G4Media.ro

S-ar putea ca Brexitul să pară apocaliptic, dar noi măsuri radicale prind…

S-ar putea ca Brexitul să pară apocaliptic, dar noi măsuri radicale prind rădăcini pe scena politică din Marea Britanie

Trei ani de haos au făcut loc unei gândiri largi, îndrăzneţe şi progresiste, oferind un nou spirit al speranţei, notează jurnalistul britanic John Harris într-o analiză publicată în The Guardian.

Cine ar îndrăzni acum să întrezărească vreo speranţă în coşmarul Brexitului? Halloween-ul e la o lună distanţă şi încă nu există vreun semn de deblocare a negocierilor. Partidul Conservator tratează în spiritul unui periculos populism de dreapta – o evoluţie ce pare tot mai abjectă din cauză că noul său lider conduce exclusiv în interesul propriei sale cariere.

Ideea potrivit căreia nişte alegeri ar putea pune capăt acestui balamuc e subminată de nişte sondaje extrem de variate, iar multe dintre ele arată că alegerile ar duce la alt parlament dezbinat. Iar după atitudinea avută, săptămâna trecută, în Camera Comunelor şi după lipsa de remuşcări demonstrată ulterior, eventualitatea ca Boris Johnson să ajungă într-un fel la un oarecare compromis cu parlamentarii laburişti, compromis pe care să-l şi treacă prin parlament, pare acum o fantezie. Dacă doriţi o viziune a viitorului, atunci imaginaţi-vă vocea mai marilor strigând la nesfârşit „Finalizaţi Brexitul” în timp ce paralizia şi eşecul se adâncesc.

Săptămâna trecută, am fost la conferinţa Partidului Laburist, la care Brexitul era sursa de bază a furiei şi dezbinării, iar deseori, atmosfera duşmănoasă sugera de regulă o tragedie şi mai gravă. Dar am simţit totodată şi nişte zvâcniri de optimism şi am avut senzaţia unui lucru deseori neglijat: faptul că harababura noastră naţională este plină de complexe politice şi că, prin toată această harababură, răzbesc şi nişte politici care ar putea răspunde problemelor din secolul XXI.

Lista politicilor anunţate şi adoptate la Brighton ilustra nişte idei mult mai îndrăzneţe decât cele existente în manifestul partidului din 2017. Exista un Nou Acord Verde având ca obiectiv zero-carbon până în 2030, propunerile lui John McDonnell în sprijinul unei săptămâni de lucru de patru zile şi planurile vizând o companie farmaceutică de stat, desfiinţarea învăţământului privat şi un nou sistem naţional de sănătate.

Întrebarea interesantă este dacă toate astea vor fi incluse în manifest, dar, în toiul discuţiilor, se simţea sămânţa unei politici de stânga care, în sfârşit, ar orienta viitorul spre trei aspecte-cheie: originea inegalităţii din societate şi economie, modul în care tehnologia poate schimba viaţa şi felul de a munci şi necesitatea unei abordări „verzi” în aproape toate domeniile.

Asta nu înseamnă însă că succesul stângii este iminent. Evident, în calea unui asemenea succes stă însuşi Brexitul. Laburiştii au ajuns la un compromis ambiguu care va purta partidul spre nişte alegeri la care ei vor cere un nou referendum, evitând să spună de ce parte se vor situa.

Imaginea pe care laburiştii o prezintă în faţa ţării este încă marcată de o nedisimulată autopreţuire, de o ciudată admiraţie arătată liderului şi de senzaţia că mulţi dintre energicii membri proeuropeni formează o grupare stângace aiurită cu nişte oameni care se comportă, atât din punct de vedere politic, cât şi prin acţiunile lor, ca şi când am trăi în anul 1974.

Dar asta e politica britanică. De obicei, partidele mari se învârtesc în nişte cicluri îndelungate şi nesigure, vechiul tinde să stea în faţa noului, iar unei schimbări de gândire i-ar trebui nişte ani ca să devină coerentă. În cazul Partidului Laburist, îndelungatele cicluri spre anii 1945, 1964 şi 1997 sunt toate relevante. Cu toată vorbăria corbyniştilor despre o rupere totală de trecutul partidului, asemenea tendinţe sunt încă în stadiul de embrion, iar în vremuri precum cele de-acum, încetineala cu care partidul îşi adună forţele este absolut iritantă.

Dar ironia acestor vremuri e aceea că Brexitul a aruncat în aer orice noţiune de posibilitate politică, permiţând embrionilor stângii să ofere nişte motive de optimism. În toiul acestei bezne învăluitoare, ei ar putea oferi nişte licăriri care să ne facă să mergem mai departe.

Traducerea: Alexandru Danga / Rador

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Votați Viorica Dancila!
    Votați bunastarea și echilibrul!

  2. Nu este normal sa arunci tara intr-o aventura in necunoscut . Se pare ca nimeni nu stie sau nu poate nici macar aprecia ce urmari ar avea un brexit fara acord (ministrul de externe britanic a spus in clar acest lucru ) . Propunerea facuta de UE si negociata timp de trei ani ,are marea calitate de a mentine M.B. intr-un acord vamal si de liber schimb pina in momentul in care M:B. decide daca va iesi definitiv sau daca va face o noua cerere de aderare . Este evident ca aceasta negociere permite M:B. sa nu se arunce si sa nu forteze nici pe altii – UE- sa se arunce in necunoscut . Nici un politician nu ar trebui ,din dorinte politice posibil personale sa decida de unul singur asta . Modalitatea de iesire din UE nu a fost decisa prin votul popular si nici perioada de timp in care trebuie sa se faca asta . Asadar un premier ,cu atit mai mult cu cit este numit pentru o perioada scurta de timp ,practic interimar , nu poate avea cuvintul final . Parlamentul britanic este singurul care poate decide pasii de urmat .Normalitatea ar trebuie sa puna in fata cetatenilor M.B. un nou referendum ,de data aceasta cu prezentarea tuturor posibilitatilor , concomitent cu intrebarile ce ar trebuie sa contina nu numai brexit or no brexit , ci si forma de iesire cu acord sau fara acord . Natiunea trebuie sa voteze de aceasta data nu emotional, ci in cunostiinta de cauza . Vulnerabilitatea unui brexit fara acord nu este reprezentata de totalitatea problemelor nou aparute indiferent unde (toate acestea se pot rezolva cu costuri mai mari sau mai mici )Problema devine infinit mai grea, daca se antagonizeza cele doua forte pina acum (sa speram si in viitor )prietene . Este insa evident ca de aceasta data UE se implica in ceea ce MB. sau deocamdata doar premierul are in minte si peste tot in lume semnele arata in clar ca decizia cea mai buna este semnarea vechiului acord , asta daca nu se pune in miscare un nou referendum national . Sa asteptam proxima miscare a parlamentului ,miscare ce va arata in clar drumul de urmat .

  3. Se pare, ca situatia actuala , in intreaga lume, nu este sau a devenit deja nefavorabila unei iesiri a Marii Britanii din Uniunea Europeana .

    • Mie mi se pare că situația este, prin multe țări (și fără legătură internațională, globală), de rahat. Mulți au luat-o razna și nu mai gândesc limpede, procentul de dobitoci, care era și așa mare, acum e imens, și sunt și mai multe instrumente prin care să-i manevrezi pe dobitoci. Fenomenul românesc, ăla în care la butoane sunt majoritar impostori care mint de îngheață apele și populimea se uită la ei la la circ în timp ce ăia pe decis viitorul, deconectarea asta totală dintre ăia de la butoane și populime, s-a extins. Putem spune că românismul a învins!