”Ruta românească”, tot mai aglomerată. Numărul migranților și refugiaților care tranzitează România a înregistrat o creştere de 134% într-un an
Minori care dorm pe străzi și în gări, lipsă de hrană și adăposturi limitate: cu o creștere de 134% într-un singur an a numărului de refugiați și migranți, România face eforturi mari să ofere sprijin minorilor aflați în tranzit, afirmă organizația internațională Save the Children, care de mai bine de 100 de ani luptă pentru a salva viețile copiilor și a le garanta un viitor, transmite La Repubblica, citată de Rador.
Un număr din ce în ce mai mare de migranți și refugiați care se îndreaptă spre Europa de Vest aleg să călătorească prin România, sperând să se sustragă respingerilor, adesea violente, de la granița cu Croația. Din cauza capacității limitate de primire, minorii stau de multe ori în tot felul de adăposturi.
Copii care dorm pe jos
La Timișoara, în vestul României, într-un centru social care găzduiește și adulți, copiii și familiile au petrecut multe nopți pe podea înainte de abordarea acestei probleme. Echipele Save the Children au raportat lipsa accesului la alimente și la serviciile igienice în unele din aceste structuri.
În special minorii neînsoțiți sunt deosebit de expuși riscului, deoarece niciunul din aceste centre nu are spații sigure dedicate, ceea ce duce la plasarea lor în aceleași camere cu adulții de sex masculin. Din cauza lacunelor îngrijorătoare ale serviciilor de identificare și protecție, copiii care călătoresc singuri ajung de multe ori să locuiască pe străzi, în gări, în parcuri și în clădiri abandonate, în situații de promiscuitate. În plus, de la începutul pandemiei, situația s-a înrăutățit, capacitatea de a izola cazurile sau de a oferi servicii de sănătate fiind extrem de redusă.
Mărturii
Din 2015, România este una dintre țările de pe ruta migratorie care trece prin Balcani și se îndreaptă către țările Europei centrale și occidentale. Copiii și adolescenții reprezintă aproximativ 25% din noii sosiți în România, numărul acestora fiind de 6.156 în 2020.
Potrivit oficialilor guvernamentali, 1.539 dintre aceștia sunt minori, aproape două treimi fiind neînsoțiți. Este foarte probabil ca numărul real al persoanelor care efectuează călătoria prin România să fie mai mare, deoarece mulți migranţi nu sunt identificați.
„Am ajuns în România pentru că voiam să merg în Italia”, a mărturisit Sharif, un băiat afgan de 17 ani, care a sosit în România în decembrie 2020. „Am făcut cerere de azil, dar nu am nicio speranță. Îmi voi continua călătoria. Mi-am părăsit țara în 2017. A fost o călătorie dificilă. Erau zile în care nu aveam nimic de mâncat sau de băut, hainele mele erau murdare și eram aproape mereu în pericol. Am văzut oameni luptându-se pentru mâncare și furându-i pe ceilalţi migranţi. Tot ceea ce-mi doream în acele momente era să fiu acasă cu părinții, frații și surorile mele”, a adăugat el.
Munca depusă de Save the children
ONG-ul îi sprijină pe minori cu alimente, îmbrăcăminte și produse de igienă precum dezinfectanți, măști de față și articole de prim ajutor. De asemenea, organizația desfășoară programe educaționale și de sprijin psihosocial pentru a-i ajuta pe copii și adolescenți în timpul șederii lor.
„Lupta zilnică a unui număr din ce în ce mai mare de minori neînsoțiți și a familiilor vulnerabile – spune Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al oraganizaţiei Save the Children din România – devine o criză invizibilă. Sute de minori, inclusiv cei fără părinți sau însoţitori, nu primesc un sprijin adecvat. Ajung în România flămânzi și epuizați. Am întâlnit mulți care erau răniți din cauza climei aspre, a drumului lung făcut pe jos și din lipsa unei igiene adecvate. Această suferință trebuie să se termine – a adăugat Alexandrescu – copiii au dreptul să fie protejați și să aibă o viață demnă”.
„Ruta românescă” devine din ce în ce mai populată
„România este utilizată în principal ca un coridor de tranzit din Serbia către țările Europei Centrale și de Vest, ocolind granița bine controlată dintre Serbia și Ungaria – a declarat Bogdan Krasic de la Centrul de migrație și deplasare Save the Children Balkans, o inițiativă născută pentru a analiza tendințele migrației în Balcani.
„Potrivit unor mărturii adunate de organizaţia Salvați Copiii din Serbia și Bosnia și Herțegovina, refugiații și migranții folosesc din ce în ce mai mult ruta românească pentru a evita respingeri violente pe cealaltă rută importantă a regiunii, cea pe care se află granița dintre Bosnia-Herțegovina și Croația”.
În Serbia, în 2020 au existat peste 13.000 de rapoarte de respingeri ilegale din România (date UNHCR). Numărul de respingeri raportate de România a crescut progresiv până în 2020, în corelație cu numărul de sosiri în țară. Nu există date disponibile privind respingerile de pe teritoriul României.
Sursa: La Repubblica/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii