G4Media.ro

“Să Învingem Depresia”, campanie de conștientizare despre depresie și pericolele ei ascunse…

“Să Învingem Depresia”, campanie de conștientizare despre depresie și pericolele ei ascunse (P)

Material susținut de Janssen în cadrul campaniei “Să Învingem Depresia”

La nivel mondial, una din patru persoane este afectată de tulburări de sănătate mintală, depresia fiind cea mai prevalentă dintre acestea. Doar în Europa sunt peste 40 de milioane de pacienți diagnosticați cu depresie, în timp ce în toată lumea numărul lor este de peste 280 de milioane. Dintre aceștia, unul din 10 a lipsit de la serviciu din cauza depresiei, pierzând în medie 36 de zile lucrătoare la fiecare episod depresiv.

Poți afla mai multe informații despre prevalența depresiei în rândul populației europene din acest infografic.

Ce putem face pentru a trata depresia? Cum ne raportăm la oamenii din jurul nostru care suferă sau ar putea suferi de depresie?

În primul rand, deschiderea unei conversații transparente, care să ne ajute să recunoaștem semnele la noi înșine sau la cei din jur este foarte importantă. Pentru aceasta, trebuie să avem câteva informații de bază.

Ce este depresia?

Depresia este o stare de tristețe persistentă care ne poate afecta gândurile, acțiunile și percepțiile. E important să nu confundăm depresia cu stările melancolice ocazionale, care apar în viața oricui.

Medical, diagnosticul de depresie sau de tulburare depresivă majoră se pune atunci când se întâlnesc cinci simptome care durează mai mult de doua săptămâni consecutiv. Dintre aceste simptome, cel mai des întâlnite sunt: o stare de spirit proastă, stimă de sine scăzută și lipsa interesului sau a plăcerii pentru activități pe care în mod normal le considerăm agreabile.

Simptomele depresiei pot afecta fiecare aspect al vieții pacienților: sănătatea fizica, relațiile, cariera, stabilitatea financiară și așa mai departe. În afara de impactul individual, depresia are consecințe majore și asupra societății în general.

Impactul financiar al depresiei

În anul 2007, costurile depresiei s-au ridicat la 265 de Euro pentru fiecare cetățean al Spațiului Economic European, adică 136,3 miliarde euro în total. Aceste cifre sunt date de imposibilitatea pacienților cu depresie de a continua să muncească pe durate scurte, medii sau lungi, dar și de costurile suportate de statele europene cu tratarea lor.

Chiar dacă prevalenta depresiei este una în creștere, la fel ca și efectele sale negative asupra economiei, există numeroase lucruri pe care le putem face pentru a ne ajuta pe noi înșine sau pe cei din jurul nostru.

„Poate fi greu de înțeles impactul devastator al depresiei asupra vieții oamenilor”, spune Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice. „Ne-am angajat să îmbunătățim credibilitatea și calitatea informațiilor despre problemele de sănătate mintală, iar ‘Să învingem depresia’ susține direct acest obiectiv.”

“Ne dorim să deschidem o conversaţie în spațiul public despre provocările prin care trec cei care suferă de afecţiuni precum depresie și tulburare depresivă majoră. Campania „Să Învingem Depresia” este doar un exemplu despre cum noi, la Janssen, putem să ne îndeplinim misiunea de a reduce povara bolilor mintale. Sperăm că această campanie să educe, să informeze și să inspire oamenii să își spună povestea lor”, spune Sévan Kaloustian, Managing Director Janssen România.

Tratarea depresiei prin arta japoneză

În cadrul campaniei “Să învingem depresia”, Janssen prezintă cinci obiecte de artă create prin metoda japoneză Kintsugi. Kintsugi este arta japoneză de a repara obiectele ceramice sparte cu ajutorul unui lac de pulbere de aur.

Fiecare dintre aceste obiecte este inspirat de poveștile reale a cinci oameni care au suferit de depresie. Artistul Lidia Alina Nicolae a discutat cu fiecare dintre aceste persoane și a transpus poveștile lor în opere de artă unice, care elogiază frumusețea individuală prin evidențierea imperfecțiunilor.

Poveștile acestor oameni sunt inspirationale. Ei nu doar că au reușit să învingă depresia, dar au ales să deschidă o conversație onestă despre parcursul lor pentru a-i ajuta și pe alții. Poți citi toate aceste povești și viziona obiectele de artă inspirate de ele aici.

Ce poți face?

Poate ai suferit tu însuți de depresie sau încă te lupți cu ea. Dacă nu, cu siguranță știi pe cineva care are nevoie de ajutor, chiar daca nu l-a cerut. Nu evita conversațiile dificile! Alege mereu să vorbești deschis despre depresie cu toți cei din jurul tău.

Începe prin a te informa! Află de aici mai multe despre depresie și tulburarea depresivă majoră pentru a o putea identifica la tine sau la cei din jurul tău.

Distribuie materialul de mai sus pe profilurile tale social media pentru a ajuta la conștientizarea acestei probleme și la eliminarea stigmatului din jurul depresiei. Arată că îți pasă! #SaInvingemDepresia

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Trebuie invinsa cauza-ciuma rosie si coruptia-nu efectul.

  2. Omul post-modern „occidental/occidentalizat” este uneori dominat de angoase, nevroze &co pentru ca el s-a indepartat de ceea ce este de cand a fost creat. Softul sau a fost suprascris cu informatii care lucreaza impotriva sa.
    Ma uit pe yt la alte culturi, multe mai mult sau mai putin inapoiate, unde propaganda/tv/scoala/elitele nu au suprascris nu am implantat o grefa pe care corpul o tot respinge ci sunt ele insele, cu bune si cu rele. Oamenii is mult mai impacati cu ei asa cum is, nu tre sa se prefaca, viata nu e un teatru sau o prefacatorie politic corecta samd. Nu au tinte mari de atins de nivel profesional sau fizic. Pur si simplu is cum is si aia e.

  3. Da sa o învingem cu certificatul verde obligatoriu: închis in casa, no jab, no job.