”Să fac bani nu m-a interesat niciodată. Întotdeauna am vrut să fiu util sau să mă implic undeva. Funcționez pe bază de emoții” / Un cuplu polonez care a ajutat mii de refugiați ucraineni a fost distins de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați
Susținuți de afacerea lor imobiliară, soții Grochowski au oferit locuințe miilor de oameni care fugeau de războiul din Ucraina, dar munca lor pentru a-i ajuta pe alții este mult mai profundă, potrivit unui articol de pe site-ul UNHCR.
Dezvoltatorul imobiliar polonez Władysław Grochowski este un director executiv neconvențional. În vârstă de 71 de ani, acesta răspunde la apelurile de afaceri de pe un telefon retro cu clapetă și refuză să folosească e-mailul, preferând să corespondeze folosind pixul și hârtia. Își ia timp de la birou pentru a-și administra propria turmă de cerbi, pe care o urmărește pe bicicletă prin zona rurală poloneză.
Filozofia sa de afaceri evită, de asemenea, convențiile. În ultimii ani ai comunismului în Polonia, absolventul școlii de film a demarat o afacere agricolă de succes, într-o perioadă în care alți antreprenori se îndreptau către industrii mai moderne. Apoi, la începutul anilor 1990, și-a lansat compania imobiliară Arche, restaurând clădiri istorice neglijate care au devenit bijuteriile unui lanț hotelier de succes.
„În afaceri, banii sunt un element complet secundar pentru mine. Nu am citit niciodată vreun plan de afaceri”, a declarat Władysław, cu ochii sclipind deasupra mustății albe ca zăpada care îl caracterizează – o priveliște familiară pe panourile publicitare din orașul său natal, Siedlce. „Să fac bani nu m-a interesat niciodată. Întotdeauna am vrut să fiu util sau să mă implic undeva. Funcționez pe bază de emoții.”
Nu e de mirare, așadar, că atunci când el și soția sa artistă, Lena, au înființat Fundația Lena Grochowska în 2014 pentru a-și conduce activitatea umanitară, aceasta a evoluat, de asemenea, în ceva ieșit din comun.
Fundația a început prin a-i ajuta pe descendenții repatriați ai polonezilor exilați în Asia Centrală în timpul comunismului, înainte de a se extinde pentru a ajuta și alte persoane, inclusiv persoane cu handicap, persoane fără adăpost și foști deținuți. Susținută de afacerea imobiliară a familiei Grochowski, un domeniu cheie de sprijin a fost oferirea de cazare în clădirile deținute de Arche Group, cel mai mare operator hotelier privat din Polonia și unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari.
În urma invaziei la scară largă a Ucrainei din februarie 2022, peste 1,5 milioane de refugiați au căutat siguranță în Polonia vecină. În anul următor, fundația a oferit refugiaților peste 500.000 de nopți de cazare gratuită, în timp ce numai în 2022 a investit 4,5 milioane de dolari în locuințe pe termen mai lung pentru familiile ucrainene, inclusiv prin deschiderea unor centre de cazare în șase orașe poloneze diferite.
„Este foarte greu de imaginat cum se simt oamenii atunci când trebuie să fugă din casele lor”, a spus Lena. „Este o tragedie incredibilă. Ajutăm cât de mult putem”. Dar cuplul a înțeles că, deși este vital să se satisfacă nevoile de bază ale refugiaților, cum ar fi hrana și adăpostul, acest lucru nu va fi suficient de unul singur.
„Este nevoie ca toată lumea să fie primită cu demnitate”, a explicat Władysław. „Demnitatea se întâmplă prin muncă. De aceea, în casele noastre de refugiați, nu îi lăsăm pe oameni și nu le oferim [asistență] gata făcută. Oamenii sunt activi și își caută de lucru. A fi independent este o forță.”
Inspirată de pasiunile artistice ale Lenei, fundația a înființat ateliere profesionale în care lucrează zeci de refugiați și polonezi care lucrează cot la cot pentru a produce ceramică ornată, lucrări de artă și alte produse de artizanat care sunt vândute online și în hotelurile Arche. De asemenea, au deschis un lanț de cafenele în Siedlce, Varșovia și Gdańsk, cu personal format din persoane cu dizabilități, care vând pâine și produse de patiserie tradiționale făcute în brutăria fundației. În fiecare dintre aceste unități, sentimentul de muncă în echipă și de comunitate este evident.
„Activitățile fundației se învârt în jurul artei în sensul cel mai larg; cultură și tradiție”, a explicat Lena. „Arta și afacerile se întrepătrund și este foarte interesant. Cred că arta oferă multe. Schimbă lumea; schimbă oamenii.”
În semn de recunoaștere a sprijinului acordat refugiaților și altor persoane din Polonia, Lena Grochowska și Władysław Grochowski au fost numiți câștigători regionali pentru Europa 2023 ai Premiului Nansen pentru refugiați al UNHCR.
„Acest premiu este pentru toată lumea din cadrul fundației”, a declarat Lena. „Fără oameni … nu am putea realiza nimic. Dar, lucrând împreună ca grup, putem face cu adevărat multe. Despre asta este vorba”.
Ludmila, în vârstă de 38 de ani, se numără printre cei care au prosperat datorită sprijinului oferit de familia Grochowski și de fundația lor. Ea a sosit în Siedlce în martie 2022 împreună cu cei doi copii ai săi, după ce a fugit de acasă, în apropiere de Kiev, după ce a petrecut trei săptămâni adăpostindu-se de lupte într-un subsol sub clădirea lor de apartamente.
Familia a locuit la prieteni înainte de a închiria un apartament comun, dar cu Ludmila – coafeză de meserie – reușind să găsească doar slujbe ciudate, cum ar fi curățenia și culesul de ciuperci, în timp ce se apuca să învețe poloneza, a rămas fără bani și fără opțiuni. Atunci, un prieten i-a spus despre fundație, care angaja o recepționeră pentru a lucra la căminul de refugiați care se deschidea în oraș.
Nu numai că a obținut slujba, dar ea și copiii ei și-au asigurat și un mic apartament în noul cămin. „Când am început să trăim singuri în micul nostru loc liniștit, abia atunci am început să simțim că suntem în siguranță”, a declarat Ludmila. „Dacă nu ai un loc de muncă, nu poți fi niciodată sigur de ziua de mâine.”
Datorită stabilității pe care a dobândit-o trăind și lucrând la cămin, Ludmila s-a simțit pregătită să își asume un risc atunci când o prietenă ucraineană, Oksana, s-a mutat și i-a oferit șansa de a-și cumpăra salonul de coafură din centrul orașului Siedlce. Ea a redenumit afacerea „Oxygen” – o referire la prenumele prietenei sale și la ajutorul primit de la fundație.
„Aceasta face un lucru foarte important pentru ucraineni”, a explicat ea. „Fundația ne-a dat această posibilitate – ca o gură de aer – de a funcționa și de a ne pune cumva pe picioare într-o țară străină”.
Prin exemplul lor, soții Grochowski au inspirat și alte întreprinderi să le urmeze exemplul. Un alt dezvoltator imobiliar din Siedlce, Konstanty Strus, îi cunoaște pe cei doi soți de la începutul anilor 1980 și este căsătorit cu sora lui Władysław. După ce a început războiul pe scară largă din Ucraina, el a oferit cuplului un hotel pentru muncitori pe care îl deținea și care urma să fie demolat pentru a face loc unui nou proiect care să găzduiască în schimb refugiați din Ucraina.
„Munca lui Władysław și a Lenei este neprețuită, ei sunt modele pentru alte întreprinderi din Polonia”, a declarat Strus. „Władysław este o persoană foarte umilă… care îi inspiră pe ceilalți să acționeze fără să-i forțeze sau să le ceară. Lena aduce căldura ei în cadrul fundației și îi îmbrățișează pe toți oamenii care lucrează cu ea.”
Soții Grochowski continuă să caute noi modalități de a-i împuternici pe oamenii pe care fundația lor îi ajută. Pe unul dintre câmpurile care înconjoară casa lor din mediul rural, la 30 de minute de Siedlce, ei construiesc o clădire mare și circulară din lemn, în centrul unei noi ferme ecologice care va oferi cazare și locuri de muncă pentru persoanele cu handicap.
Władysław împărtășește convingerea sa că ajutorul acordat refugiaților nu ar trebui privit ca un act de caritate, ci ca ceva care aduce beneficii societății.
„Cred că problema refugiaților va crește, iar noi nu ne putem închide în noi înșine sau ridica mai multe ziduri”, a spus el. „Ei pot contribui foarte mult, iar prin excluderea acestor oameni pierdem, din păcate, foarte mult.”
„Sunt oameni buni care tocmai s-au aflat într-o situație dificilă, fie din cauza războaielor, fie din cauza schimbărilor climatice… Cu cât suntem mai mulți care suntem solidari, cu atât mai frumoasă este lumea și viitorul pe care îl putem construi.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank