G4Media.ro

S-ar putea ca Uniunea Europeană să nu mai intervină pe piaţa angro…

Sursa foto: European Council

S-ar putea ca Uniunea Europeană să nu mai intervină pe piaţa angro de energie din blocul comunitar, pentru că statele membre au opinii divergente

Liderii Uniunii Europene ar putea să se abţină să recomande o intervenţie pe piaţa angro de energie din blocul comunitar, deoarece statele membre au opinii divergente cu privire la cele mai bune opţiuni de răspuns la creşterea preţurilor la electricitate şi gaze, susţin sursele diplomatice consultate de Bloomberg, potrivit Agerpres.

În schimb, la summitul lor care va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles, şefii de stat şi de guvern din UE ar putea cădea de acord asupra unor acţiuni imediate pentru refacerea stocurilor de gaze precum şi măsuri urgente pentru a-i ajuta pe consumatori să suporte povara creşterii facturilor la energie, susţin mai mulţi diplomaţi din apropierea discuţiilor.

Energia a devenit principalul subiect pe agenda politică a Europei, după ce cotaţiile la combustibilii fosili au atins valori record, pe fondul îngrijorărilor cu privire la livrările din Rusia, cel mai important furnizor al Europei. Deşi Comisia Europeană a prezentat un set de măsuri vizând reducerea dependenţei de Rusia, guvernele statelor membre sunt supuse la presiuni din partea consumatorilor şi companiilor să îi protejeze de impactul crizei.

Potrivit Bloomberg, divergenţele existente în interiorul UE cu privire la modul cum ar trebui să se răspundă la creşterea preţurilor se adâncesc, în condiţiile în care ţările din sudul blocului comunitar cer acţiuni urgente pentru decuplarea preţului gazelor de cel al energiei electrice, în timp ce ţările din nord îndeamnă la prudenţă.

Executivul comunitar concepe în prezent cel de al doilea set de măsuri de urgenţă din care statele membre vor putea să aleagă. Potrivit diplomaţilor, care au cerut să îşi păstreze anonimatul, aceste măsuri se vor concentra pe sprijinirea veniturilor consumatorilor vulnerabili, precum vouchere şi plata parţială a facturilor, precum şi ajutoare de stat pentru companiile afectate. Acest al doilea set de instrumente ar urma să fie adoptat de executivul comunitar în zilele următoare şi prezentat liderilor europeni la summitul lor din 24-25 martie.

Diplomaţii au mai spus că alte măsuri pe termen scurt ar putea viza reducerea accizelor şi cotelor de TVA pentru produsele energetice. Un alt instrument ce va fi prezentat liderilor europeni ar fi demararea unei entităţi care ar urma să cumpere electricitate de pe piaţă şi apoi să o revândă anumitor consumatori, la preţuri mai mici decât cele de pe piaţă. Însă principalul obstacol în calea unui astfel de instrument ar fi costurile bugetare ridicate.

O altă opţiune ar fi diminuarea preţului final, prin fixarea unui preţ de referinţă pentru piaţa angro. În cadrul unui astfel de scenariu, producătorii de electricitate vor fi subvenţionaţi pentru diferenţa dintre costurile lor reale cu gazele naturale, petrolul şi cărbunele şi un preţ de referinţă stabilit în prealabil. Alternativ, ar putea fi introdus un plafon pentru piaţa angro de electricitate.

Cu toate acestea, în evaluarea Comisiei, pe lângă faptul că sunt mult prea costisitoare, astfel de măsuri ar putea distorsiona competiţia şi ar complica comerţul transfrontalier.

Executivul comunitar ar urma să menţioneze şi posibilitatea de a taxa profiturile excepţionale ale unor companii energetice care nu depind de gazele naturale şi de acea nu se confruntă cu costuri de producţie extrem de ridicate. O altă opţiune ar fi intervenţia organismelor de reglementare prin impunerea, temporară, a unui preţ pentru profiturile excesive ale unor producători de energie. Însă asta ar fi o măsură riscantă în opinia Comisiei, deoarece ar putea declanşa acţiuni în justiţie şi riscuri la adresa securităţii aprovizionării.

În schimb, diplomaţii precizează că importanţa refacerii stocurilor şi coordonarea la nivel european este recunoscută de toate statele membre. Potrivit unei variante de lucru a comunicatului ce ar urma să fie adoptat la summitul din 24-25 martie, consultat de Bloomberg News, liderii europeni ar urma să susţină refacerea imediată a stocurilor de gaze şi vor promite că vor colabora cu Comisia pentru a asigura un nivel adecvat al stocurilor înainte de următorul sezon de iarnă, relatează Agerpres.

Sursa foto: European Council

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Că vă convine convine că nu, iată că avem deja Statele Unite ale Europei!

    • da mă trepanatule, știam deja că ești fenilpiruvic! :)))))

    • Ma ciudatule, ți se pare ca ești „Interesant”? Este duminica și medicul psihiatru v-a lasat sa va jucați pe telefoane? Eu va dau voie sa sariti în piscina, iar dacă sunteți cuminți, va vor pune și apa.

  2. Sarakii sa scoata banul. Nu e rost de spaga ca la vaccin.

    • Germania, Franta, Suedia, Olanda sa PLATEASCA daca vor sanctiuni pt Rusia

      va veni si nota de plata iarna viitoare, acum e doar preview

  3. O veste buna. Oricum UE si-a depășit demult atribuțiile. Căpușele sovietice de la vârful UE trebuie exterminate, iar UE curățată de prietenii lui Putin.

    • vorbești pe nas ca să nu taci :)))))

    • De fapt a spus bine e suficient sa vezi ca rafinăriile germane sunt cumpărate de ruși ca sa înțelegi de ce erau ei atât de porniți cu ecologia. Așa ca sa o lase balta cu gazul lor reușesc.

    • A drecu propritari ruși care, după confiscare vor rămâne cu niște hârtii fără valoare în mână.
      …Și vor mai lua ceva în mână rușii! :)))))

    • Deci tu crezi ca nemți vor confisca rafinările rușilor ai cumva glume in program.

    • Da, le vor confisca! Pe cât punem pariu? :)))))

  4. Nu mai hotărăște (m)UE preturile, nu se mai bagă aceeași organizație suprastatală in treburile fiecărei țări? Nu îmi vine să cred la câtă democrație poate da naștere lipsa gazului rusesc! Sunt tare curios câți dintre politicienii europeni fac parte din ‘ insectarul’ lui Putin și câți dintre ei s-au opus aceste masuri

  5. Pun și eu o întrebare, strict tehnică. Cum a rămas UE fără stocuri de gaze pentru iarnă?

  6. Bine ca se abtine UE si asa se amesteca mult prea mult in treburile interne ale tarilor.

  7. Pana la urma UE este un ghem de interese. In plus o constructie artificiala unde a dictat nucleul franco gernan. Ideea este ca fiecare tara sa se descurce singura cu ce are si cum poate. Ipocrizie cat cuprinde, mai spune UE de solidaritate si coeziune economicasi dociala! Pe hartie !

  8. Pai noi ce am facut ? Exact ce au dorit desteptii ! Nu am pompat gaze in depozite, am vandut gaze la preturi mici, am inchis mine si termocentrale, nu am finalizat investitii (Iernut si cateva hidrocemtrale, deschidere exploatare gaze), ne-am grabit sa liberalizam preturile la energie+gaze si alte fapte urate contra sigurantei economiei !!!