G4Media.ro

”Ruta românească”, tot mai aglomerată. Numărul migranților și refugiaților care tranzitează România…

Foto: Migranți prinși la granița Ungariei cu Serbia / captură Youtube

”Ruta românească”, tot mai aglomerată. Numărul migranților și refugiaților care tranzitează România a înregistrat o creştere de 134% într-un an

Minori care dorm pe străzi și în gări, lipsă de hrană și adăposturi limitate: cu o creștere de 134% într-un singur an a numărului de refugiați și migranți, România face eforturi mari să ofere sprijin minorilor aflați în tranzit, afirmă organizația internațională Save the Children, care de mai bine de 100 de ani luptă pentru a salva viețile copiilor și a le garanta un viitor, transmite La Repubblica, citată de Rador.

Un număr din ce în ce mai mare de migranți și refugiați care se îndreaptă spre Europa de Vest aleg să călătorească prin România, sperând să se sustragă respingerilor, adesea violente, de la granița cu Croația. Din cauza capacității limitate de primire, minorii stau de multe ori în tot felul de adăposturi.

Copii care dorm pe jos

La Timișoara, în vestul României, într-un centru social care găzduiește și adulți, copiii și familiile au petrecut multe nopți pe podea înainte de abordarea acestei probleme. Echipele Save the Children au raportat lipsa accesului la alimente și la serviciile igienice în unele din aceste structuri.

În special minorii neînsoțiți sunt deosebit de expuși riscului, deoarece niciunul din aceste centre nu are spații sigure dedicate, ceea ce duce la plasarea lor în aceleași camere cu adulții de sex masculin. Din cauza lacunelor îngrijorătoare ale serviciilor de identificare și protecție, copiii care călătoresc singuri ajung de multe ori să locuiască pe străzi, în gări, în parcuri și în clădiri abandonate, în situații de promiscuitate. În plus, de la începutul pandemiei, situația s-a înrăutățit, capacitatea de a izola cazurile sau de a oferi servicii de sănătate fiind extrem de redusă.

Mărturii

Din 2015, România este una dintre țările de pe ruta migratorie care trece prin Balcani și se îndreaptă către țările Europei centrale și occidentale. Copiii și adolescenții reprezintă aproximativ 25% din noii sosiți în România, numărul acestora fiind de 6.156 în 2020.

Potrivit oficialilor guvernamentali, 1.539 dintre aceștia sunt minori, aproape două treimi fiind neînsoțiți. Este foarte probabil ca numărul real al persoanelor care efectuează călătoria prin România să fie mai mare, deoarece mulți migranţi nu sunt identificați.

„Am ajuns în România pentru că voiam să merg în Italia”, a mărturisit Sharif, un băiat afgan de 17 ani, care a sosit în România în decembrie 2020. „Am făcut cerere de azil, dar nu am nicio speranță. Îmi voi continua călătoria. Mi-am părăsit țara în 2017. A fost o călătorie dificilă. Erau zile în care nu aveam nimic de mâncat sau de băut, hainele mele erau murdare și eram aproape mereu în pericol. Am văzut oameni luptându-se pentru mâncare și furându-i pe ceilalţi migranţi. Tot ceea ce-mi doream în acele momente era să fiu acasă cu părinții, frații și surorile mele”, a adăugat el.

Munca depusă de Save the children

ONG-ul îi sprijină pe minori cu alimente, îmbrăcăminte și produse de igienă precum dezinfectanți, măști de față și articole de prim ajutor. De asemenea, organizația desfășoară programe educaționale și de sprijin psihosocial pentru a-i ajuta pe copii și adolescenți în timpul șederii lor.

„Lupta zilnică a unui număr din ce în ce mai mare de minori neînsoțiți și a familiilor vulnerabile – spune Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al oraganizaţiei Save the Children din România – devine o criză invizibilă. Sute de minori, inclusiv cei fără părinți sau însoţitori, nu primesc un sprijin adecvat. Ajung în România flămânzi și epuizați. Am întâlnit mulți care erau răniți din cauza climei aspre, a drumului lung făcut pe jos și din lipsa unei igiene adecvate. Această suferință trebuie să se termine – a adăugat Alexandrescu – copiii au dreptul să fie protejați și să aibă o viață demnă”.

„Ruta românescă” devine din ce în ce mai populată

„România este utilizată în principal ca un coridor de tranzit din Serbia către țările Europei Centrale și de Vest, ocolind granița bine controlată dintre Serbia și Ungaria – a declarat Bogdan Krasic de la Centrul de migrație și deplasare Save the Children Balkans, o inițiativă născută pentru a analiza tendințele migrației în Balcani.

„Potrivit unor mărturii adunate de organizaţia Salvați Copiii din Serbia și Bosnia și Herțegovina, refugiații și migranții folosesc din ce în ce mai mult ruta românească pentru a evita respingeri violente pe cealaltă rută importantă a regiunii, cea pe care se află granița dintre Bosnia-Herțegovina și Croația”.

În Serbia, în 2020 au existat peste 13.000 de rapoarte de respingeri ilegale din România (date UNHCR). Numărul de respingeri raportate de România a crescut progresiv până în 2020, în corelație cu numărul de sosiri în țară. Nu există date disponibile privind respingerile de pe teritoriul României.

Sursa: La Repubblica/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Da cum ramane cu copii din tara de iei nu va ocupati? de drepturile lor de viitorul lor ? Mancavar caini numai de refugiati va pasa

    • Ce varsta ai omule ? Vrei să ai pensie ? Atunci ar trebui să fii fericit ca ei vin în țară . Trebuie integrați de urgență și folosiți pentru refacerea forței de muncă dar și refacerea demografiei pentru romania este esențial. Cine o sa iti plătească pensia ? Rasist și xenofob !

  2. Cum ajung în țară????? Cine răspunde????

    • Ce varsta ai omule ? Vrei să ai pensie ? Atunci ar trebui să fii fericit ca ei vin în țară . Trebuie integrați de urgență și folosiți pentru refacerea forței de muncă dar și refacerea demografiei pentru romania este esențial. Cine o sa iti plătească pensia ? Rasist și xenofob !

    • Avem nevoie de ei ca de aer și avem atâtea se câștigat. Dacă în Germania și Suedia s-a putut, aici de ce nu ? Pentru umanitate trebuie să îi acceptăm, beneficii : forță de muncă, inovație,tinerețe, refacere demografică , toleranța , diversitate, un exemplu al europei de est.

  3. Pentru refugiati trebuie gasite metode de intergrare in societate, se poate folosi puterea de munca si competentele pe care le au, tineretea, mai ales in situatia demografica de azi din Europa. Degeaba incercam sa-i evitam, ei tot vor veni cum s-a intamplat de cand lumea. Asa cum mergeau si romanii dupa 1990 in vest. Sa existe cai legale de imigrare care sa le permita sa se stabileasca cu acte in tarile care au nevoie si sa fie pedepsiti traficantii care ii aduc ilegal.

    • Tovarasic te inseli amarnic.
      Este nevoie de vointa doar. Dati jos majoritatea lachei care isi zic sefi de state prin ue in ziua de azi impreuna cu camarila lor si inlocuiti cu oameni mai ca pe vremuri nu oameni din reteaua open borders.
      Cei mai vechi stiu cat de greu, ca european de dupa cortina de fier ajungeai prin occident,
      importul/invazia a inceput in anii 60 abia, in Franta cu turci si magrebieni sub pretextul ….si in Germania cu turci sub pretextul….
      Intre timp globalisitii stangisti au dus politici de tip malthusian printer nativi ca sunt prea multi/polueaza/consuma, femninismul extrem, propaganda la greu legata de rebeliunea femeilor tinerilor impotriva modelului familial, narcisism , hedonism, atacate bazale ca fiind retrograde.
      Intr-un razboi ai o sansa daca te cunosti pe tine si biruiesti daca cunosti si adversarul.
      Daca nu cunosti nici adversarul nici pe tine e de naspa.

    • Cine provoaca aceste miscari de polulatii?
      Cine a distrus/distruge Libia dar Siria de ex?

    • Dar primavara araba?

    • Primavara araba si miscarea de Siria au fost provocate de populatia din tarile respective care voia sa traiasca si ea in libertate. De aceea si vin in Europa si din cauza de razboi in primul rand dar si pentru ca vor sa traiasca mai bine. Cum au plecat si romanii in Occident, la fel ca turcii si magrbienii in trecut si vor tot veni indiferent cat incercam sa-i oprim. De aceea zic ca mai bine ii ajutam sa se integreze si sa beneficiem de pe urma a ce stiu sa faca, nu sa-i privim ca pe adversari ca sunt si ei oameni ca noi.
      Sunt de acord, e nevoie doar de vointa si ar fi bine sa fie dati jos sefi de state gen Erdogan cu toata camarila lui sau cel din Siria care si-a omorat poporul, asa cum au patit Sadam si Kadafi si inlocuiti cu unii care sa tina cont de oameni nu doar de interese. Atunci poate n-ar mai veni asa de mult migranti.

  4. Asa e cand platesti miliardele sa iti securizeze EADS granita.

  5. Sunt vaccinati? Daca au coronavirus?
    Li se aplica aceleasi reguli macar ca cele aplicate unor turisti?

  6. Trebuie integrați și folosiți pentru forța de muncă a țării, avem un deficit uriaș în atâtea domenii . Cine o sa plateasca pensiile decrețeilor? Trebuie opriți toți refugiații care intră pe teritoriul țării și să arătăm Uniunii ca suntem un factor de stabilitate și un exemplu bun , chiar un model ! Trebuie sa le fie construite case ,fonduri speciale , azil politic în țară și începerea demersurilor pentru cetățenie.
    Este singura șansă de a ne mai regenera demografic . Oricine care manifestă un comportament ostil față de acești amărâți ar trebui pedepsit aspru! Si asa se stie in lumea fotbalului ca suntem niște rasiști prin cuvântul „negru”.
    Măcar așa să ne mai spălăm din pacate .

  7. UNHCR zice „respingeri ilegale”. Adica ce ar fi legal de facut de catre politia de frontiera? Mângâieri pe cap si blide cu mâncare (a se vedea alocatia de hrana din spitale)?
    Câti dintre ei au abordat o ambasada româna cu cerere de azil?