G4Media.ro

Ruxandra Chelaru, Engineering Director Luxoft: „Condusul unei mașini va deveni un hobby…

Ruxandra Chelaru, Engineering Director Luxoft: „Condusul unei mașini va deveni un hobby sau o plăcere de weekend, așa cum este astăzi călăritul” (P)

Ruxandra Chelaru, Engineering Director Luxoft, vorbește despre parcursul carierei sale în cei 20 de ani petrecuți în companie și povestește despre cum arată în prezent, dar și în viitor, zona Automotive.

  1. Cum arată parcursul carierei tale în cei aproape 20 de ani în Luxoft?

Nici mie nu îmi vine să cred, dar așa este – în toamna aceasta fac 20 de ani de cand lucrez în Luxoft. Experiența mea a început în Telecom (primii 9 ani am lucrat în Telecom), iar apoi, următorii 11 ani în  Automotive. În momentul în care m-am angajat la Luxoft am pornit ca software developer, cu o direcție foarte clară în minte la momentul respectiv și anume de a a-mi dezvolta cunoștințele în zona tehnică, partea de management nefiind de interes pentru mine în acel moment.

Însă, pe parcursul anilor lucrurile s-au schimbat și am devenit foarte pasionată de tot ce înseamnă project/program management sau business development și a trecut mult timp de când am scris ultima dată o linie de cod.

Aș putea vorbi mult despre acești 20 de ani, dar ce îmi place nespus, este că acum, uitându-mă în spate, ei par că au trecut într-o clipă, pentru că nu am simțit niciodată că mă plictisesc sau că nu mai am direcții de dezvoltare.

Cred că sunt dovada vie a faptului că Luxoft este mediul propice pentru a te dezvolta frumos, în direcția cea mai potrivită fiecăruia, chiar dacă această direcție nu este cunoscută de la bun început.

  1. Ce se întâmplă acum pe piața de Automotive?

În prezent, în zona de  Automotive, trăim vremuri destul de provocatoare. Chiar dacă criza sanitară s-a încheiat, efectele acesteia încă se simt.

În momentul de față, putem vorbi despre două mari arii de interes și dezvoltare: Advanced Driver Assistance System (ADAS) development și Electric vehicles. Aceste două direcții ne indică faptul că piața este într-o continuă dezvoltare în zona Automotive. 

  1. Ce previziuni există pentru viitor?

Cred că în viitorul îndepărtat vom ajunge ca în filmele SF de acum – mașini electrice, fully autonomous, cu pasageri care folosesc timpul din mașină pentru cu totul alte activități decât condus. Condusul unei mașini va reprezenta o necesitate doar pentru cei din zonele mai izolate și va deveni un hobby sau o plăcere de weekend, așa cum este astăzi călăritul.

În viitorul apropiat, cred că numărul mașinilor electrice și al celor cu capabilități ADAS va crește vertiginos, alături de încrederea oamenilor în astfel de sisteme. Zona de Car Sharing/E-hailing services va fi dezvoltată pentru orașele aglomerate, iar oamenii vor selecta mașinile pe baza nevoii curente (shared cars cu pasageri multiplii pentru a merge la serviciu, mașini mai mari și mai elegante pentru concediu). Aici, când vine vorba de client, beneficiile sunt multiple, printre care: vor dispărea costurile de mentenanță a mașinii, va dispărea grija locurilor de parcare, iar costul transportului va fi mai mic per total.

Din punctul meu de vedere, pentru o persoană pasionată de zona de inginerie, Automotive este industria în care trebuie să activeze. Cu siguranță nu ne vom plictisi ani buni de aici înainte.

  1. Care este impactul I.A. în automotive?

Ca în multe alte domenii, Inteligența Artificială își va spune cuvântul și în zona Automotive. Sunt nenumărate arii în care simțim sau vom simți beneficiile AI, ca de exemplu:

  • în ADAS (pentru a analiza datele colectate de la senzorii de pe mașină, a face predicții legate de mediul înconjurător și a lua decizii);
  • Pentru monitorizarea comportamentului șoferului cu scopul de a-i oferi asistență personalizată;
  • Interfața pentru pasageri, astfel încât șoferul să nu fie distras;
  • Analiza feedback-ului dat de clienți referitor la mașini, funcționalități sau ce ar dori nou;
  • Suport in alegerea masinii potrivite nevoii clientului.

Astfel, nu trebuie să ne temem de capacitățile Inteligenței Artificiale. Odată cu dezvoltarea umană, apariția I.A. este ceva de așeptat și ce nu poate fi evitat. Cred însă că trebuie să fim atenți să nu sărim pași, și să o integrăm cu grijă în viața noastră de zi cu zi. 

  1. Cum va arăta lumea peste câțiva ani cu Autonomous Driving?

Cred ca lucrurile vor evolua cu siguranță și mă aștept ca mai multe arii să se dezvolte rapid. De exemplu, zona ADAS, pentru că din ce în ce mai multe mașini vor avea astfel de sisteme, iar numărul feature-urilor va crește. Mă gândesc și la zona de Smart Mobility pentru a eficientiza și a face mai sigur transportul rutier. De asemenea, sistemele de infotainment (ca și pregătire pentru momentul în care vom ajunge la fully Autonomous Driving) pentru că oamenii își vor petrece din ce în ce mai mult timp cu alte activități ce pot fi făcute în mașină – fie pentru serviciu, fie în plan personal.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează