S-a redeschis prima secție de la Spitalul de boli infecțioase Constanța, la 9 luni de la incendiul în urma căruia au murit 12 pacienți
Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Constanţa, afectat în toamna anului trecut de un incendiu în urma căruia au murit 12 persoane, este parţial redeschis, devenind funcţională una dintre secţiile unităţii medicale, ce are capacitatea de 19 paturi, a anunţat, marţi, conducerea instituţiei, relatează Agerpres.
Secţia cu 19 paturi, pentru pacienţi adulţi cu boli infecţioase de sezon, este funcţională în prezent în regim de spitalizare continuă, după ce în urmă cu trei săptămâni spitalul a fost redeschis doar pentru spitalizarea de zi, localizată la demisolul clădirii.
„După aproximativ nouă luni de la incidentul din 1 octombrie 2021, în sfârşit, clădirea spitalului s-a redeschis. De fapt, a fost redeschisă, în urmă cu trei săptămâni, doar pentru spitalizarea de zi, care era localizată la demisolul clădirii, iar începând de ieri funcţionează şi una dintre secţiile de boli infecţioase adulţi, cu un număr de 19 paturi. Sperăm ca în cel mai scurt timp să fie funcţionale şi secţiile de la etajul unu şi etajul doi. În acest moment, numărul de paturi este mult mai mic comparativ cu ce am avut anterior, dar dat fiind că jumătate din aripa lungă a clădirii este nefuncţională şi va fi nefuncţională în perioada imediat următoare, chiar dacă numărul de paturi este relativ mic, noi suntem mulţumiţi că, în sfârşit, putem să venim în sprijinul constănţenilor şi al turiştilor care vin pe litoral şi să putem să asistăm în regim de spitalizare continuă bolile infecţioase obişnuite, bolile infecţioase de sezon”, a declarat managerul SCBI Constanţa, Claudia Cambrea, într-o conferinţă de presă.
Potrivit acesteia, spitalul avea 160 de paturi înainte de incendiu.
„Înainte de incendiu, în clădirea principală erau 160 de paturi. În clipa în care se vor finaliza toate lucrările, pe jumătate din clădire, vor fi 80 de paturi funcţionale. Vom mai avea 52 de paturi care vor funcţiona în spitalul modular. După cum bine ştiţi, studiul de fezabilitate pentru spitalul modular s-a finalizat, a fost predat de către spital municipalităţii, a fost aprobat în şedinţa de Consiliu Local de săptămâna trecută. Urmează acum să se întocmească caietul de sarcini şi să se liciteze lucrarea”, a spus Cambrea.
Ea a afirmat că speră ca în jurul datei de 1 august să fie finalizate lucrările astfel încât să fie funcţionale 80 de paturi.
Referitor la spitalul modular, ar trebui să fie finalizate lucrările la sfârşitul anului în curs, devenind funcţionale 42 de paturi pentru boli infecţioase şi 10 paturi pentru terapie intensivă.
Managerul unităţii medicale a declarat că, în ultimele zile, a crescut numărul bolnavilor cu COVID, sfătuindu-i pe cei diagnosticaţi „să vină încă din primele zile la centrul de evaluare care funcţionează în curtea spitalului, într-o structură modulară amenajată special în acest sens”. Ea a mai spus că, în condiţiile în care secţia ATI a SCBI a fost distrusă integral în incendiu şi acum este în conservare, până la „momentul de intubaţie” pacienţii pot fi trataţi la SCBI, iar dacă situaţia o impune vor fi transferaţi la secţia ATI a spitalului judeţean.
„Deocamdată, secţia ATI care ştiţi că a fost distrusă în totalitate în 1 decembrie este în conservare, iar în partea aceea a clădirii vor trebui demarate lucrări de consolidare a întregii clădiri şi abia apoi va putea fi funcţional acel tronson de clădire, pentru că este închisă nu numai la parter clădirea în zona respectivă, este închisă şi la etajul unu şi la etajul doi, tocmai în ideea de a se da un front de lucru pentru a se face aceste lucrări de consolidare”, a afirmat Claudia Cambrea.
Şapte pacienţi ai SCBI Constanţa au murit într-un puternic incendiu ce a izbucnit pe 1 octombrie 2021, la secţia Anestezie Terapie Intensivă a unităţii medicale, iar alţi cinci au decedat ulterior, în unităţile medicale unde au fost transferaţi.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank