Ruxit-ul a fost evitat. Moscova rămâne membru al Consiliului Europei
Rusia rămâne în Consiliul Europei. Miniștrii de externe ai acestui for pan-european au evitat retragerea Moscovei din organizație. Securitatea europeană și interesele cetățenilor ruși au fost considerate mai importante decât nevoia de a pedepsi Kremlinul, scrie Sinopsis.
Consiliul Europei ar fi putut să aleagă calea cea mai simplă. Ar fi putut spune că, după anexarea peninsulei Crimeea și conflictul din estul Ucrainei, Rusia a demonstrat că nu respectă dreptul internaţional și, ca atare, nu are ce căuta în această organizație. Turcia și alte două-trei țări ar fi putut fi și ele excluse. Apoi comunitatea valorilor comune ar fi putut fi celebrată. Dar totuși, acest lucru nu s-a întâmplat.
Asta pentru că miniştrii statelor membre ale Consiliului Europei, reuniţi pe 17 mai la Helsinki, au încercat să diminueze tensiunile cu Rusia, publicând o declaraţie comună prudentă în care evocă ”drepturile şi obligaţiile” statelor membre, conform Agerpres.
În declaraţie, miniştrii CE menţionează, printre ”drepturile şi obligaţiile” celor 47 de state membre, că ”una dintre obligaţiile lor fundamentale este aceea de a-şi plăti contribuţiile obligatorii la bugetul” organizaţiei. De asemenea, aceştia sunt de acord că ”toate statele membre trebuie să aibă dreptul de a participa pe picior de egalitate în cadrul Comitetului de Miniştri şi al Adunării Parlamentare”.
Franța și Germania au fost partizani deschiși ai rămânerii Rusiei în Consiliul Europei.
Puțin context: Reuniunea de la Helsinki a fost convocată cu ocazia trecerii preşedinţiei forului, prin rotaţie, de la Finlanda la Franţa. Aceasta a avut loc în plină criză cu Rusia, ai cărei reprezentanţi în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) au fost privaţi de dreptul de vot în 2014 după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea.
Moscova a replicat prin politica ”scaunului gol”. Așa că, din 2017, Rusia nu şi-a mai achitat contribuţia de 33 milioane de euro la bugetul anual al Consiliului Europei (CE), ajungând actualmente la o datorie de aproape 100 milioane dolari. Potrivit regulilor CE, orice stat membru care nu-şi plăteşte contribuţia riscă excluderea după doi ani. Ceea ce s-ar fi putut întâmpla cu Rusia, începând cu luna iunie.
Or, miniştrii CE au afirmat vineri că ei ”lansează un apel la participarea delegaţiilor din toate statele membre” la sesiunea din iunie. O declarație cel puțin prudentă, care menajează clar Rusia.
Moscova a salutat decizia. ”Este un pas în direcţia cea bună”, a spus Konstantin Kosaciov, preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din cadrul Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus. ”Credem că Europa ar trebui să înţeleagă că fără Rusia este aproape imposibil de asigurat o securitate europeană veritabilă”, a subliniat Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ruse, într-un discurs susţinut chiar la reuniunea CE de la Helsinki.
O singură țară a fost vocală împotriva acestei decizii a CE: Ucraina. ”Aceasta nu este diplomaţie, aceasta este capitulare”, a spus reprezentantul Ucrainei la Consiliul Europei, Dmitro Kuleba, intervievat de AFP.
Citește pe Sinopsis.info despre posibilele consecințe ale unui Ruxit
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii