G4Media.ro

Ruxit-ul a fost evitat. Moscova rămâne membru al Consiliului Europei

Ruxit-ul a fost evitat. Moscova rămâne membru al Consiliului Europei

Rusia rămâne în Consiliul Europei. Miniștrii de externe ai acestui for pan-european au evitat retragerea Moscovei din organizație. Securitatea europeană și interesele cetățenilor ruși au fost considerate mai importante decât nevoia de a pedepsi Kremlinul, scrie Sinopsis.

Consiliul Europei ar fi putut să aleagă calea cea mai simplă. Ar fi putut spune că, după anexarea peninsulei Crimeea și conflictul din estul Ucrainei, Rusia a demonstrat că nu respectă dreptul internaţional și, ca atare, nu are ce căuta în această organizație. Turcia și alte două-trei țări ar fi putut fi și ele excluse. Apoi comunitatea valorilor comune ar fi putut fi celebrată. Dar totuși, acest lucru nu s-a întâmplat.

Asta pentru că miniştrii statelor membre ale Consiliului Europei, reuniţi pe 17 mai la Helsinki, au încercat să diminueze tensiunile cu Rusia, publicând o declaraţie comună prudentă în care evocă ”drepturile şi obligaţiile” statelor membre, conform Agerpres.

În declaraţie, miniştrii CE menţionează, printre ”drepturile şi obligaţiile” celor 47 de state membre, că ”una dintre obligaţiile lor fundamentale este aceea de a-şi plăti contribuţiile obligatorii la bugetul” organizaţiei. De asemenea, aceştia sunt de acord că ”toate statele membre trebuie să aibă dreptul de a participa pe picior de egalitate în cadrul Comitetului de Miniştri şi al Adunării Parlamentare”.

Franța și Germania au fost partizani deschiși ai rămânerii Rusiei în Consiliul Europei.

Puțin context: Reuniunea de la Helsinki a fost convocată cu ocazia trecerii preşedinţiei forului, prin rotaţie, de la Finlanda la Franţa. Aceasta a avut loc în plină criză cu Rusia, ai cărei reprezentanţi în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) au fost privaţi de dreptul de vot în 2014 după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea.

Moscova a replicat prin politica ”scaunului gol”. Așa că, din 2017, Rusia nu şi-a mai achitat contribuţia de 33 milioane de euro la bugetul anual al Consiliului Europei (CE), ajungând actualmente la o datorie de aproape 100 milioane dolari. Potrivit regulilor CE,  orice stat membru care nu-şi plăteşte contribuţia riscă excluderea după doi ani. Ceea ce s-ar fi putut întâmpla cu Rusia, începând cu luna iunie.

Or, miniştrii CE au afirmat vineri că ei ”lansează un apel la participarea delegaţiilor din toate statele membre” la sesiunea din iunie. O declarație cel puțin prudentă, care menajează clar Rusia.

Moscova a salutat decizia. ”Este un pas în direcţia cea bună”, a spus Konstantin Kosaciov, preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din cadrul Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus. ”Credem că Europa ar trebui să înţeleagă că fără Rusia este aproape imposibil de asigurat o securitate europeană veritabilă”, a subliniat Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ruse, într-un discurs susţinut chiar la reuniunea CE de la Helsinki.

O singură țară a fost vocală împotriva acestei decizii a CE: Ucraina. ”Aceasta nu este diplomaţie, aceasta este capitulare”, a spus reprezentantul Ucrainei la Consiliul Europei, Dmitro Kuleba, intervievat de AFP.

Citește pe Sinopsis.info despre posibilele consecințe ale unui Ruxit

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. De parca Rusia contribuie la securitate.

    Rusia contribuie numai la haosul din lume.

  2. Ii joaca Ivan cum vrea muschiul lui. De atata prietenie si dragoste de valori o sa moara cu Ivan de gat.

  3. Bineînțeles ca a rămas, doar slugile merkel și macron de asta sunt puse acolo…

  4. Ce contează că Rusia a anexat ilegal Crimeea și că doboară avioane civile. Importantă este contribuția restantă de 100 mil €.
    Halal politically correctness.
    „Franța și Germania au fost partizani deschiși ai rămânerii Rusiei în Consiliul Europei.” Bine că avem președinte pe jumate neamț.

  5. Ce fel de securitate europeana garanteaza Rusia cand invadeaza Crimeea?

  6. de cand turui ca o moara stricata ca UE e de fapt UESS

    unde sunt postacii de servici @ bad etc ? se ascund printre fustele lui merkelina ?

    cu fiecare zi, luna si an care trece, iese la iveala brudershaftul dintre germanika si rusika aka merkelina si putinika

    de ce uk vrea sa iasa din ue(ss) ?

    de ce usa bate cu pumnul in masa ca statele din ue membre nato sa dea un leu la bugetul nato ?

    de ce merkel (via kwi aka mutul din sibiu) s-a opus mutarii ambasadei israeliene ? (a nu se uita faptul ca in mod neoficial israelul este al 51 stat al usa)

    de ce la propria sa nunta, ministra de externe a austriei s-a aplecat in fata tzarului putinika ?

    scandalul dieselgate de unde credeti ca a pornit ? de la americani

    dar scandalul din austria cu fondurile din rusika de unde credeti ca a pornit ?

    viena este un hub al spionajului rusesc

    UK, Dutch spy agencies curb intel flow to Austria over Russia ties: MP

    APRIL 9, 2019
    VIENNA (Reuters) – British and Dutch spy agencies have heavily restricted the amount of intelligence they share with Austria, mainly because of ties between the ruling far-right Freedom Party and Russia, an Austrian opposition lawmaker said on Tuesday.

    https://www.reuters.com/article/us-austria-security/uk-dutch-spy-agencies-curb-intel-flow-to-austria-over-russia-ties-mp-idUSKCN1RL2CM

    Vienna named as global spying hub in new book

    Since the 2001 attacks on America, the city has also been a significant theatre for competing Middle East interests.

    The country’s laws have never been updated despite the collapse of the empire, two world wars and the East-West stand-off. As a result the only spying activities that are illegal in Austria are direct targeting of Austrian state secrets.

    “Every second diplomat in Vienna can be linked to his or her country’s intelligence agencies,” said Mr Bobi. “Every embassy is overcrowded with personnel.”

    As the host country for a raft of United Nations and international organisation, Vienna has a large number of diplomatic delegations that provide a perfect front for spying.

    Not only is it the home of the

    International Atomic Energy Agency (IAEA), which deals with nuclear proliferation, but it also hosts the

    Organisation for Security and Cooperation in Europe (OSCE)

    and

    the Organisation of Petroleum Exporting Countries (Opec).

    www[.]telegraph[.]co[.]uk/news/worldnews/europe/austria/11003898/Vienna-named-as-global-spying-hub-in-new-book[.]html