G4Media.ro

Sabia – simbolul păcii islamice / Ce înseamnă transformarea Hagiei Sofia în…

Sursa: ionutcojocaru.ro

Sabia – simbolul păcii islamice / Ce înseamnă transformarea Hagiei Sofia în moschee

Pe sabia pe care o avea în mână Ali Erbaș (șeful Diyanet) când a oficiat prima rugăciune în Sfânta Sofia după 86 de ani, semiluna este gravată de trei ori. Acestea semnifică:

  • Uniunea turcilor într-un singur stat Turan
  • Cucerirea pământului de către turci
  • Uniunea islamului

Pregătirile planificate au fost respectate cu sfințenie. Turcii au știut că toată lumea a fost cu ochii pe ei, moment important de a arăta ceea sunt: cuceritori. Că Turcia s-a reîntâlnit cu ”măreția” iar toate deciziile lor sunt suverane.

Bucuria, euforia transformării bisericii în moschee are reverberații puternice în societatea turcă. Toată suflarea (manipulată de ani de zile considerăm noi) consideră Ayasofia (cum îi zic turcii) simbolul Istanbulului și al Turciei. Un monument simbol câștigat prin război. Și ce ar fi mai plăcut pentru această națiune decât de a o transforma în moschee?

  • Constantinopolul va fi cucerit. Binecuvântat va fi comandantul care îl va cuceri, și binecuvântate vor fi trupele lui – Profetul Muhammed

Toleranța, dialogul, cooperarea, umanitatea sunt doar câteva dintre conceptele pe care musulmanii le folosesc pentru a-și atinge scopul. Islamul este o religie ofensivă. Creșterea numărul musulmanilor nu se face prin dialog, prin exemplu sau prin studiu ci prin cuceriri. Așa s-a dezvoltat Imperiul Otoman, așa au islamizat cu forța unele zone strategice. Astfel, cum să faci un eveniment național și să creezi o euforie reală în societate când doar prin autoritate poți transforma Sfânta Sofia în Moschee și în același timp să aduci o jignire majoră creștinilor. Și cu ce folos?

Emoția acestui moment aproprie toată suflarea turcească și îi consolidează în demersul lor. Cum aceste momente sunt rare în existența unui stat, strategii lui Erdogan știu să fructifice momentul și să-l folosească.

În piață, numărul participanților creștea vizibil. Peste 17 000 de polițiști au supravegheat mulțimea. Unul dintre ei, vizibil emoționat îi mulțumește președintelui Erdogan, lider al lumii pentru decizia sa istorică.

Altul consideră că inima tuturor musulmanilor este azi, aici la Sfânta Sofia. Mulți musulmani turci au venit și din afara țării pentru a asista la eveniment. Cu secaddeul (covorașul pentru rugăciune) își marchează locul, cât mai aproape de noua mare moschee după care se așază, citesc din Coran și fac rugăciuni.

Ei nu se numără printre sutele de invitați care au locuri rezervate în interior. Televiziunile de dimineață au rezervat locuri din zona Ayasofia pentru a se vedea în spatele invitaților obiectivul simbol. Reporteri sunt împânziți în toată zonă pentru a nu scăpa cumva ceva important. Istoricii și politicieni se întrec în argumente (forțate) pentru a-i justifica decizia președintelui.

Covorașul verde a fost așezat în Sfânta Sofia, perdele care maschează mozaicul funcționează, materialul ușor pe care sunt scrise versete din Coran maschează pilonii interiori iar testele de sunet sunt verificate de cei trei imami și cei cinci muezini care au fost arondați la moscheea de acum Sfânta Sofia.

În jurul orei 12:00, președintele turc este primit cu emoție de către participanți. Cu peste o oră înaintea rugăciunii, liderul turc primește laurii celor care cred în cea de-a doua recucerire a Constantinopolului. Știe că mii de reporteri din întreaga lume îl urmăresc iar baia de mulțime îl încântă.

Istanbul – oraș islamic

Sursa: Facebook/ Ionuț Cojocaru

Actualitate: O zi tristă pentru creștini. Nu doar pentru cei ortodocși. Pentru că ne-am întors la o logică medievală, azi turcii sărbătoresc (recucerirea Sfintei Sofia) după o logică care scapă gândirii occidentale și se mândresc că pot (fiindcă pot) să retransforme simbolul creștinătății în moschee. Este acesta scopul islamului? Ne reîntoarcem la perioada luptei pentru supremație religioasă?

Se pune problema strategiei politicienilor islamici de a-și trimite semenii în occident pentru a primi cetățenie, de a se stabili acolo cu scopul ca la un moment dat să creeze eroziune în democrațiile occidentale? Ne aducem aminte de mitingurile lui Necmettin Erbakan care în anii ”90 cerea redeschiderea moscheei Ayasofia? Sau e elitei conservatoare a turcilor în frunte cu Bediüzzaman Said Nursi?

Care este scopul retransformării bisericii ortodoxe în moschee? Istoric aceasta nu are nicio legătură cu islamul. Să te legi azi de Fatih Sultan Mehmet și să argumentezi că dacă acesta ar veni și ar găsi Sfânta Sofia muzeu înseamnă să bâjbâi într-o gândire patriarhală.

Să argumentezi că este o datorie față de Fatih Sultan Mehmet care a specificat clar că Sfânta Sofia să rămână moschee arată amatorismul gândirii turce. Pe această logică ar trebui luați toți sultanii (36) și ”îndreptat” tot ceea ce și-au dorit aceștia de-a lungul timpului.

Dar fiindcă noi știm că această strategie este a lui Recep Tayyip Erdogan nu ne amăgim să ne aplecam asupra Imperiului Otoman decât politic. Altfel, de ce nu ar chema președintele turc urmașii ultimului Sultan și i-ar repune în drepturi?

Ne reîntoarcem la otomanism dar cu schimbarea familiei? Nu mai vorbim de familia Osman ci de familia Erdogan. Care, cu istorici atent selecționați, poate crea o genealogie optimă.

Diriliș – învierea

Istoric: 24 iulie 1923 este ziua când Turcia a fost recunoscută internațional. Prin Tratatul de la Lausanne.

Președintele turc a considerat Tratatul de la Lausanne un eșec al statului turc, un prim argument că Mustafa Kemal nu este considerat un perfecționist de către El iar perioada primului președinte turc trebuie reconsiderată. Azi, la 97 de ani de la înființarea Republicii, încă o decizie ”greșită” a lui Mustafa Kemal este ”îndreptată”.

Data, aleasă simbolic contribuie la strategia sa de a pune punct kemalismului și de a pune pașii erdoğanismului. Un curent apropiat de otomanism, cu puterile statului concentrate în mâinile sale, după modelul Sultanatului când orice problemă depindea de Umbra lui Allah pe pământ! Practic nu se mai uită spre vest ci spre est.

„Minaretele sunt baionetele noastre, cupolele lor coifurile noastre, moscheile sunt cazărmile noastre și credincioșii, soldații noștri.”

Politic: Prin această decizie președintele turc dă un semnal puternic în lumea islamică. Vrea să arate că locul Turciei este alături de ei, că Turcia poate deveni un model în zonă. De asemenea, este conștient că relațiile cu Statele Unite funcționează optim, cu Federația Rusă funcționează mai bine decât s-ar fi așteptat iar cu U.E. rămâne de văzut.

Turcia deține atât de multe pârghii prin care poate crea probleme europenilor încât președintele turc este conștient că-și permite mutări precum cea de azi. Tensiunile cu Grecia, Armenia sau problema libiană și cea siriană sunt pași făcuți de Ankara spre a transforma Turcia într-un jucător de prima mână.

Președintele turc nu doar că a participat la prima rugăciune oficială din Sfânta Sofia dar a recitat Fatiha (Al-Fatiha -Deschizătoarea – este Sura care deschide Coranul și este recitată la fiecare rugăciune). Apoi a continuat cu primele cinci versete din Sura Bakara:

2|1|Alif. Lam. Mim.

2|2|Aceasta este cartea cea mai presus de orice îndoială, călăuzirea celor trăitori cu DOMNUL,

2|3|celor care cred lăuntric în Taină, celor care își săvârșesc vorbirea cu Dumnezeu, celor care dau milostenie din ceea ce le-am dăruit,

2|4|celor care cred în Harul ce a fost pogorât asupra ta, în ceea ce a fost pogorât înaintea ta și care cred în Viața de Apoi.

2|5|Aceştia merg după călăuzirea Domnului lor, aceștia sunt cei fericiți.

Evident, s-a pus și o tabelă pe care scrie anul înființării moscheii Ayasofia și anume 29 mai 1453, anul cucerii Sfintei Sofia.

Mulți istorici din Turcia motivează transformarea Sfintei Sofia în muzeu conjuncturii politice de la acel moment. De vină ar fi și Înțelegerea Balcanică (înființată în februarie 1934 și compusă din Iugoslavia, România, Grecia și Turcia), presiunilor europenilor cât și probabilitatea unui nou război la orizont. Evident, aceste afirmații nu stau în picioare ci faptul că primul președinte turc a transformat radical Turcia pe model occidental.

De aceea a desființat Califatul, a renunțat la limba cu caractere arabe, a adus profesori, ingineri, oameni de știință europeni pentru a schimba Turcia pe model european. Așa zisa moștenire culturală din Balcani a reprezentat o problemă pentru Mustafa Kemal care trebuia să fie convingător în relațiile cu statele care după lupte și după ce au stat sub Imperiul Otoman sute de ani, reușiseră să devină independente. Chiar și azi, există probleme în privința istoriei comune, în mare parte defavorabilă statelor balcanice.

Pentru celelalte nații în afara turcilor această decizie este una nefavorabilă. O pată pe islam, una greu de șters din conștiința celor bine intenționați, celor care cred că religia ține de suflet și adoptă o filosofie de viață proprie lor. A confesiunii în care se regăsesc. A celor care cred că vremea cuceririlor religioase a apus de foarte mult timp.

Imamul care a oficializat prima slujbă în Ayasofia a avut tot timpul în mână o sabie pe care se sprijinea! Pe sabia ținută în mână de cel care a oficializat rugăciunea, Ali Erbaș scria primul verset din sura Fetih: 48.1. Noi ți-am dăruit o biruință strălucitoare. Printre altele s-a rugat să rămână moschee până la Apocalipsă pentru că ei cred că sunt pe drumul cel bun iar apoi și-a exprimat speranța că va urma o nouă reînviere a islamului.

După încheierea rugăciunii, președintele turc s-a deplasat la moscheea Fatih Sultan, în apropiere pentru a face o vizită la mormântul cuceritorului Constantinopolului.

Acest eveniment de o importanță mondială s-a consumat azi. După ce Turcia a mutat vom aștepta să vedem reacții. Evident, România nu a avut până în acest moment un punct de vedere. Ne comportăm ca un stat scos din context, cu teama de a ne spune părerea, de a avea una și păstrăm teama ca nu cumva să deranjăm pe cineva. Nici măcar pe turci. Pentru că azi în România avem o problemă: Covid. Restul sunt detalii!

Notă: Ionuț Cojocaru este doctor în istorie, specializat în istoria relațiilor româno – turce și spațiul balcanic. A publicat studii și volume despre istoria contemporana a Turciei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. Super articol. Felicitari!

    • Da, lecția pe care o învățăm aici este că 100 de ani sunt prea puțini pentru a educa un popor și a-l scoate din primitivismul religios.
      Așa va arăta și viitorul României, pe când omenirea va stabili deja orașe pe Marte, noi vom mai face o catedrală.

    • Si eu am apreciat articolul.

    • f bun articol!

  2. gresit, romania este un stat al pensionarilor si al bugetarilor care ce pot sa-si doreasca?

    • Corecție: un stat al pensionarilor speciali. Că pensionarii care au muncit cam rabdă de foame.

  3. Domnu Ionuț, bea un pahar cu apă rece, dă drumu la ventilator, că te-ncinseși! Ce vrea Erdogan e una ( a și făcut pușcărie pentru asta!), ce e realizabil e alta! Nu mă îndoiesc de faptul că sunteți istoric de profesie, dar parese că ați greșit secolul cu vreo 200 de ani!

    • Ce-i, mai Ahmed? S-a umflat orzul in tine?
      Spune, punctual, unde a gresit domnu’ istoric in articolul de mai sus.
      Altfel ciocu mic si du-te de-ti intinde covorasu’ pentru a 5-a rugaciune a zilei.
      Cu fata musai spre Mecca!

  4. ”De fulgere să piară, de trăsnet și pucioasă,
    Oricare s-ar retrage din gloriosul loc,
    Când patria sau mama, cu inima duioasă,
    Va cere ca să trecem prin sabie și foc!

    N-ajunse iataganul barbarei semilune,
    A cărui plăgi fatale și azi le mai simțim;
    Acum se vâră cnuta în vetrele străbune,
    Dar martor ne e Domnul că vii nu o primim!”

  5. D-le Cojocaru,
    Cand vezi un nebun pe strada, fie suni la 112, fie treci pe trotuarul celalalt, asa-i? Daca-i asa, de ce ar face Romania altcumva?

  6. Se prea poate, să fii „puțin cam departe de realitate (într-un aspect, sau altul)” – și să nu știi.

    Dar nu asta e problema cea mai mare; ci, datorită ignoranței (sau altor motive: vanitate, etc) *să nu dorești* – să știi..

    Islamul – ca și „Capitol”, în Istoria Omenirii – nu s-a încheiat.
    Nici pe departe.
    Iar *pasul* lui Recep, cu Ayasofia e doar o mică etapă, din acest Capitol..

    Sunt multe – de spus, și de desfășurat, în Lume, (în/și prin Islam); dar a-i replica autorului, că „ați
    greșit secolul cu vreo 200 de ani!” (și nu, nu fac parte din Redacție!) – sună ca și cum, cel ce face afirmația – ori e „prea bazat” pe ce spune (ceea ce nu doar că mă-ndoiesc, ba mai mult: pare hilar), ori nu știe ce spune.

    Islamul – Stimate domn – este SUBestimat, de întreaga Planetă, nu doar de dvs.. (De aceea, nu vă acuz ci, prin acest comment, fac doar o remarcă).

    Iar „Fenomenul Erdogan” – sau Turcia, este o dovadă, a acestei realități..

    (În plus, domnul care scrie articolul, are – de bine/de rău – un doctorat.. Și nu, în „reparat pantofi”..)

    Cu respect.

    • Unii nu se pot integra in realitatea prezentului (nu-i ajuta nici mintea): turcii, rusii, ungurii, polonezii. Evident nici din trecut nu invata nimic. Ei doar sunt blocati in fantasmele trecutului.

    • @ioan
      Ce ai enumerat tu sunt aia care fac ce cred ei ca e mai bine pentru ei! Au iesit din rand si sunt atacati in presa main stream zilnic sau aproape ! Ceilalti stau in rand si sunt adeptii sloganului ”america first” chiar daca asta se face destul de des si in detrimentul propriului popor!

  7. Si totusi, are dreptate.
    Erdogan este adeptul pasilor mici si siguri. Paradoxal are o plaja destul de mare de manevra, creata de Turcia fosta democratica. Insa lui Erdogan deja ii suna ceasul. A incercat sa schimbe un status quo, a fortat prea multe lucruri, iar in interactiunea cu SUA se bazeaza pe degringolada administratiei americane, care degringolada se va sfarsi cat de curiand. Culmea, lumea nu este doar SUA iar turcul este siderat de ceea ce numeste obraznicia europenilor. Rusnacul a plusat frumos iar Erdogan acum se crede lebada, protejata de divinitate, dupa esecul lamentabil al puciului militar. Se inseala.
    Am avut ocazia de a interactiona cu o delegatie oficiala turca la un an dupa lovitura de stat. In componenta ei era un „gardian” femeie care supraveghea interactiunile turcilor cu strainii. Nici macar nu deschidea gura, doar urmarea din priviri. Am incercat un dialog cu ea si am descoperit ceea ce presupuneam, ca habar nu avea engleza sau franceza, limbile oficiale ale intalnirii. Am incercat in bruma de germana pe care o mai stiu sa discut cu ea. Nu a mers, italiana nici atat. S-a scuzat cu o engleza aproximativa, s-a ridicat si a plecat la baie. Imbracata de sus pana jos, priviri de uliu. Erau cei din delegatie timorati pana la cer si inapoi. Seara la cina organizata de gazda intalnirii, la sugestia mea, in recipiente asemanatoare s-a pus whisky si ceai negru, mentionandu-se doar ceaiul. Asa ca gardianul, a primit un scaun in capul mesei, izolata intre niste lituanieni si a primit doar black tea pana s-a dus la culcare, iar turcii pe unii ii stiam de dinainte, au stat langa noi si au savurat un whisky bun, single malt. Cu multa mancare. Ce ne\au povestit in particular ca se intimpla in tara lor mi-a adus aminte de securitate si frica insinuata in oameni la nivel de masa in Romania comunista. Nu exista institutie publica in Turcia fara turnatori din partidul lui Erdogan, proaspat numiti in functii. Frica i-a cuprins pe toti. Foarte, foarte multi oameni in penitenciare, turnatorie, amenintari, santaje. La un moment dat aveau aproape un milion de oameni cercetati penal. Da, Turcia s-a intors inapoi la ce era Romania acum 40 de ani, in frica. De asta isi permite idiotul ala sa faca ce vrea.
    Iar Puie Monta cerseste bani de la Erdogan pentru partidul lui cretinoid.
    Erdogan este doar un terorist rafinat, atit. Caruia ii trece deja vremea.

  8. In 2014, cand a fost investit prima data ca Presedinte al Republicii Turcia, Erdogan a JURAT sa „respecte Constitutia, suprematia Legii, Democratia, Principiile si Reformele aplicate de Ataturk si Republica laica”!
    https://www.mediafax.ro/externe/recep-tayyip-erdogan-a-depus-juramantul-de-investitura-in-functia-de-presedinte-al-turciei-13161255
    Ce-a FACUT pana azi, insa, e contrariul: pe fondul realizarilor incontestabile ale Turciei, ale orasului Istanbul in special, in vremea cat a fost Primar,(modernizarea orasului si a Turciei plus Imbunatatirea calitatii vietii oamenilor), el a reinviat incet-incet Turcia islamista, Democratia ajungand in Stand By, dupa voia lui!!
    La sfârșitul lunii iulie 2011, comandantul forțelor armate și șef al Marelui Stat Major și-a înaintat demisia, motivând că Turcia a intrat într-o epocă în care Armata NU mai poate fi GARANTUL Laicității, rol care îi fusese prevăzut de Kemal Atatürk, încă de la nașterea Republicii Turce, și, apoi, RECONFIRMAT prin Constituția din 1982.
    Erdogan l-a inlocuit cu unul de-al lui…
    Potrivit Constitutiei, Turcia e Stat laic, fara o Religie oficiala de stat, de la Fondarea Republicii moderne a Turciei de catre Ataturk. Laicitatea Turciei e garantata de Armata Turciei.
    Totusi, 99% din populația statului este în mod oficial de Religie Islamică iar Religia a rămas o forță puternica la nivel popular.
    Incepand cu anii ’80, o nouă generație de lideri locali educați, dar motivați religios, in frunte cu Erdogan, a inceput să profite de atasamentul religios al majoritatii turcilor si a inceput sa se opună dominației elitei politice laice, instaurata inca de la Ataturk, elita avand in frunte Liderii militari, fideli comandantului lor, Ataturk.
    La alegerile din 1994, sloganuri care promiteau că o întoarcere la Islam va pune capăt problemelor economice, au ajutat candidații religioși să câștige alegerile locale din Istanbul și Ankara, cele mai mari orașe din Turcia.
    Asa a ajuns Erdogan Primar al Istanbulului in 1994.
    De-atunci, incet-incet Erdogan a inceput lupta cu kemalismul.
    Azi, e pe cale de a reusi…
    In marile orase din vestul Turciei, Istanbul sau Izmir(Turcia europeana, cum i se spune), islamistii lui Erdogan au pierdut alegerile in 2019, dar in restul Turciei(exceptie regiunile majoritar kurde) si mai ales in Anatolia intinsa si mai saraca si profund religioasa si infasurata in valul islamic, Erdogan are voturille asigurate… sper ca turcii nu vor reveni la salvari si fes si poligamie…
    Totusi, raman multe intrebari: cum Tinerii educati ai Turciei accepta atat de usor(unde-s protestatarii din Piata Taksim?!) si mai ales cum va evolua Turcia, alaturarea ei la UE fiind evident exclusa de-acuma…

  9. Da, Islamul își trimite cetățenii în Occident cu un scop precis. Motivația economică e praf în ochi, când drumul pnă acolo costă mii de euro. Din păcate liderii occidentali au ochelari de cal, dacă nu sunt orbi de tot. Primiți, dar cu condiția să devină creștini și să respecte legile țării care-i primește. Altfel, mâine-poimâne ne trezim că vom fi obligați să trecem la islam. Ei nu se vor juca, cum o facem noi.

  10. Recunosc că, la aflarea veștii, mă așteptam ca Patriarhul Daniel să bunuie din clopotul ăla de 500 de mii de euro ce-i poartă chipul. Să bubuie de să se audă până la insetata de credință ortodoxă Patriarhie de la Moscova. Înpreună să bată obrazul necredincioșilor. Să pornească la lupta pentru apărarea oițelor creștine, ale căror păstori sunt. Dar….nimic. Liniște totală…. Apoi mi-am dat seama că Merceses scoate noua colecție de motoare electrice. Și asta îi consumă lui Danny toată atenția.

  11. Erdogan e un populist dezgustător, care face ce face orice populist când are probleme, baga zâzanie. Sper sa și-o ia așa cum merita cât de curând.

  12. Când o revistă de caricatura, ca Charlie Hebdo, a parodiat, așa cum îi era stilul, mahomedanismul, islamiști ofensați, trogliditi au omorât aproape toată redacția. Dacă o femeie nu poartă burka într-o țară musulmană, este scuipata. Dacă ar transforma creștinii o moschee în biserică, am fi hacuiti. Se incendiaza catedrale vechi de sute de ani, se transformă simbolul creștinătății în moschee și tomatele europene mai roșesc puțin, umile, cu timiditate. Vom fi islamizati în cel puțin 50 de ani, fără doar și poate. P. S. Vrajeala aia corect politica de genul „unii musulmani vor sa se integreze pașnic în cultura europeana etc etc” e o gluma proastă. Orice individ care slujește o religie care îndeamnă la crimă, este un potențial criminal.

  13. Deci judecând după lungul articol și după unele comentarii înțeleg ca propaganda își atinge scopul.
    Nu este fake news dar articoul este de PROPAGANDA rusofila sau chiar erdoganista.
    Hagia Sofia este pur și simplu o clădire și atât ce contează ca este muzeu, moschee sau catedrala? Este un simbol al orașului și cam atâta.
    Dam prea multa importanta unui îndoctrinat care crede ca acuma trebuie sa fie moschee, sa fie moschee nu e problema.
    Dar de ce atâta mișcare pe tema asta? Cineva are nevoie de vizibilitate de marketing și se folosesc de prosti făcând mișcări de scena cu săbii și jumbuslucuri. Hai sictir…
    Pana la urma Hagia poate sa devina club de samba în 10 ani, nu e cam tot aia?
    Templele pe vremuri erau convertite în funcție de cum se vroia sa fie manipulata prostimea.

    • Nu-i vorba de o clădire – până la urmă, fie ea și catedrală – ci de două aspecte:
      1 – cel dictatorial (al președintelui Erdogan);
      2 – cel al islamizării (în sensul în care se știe); că doar Turcia nu era țară ortodoxă – tot islamică era. Dar aici e vorba de tranziția înceată, dar sigură a acestei țări, de la Islamism moderat, la cel radical. Care, în astfel de cazuri, se face etapizat.

      Oricum – nici „invazia” islamicilor în Europa, nu pare multora, un fenomen deosebit; ba dimpotrivă, ceva extrem de natural.
      (De aceea, am și pus termenul în ghilimele)..

  14. Nu este distrugerea laicismului (kemalism in text) visul umed al tuturor fanaticilor religiosi. Ortodocsii sunt doar invidiosi. Le-ar fi placut sa amendeze constitutia, ba si sa bagse un popa in cna. Nu le-a iesit decat cu Casa mantuirii Poporului.
    Acum se uita la musulmanii mai de succes din turcia. Marşmăde-aici ca sunteti din acelasi aluat imborsit.

    • Ce va mai place mai neo-marxistilor sa bagati crestinii in aceeasi oala cu musulmanii, uitand, in mid convenabil, ca nu te-ai nascut cu un nume ca Ahmed sau Mahomed, sub semnul semilunei, tocmai datorita unor oameni profund crestini, care au luptat pana la moarte pentru credinta, patrie si neam.

  15. Splendida analiza a situatiei! Chapeau!

  16. Afirmaţie pe o navă de croazieră pe Dunăre către mine din partea unui coleg german de origine turcă in timp ce priveam împreună o frumoasǎ biserică de pe malul stâng, lângă o ecluză din Austria: „In cel mult 20 de ani o facem moschee! ”
    Musulmanii din Europa au o misiune clară, trasată pentru câteva generaţii şi nu se abat de la ea: să îi sufoce dpdv demografic pe infideli!

  17. Chapeau. Unii comentatori cred in mod gresit ca teatrul asta ar treb sa ii ingrijoreze doar pe religiosi. Gresit. Ar trebui sa ii ingrijoreze si pe laici, si pe cei care au citit putina istorie.
    Si pe cei care vad cum armata turca ocupa ilegal Nordul CIprului, Nordul Siriei, trimite soldati in Libia, Azerbaijan etc pt a-si promova interesele.
    Nu numai Rusia e un pericol la Marea Neagra.