G4Media.ro

Ruta cerealelor continuă: Italia este destinația a 5% din cerealele navelor din…

Ruta cerealelor continuă: Italia este destinația a 5% din cerealele navelor din Ucraina

Sâmbătă, la ora prânzului, nava container „Navi Star” a intrat în portul irlandez Foynes: fiind primul transport de grâu sosit Ucraina în Irlanda din data de 24 februarie, de la începutul războiului, transmite Euronews, preluată de Rador.

În timpul vizitei sale în Turcia, secretarul general al ONU, António Guterres, a spus că îngrășămintele și produsele agricole rusești trebuie să poată ajunge pe piețele mondiale „fără obstacole”, deoarece în caz contrar, există riscul unei crize alimentare globale. „Să nu uităm însă că ceea ce vedem aici la Istanbul și Odesa este doar partea cea mai vizibilă a soluției. Cealaltă parte a acestui acord este accesul liber la piețele mondiale de alimente și îngrășăminte din Rusia, care nu sunt supuse sancțiunilor. Este important ca toate guvernele și sectorul privat să lucreze împreună pentru a le aduce pe piețe. Fără îngrășământ în 2022, în 2023 s-ar putea să nu fie suficientă hrană”.

Guterres și-a exprimat speranța că munca coordonată între țări pentru a transporta cereale din Ucraina și Rusia ar putea contribui şi la obținerea păcii între cele două părți. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în schimb, este mult mai puțin optimist și se teme de atacurile rusești „îngrozitoare” (cum le-a definit el) care ar putea avea loc de ziua independenței Ucrainei, pe 24 august.

Italia este destinația a 5% din cerealele și celelalte produse alimentare încărcate pe navele care pleacă din porturile ucrainene, după ce exporturile au fost eliberate, a anunţat delegația ONU la centrul înființat la Istanbul pentru coordonarea coridoarelor sigure din Marea Neagră, care permit exporturile.

În urma unui acord încheiat între Turcia, Rusia, Ucraina și Organizația Națiunilor Unite, prima navă încărcată cu cereale a părăsit Odesa pe 1 august.

De atunci, au fost autorizate deplasările a 27 de nave încărcate cu produse alimentare care au plecat din porturile Odesa, Chornomorsk și Yuzhny, și a altor 26, cu destinația Ucraina, pentru a încărca cereale pentru export.

În total, au fost transportate 656.349 de tone de produse alimentare.

Până în prezent, principala destinație a navelor de marfă a fost Turcia, unde au ajuns 26% din produsele exportate.

Celelalte țări către care se îndreaptă navele sunt Coreea de Sud, Egiptul, Iranul, China, Irlanda, Italia, Djibouti și România. (Traducerea Cătălina Păunel)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Read : ” There is No PlanetB „

  2. Oligofrenii nu exista !

  3. Anul trecut o treime din terenurile agricole au ajuns in proprietatea a 3 firme americane DuPont, Monsanto, Cargill. Doar nu sunt prosti sa exporte moca in Africa.

  4. +1 si se vede de ce ONU s-a implicat. Cica ptr Africa…

  5. Pai dacă cei din Africa au refuzat transportul pe motiv de întârziere, înseamnă ca nu au nevoie….adică ai nevoie de mâncare și tu refuzi…pai cum vine asta ?