G4Media.ro

S-a adoptat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi…

sursa foto: CNE

S-a adoptat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul SUA privind cooperarea pe proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România

Plenul Senatului a adoptat marţi, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România.

Proiectul are ca scop relansarea noilor linii directoare de dezvoltare de capacităţi nuclearo-energetice în România care necesită o restructurare rapidă, prin valorificarea potenţialului de redefinire a direcţiilor strategice, într-o cheie diferită de cea concepută în urmă cu peste un deceniu şi bazată, în primul rând, pe investitori ce provin din ţări aliate României, în conformitate cu prevederile Memorandumului Guvernului României nr.3/20.01.2020 cu tema „Noi politici şi linii directoare de dezvoltare a sectorului nuclearo-energetic din România”.

Potrivit expunerii de motive, intrarea în vigoare a acestui acord va permite dezvoltarea programului nuclear civil din România prin asigurarea expertizei tehnice, de reglementare, de securitate şi siguranţă nucleară şi va contribui implicit la întărirea securităţii, diversităţii, siguranţei în exploatare şi stabilităţii energetice şi de mediu ale României, prin retehnologizarea Unităţii 1 şi extinderea capacităţii CNE Cernavodă.

Acordul vizează mai multe arii de cooperare: proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă; retehnologizarea Unităţii 1; reglementare, cercetare şi dezvoltare; schimburi între laboratoare de cercetare şi universităţi; pregătirea personalului.

După semnarea la 24 septembrie 2019 a Memorandumului de înţelegere între România şi SUA privind cooperarea în domeniul nuclear civil, Ambasada SUA a transmis părţii române o propunere de acord interguvernamental privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România. Negocierile s-au desfăşurat în perioada 2019 – 2020, textul acordului fiind finalizat şi parafat în octombrie 2020, la Washington.

La data de 27 noiembrie 2020, a fost aprobat un memorandum prin care ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a fost mandatat să semneze acordul, în numele Guvernului României, iar documentul de cooperare a fost semnat la data de 9 decembrie 2020 la Bucureşti şi la 4 decembrie 2020 la Upper Marlboro.

sursa foto: CNE

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Americanii nu au mai construit aproape nici un reactor nou dupa accidentul Three Miles Island din 1979: un reactor in 1996 si unul in 2006. Mai nou, rafinariile lor sunt pe cale de disparitie. Romanache o sa primeasca ce ne-a dat Bechtelul.

  2. Imaginati-va ca sunteti asezati in tren si civeva va roaga sa schimbati locurile pentru ca i se face rau daca este asezat cu spatele la sensul de mers. Trenul deraiaza si persoana respectiva moare. Asta au simtit germanii cand au vazut bombele atomice cazand peste Japonia. Nu este doar un calcul al riscului, este un refuz emotional a tot ce tine contine cuvantul „atomic”.

    Astfel miscarile anti-nucleare germane sustin miscari-antinucleare si in alte tari. Mai e si Rusia care baga batul printre gard. De exemplu Natacha Cavatz si Lina Nekipelov sunt doi din 15 membri ai conducerii Greenpeace Franta.

    Se doreste moartea industriei nucleare. Daca o intreprindere americana are expertiza sa construiasca in America si nu a mai primit niciun contract de zece ani, nu trebuie lasata sa construiasca nici in Romania ca sa isi piarda expertiza. Astfel, daca Romania isi asigura energie electrica sigura si ieftina vor aparea critici la adresa Romaniei.