”Să stea acasă! Gata cu vizele turistice pentru ruși pe timp de război” – Opinie Deutsche Welle
Statele membre ale UE fac ceea ce știu mai bine în această chestiune: acționează în mod inconsecvent. Însă avem nevoie de o linie clară, chiar dacă ea ar conține și unele abateri, spune Miodrag Soric într-un articol de opinie publicat de Deutsche Welle.
Discuția ia amploare. Este oare posibil ca rușilor să li se permită să își petreacă vacanța ca turiști în Spania sau Franța, în timp ce armata Moscovei ucide mii de femei și copii în Ucraina? Categoric nu, spun din ce în ce mai mulți oameni din UE.
De fapt, statele Schengen ar trebui să refuze vizele turistice tuturor rușilor până la noi ordine – cel puțin atât timp cât Moscova ocupă părți din Ucraina. Să nu uităm că, până acum, milioane de ruși fie susțin acest război, fie pretind că nu au nimic de-a face cu el.
Lor trebuie să li se spună în mod răspicat că, pentru moment, nu sunt bineveniți în Europa. Pentru mulți moscoviți poate c-o fi normal să se bucure de viață în cafenele și restaurante, în timp ce compatrioții lor își scăldă mâinile în sânge. Însă, în lumea civilizată, acest lucru nu este câtuși de puțin firesc.
Iei în calcul nedreptatea
Desigur, a refuza la modul general vizele turistice pentru spațiul Schengen tuturor rușilor este parțial nedrept. O atare decizie afectează și oamenii nevinovați, pe aceia care nu susțin războiul Rusiei, dar care nu au curajul să protesteze împotriva lui.
Numai că astfel de „daune colaterale” sunt greu de evitat. Așa cum greu de prevenit este și faptul că suspendarea vizelor mai abitir i-ar face pe unii ruși să susțină politicile Kremlinului. Ce-i taie capul, aia să facă. Vacanța pe plajă pe Coasta de Azur sau weekendul de cumpărături pe Champs Élysées nu mai pot fi permise.
Aceasta va stârni un sentiment de disconfort rușilor, senzația că se află în ”boxa acuzaților”. Adică exact ce este de dorit. Rușii nu mai pot fi tratați ca un popor normal în timp de război, la fel cum s-a întâmplat și cu germanii între 1939 și 1945 și în primii ani după această perioadă.
Inclusiv aspectele de securitate vorbesc în favoarea eliminării vizelor turistice pentru ruși. De exemplu, rusul Vadim Krasikov a călătorit la Berlin cu o astfel de viză pentru a împușca cu sânge rece, probabil la cererea FSB, un solicitant de azil din Georgia. Acest lucru face din Rusia, după cum au remarcat experții germani în politică externă, un „stat terorist”. Iar Europa trebuie să se protejeze împotriva acestui lucru.
Reguli uniforme pentru toate statele Schengen
Cu toate acestea, anumitor persoane din Rusia, atent selectate, ar trebui să li se ofere în continuare posibilitatea de a intra pe teritoriul european. Pentru că Germania și Europa au o problemă demografică, nenumărate companii caută de ani de zile lucrători calificați. În ultimii ani, milioane de ruși, în special tineri și persoane educate, s-au mutat în Germania. Acest lucru trebuie să fie încurajat în continuare.
Studenții sau oamenii de știință ruși care doresc să își continue studiile sau să lucreze în Occident ar trebui să aibă și ei permisiunea de a veni, la fel și membrii opoziției ruse. Într-un cadru limitat, chiar și vizitele rudelor ar trebui să rămână posibile în continuare.
Important este însă ca guvernele tuturor statelor Schengen să consimtă la reguli uniforme, între care și ridicarea acestor sancțiuni în momentul în care există o pace durabilă în Ucraina.
De luni de zile, majoritatea germanilor au susținut livrarea de arme grele către Ucraina. Pe de altă parte, se opune livrării de arme o minoritate care face referire la istoria Germaniei. Mai cu seamă acești oameni ar saluta eliminarea vizelor turistice pentru ruși – o formă de sancțiuni cu efect rapid și care nu face victime.
Nici măcar presa rusească nu ar putea ignora suspendarea acordării de vize turistice. La început, cu siguranță că s-ar lansa în comentarii sarcastice. Poate că s-ar întreba dacă nu cumva și alte state occidentale vor urma acest exemplu. La un moment dat, la fel ca pe vremea URSS, vor găsi motive să le spună rușilor că e mai bine să rămână acasă. Ori că, în acest fel, cafenelele și restaurantele din Moscova vor căpăta un plus de strălucire.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii