G4Media.ro

Sagrada Familia va deveni anul viitor cea mai înaltă biserică din lume…

Sursa Foto: The Olive Press

Sagrada Familia va deveni anul viitor cea mai înaltă biserică din lume / Atunci va fi instalată o cruce și astfel va depăși cu 11 metri catedrala din Ulm / Germanii anunță că-l vor implica pe Einstein în viitoarea strategie de marketing

De anul viitor, odată cu instalarea crucii pe cel mai înalt turn, capodopera lui Gaudi, Sagrada Familia din Barcelona, se va ridica la 172,5 metri, cu 11 mai mult decât catedrala din Ulm, care deține recordul din anul 1890, informează La Reppublica.

Dacă totul merge conform planului, mult așteptata finalizare a lucrărilor de la Sagrada Familia din Barcelona de anul viitor – moment în care se vor împlini 143 de ani de la punerea pietrei de temelie – va aduce pe tron capodopera din mintea lui Antoni Gaudí. Crucea care va fi fixată pe cel mai înalt dintre turnuri va aduce măsura totală a clădirii la 172,5 metri, cu aproximativ 11 mai mult decât deținătorul actual, catedrala din Ulm, care are 161 de metri înălțime și deține recordul din 1890. Aparent concepută pentru a spori „metrii lipsă”, crucea care va consemna depășirea – înaltă de 17 metri – a fost fabricată de o companie germană.

Catedrala din micul oraș (puțin sub 130.000 de locuitori) din Baden Württemberg (în sudul țării, la aproximativ 150 km vest de München) deține recordul din 1890, când turnul a fost finalizat.

Ușor de etichetat ca monument gotic, mai ales dacă ne uităm la exterior, Ulmer Münster s-a născut de fapt în 1377, când cetățenii locali au decis să demoleze vechea lor biserică parohială. Aceasta, situată în afara porților orașului, ar fi putut fi un drum periculos pentru credincioși în timpul războaielor frecvente din Evul Mediu.

Locuitorii au decis să finanțeze personal construcția unui nou turn în centrul orașului și au planificat ca acesta să aibă cea mai înaltă turlă din lume. Construcția s-a oprit în 1543 când, în urma Reformei Protestante, liderii orașului au decis să oprească lucrările pe fondul tulburărilor politice și economice. Construcția a fost reluată în 1844 și a fost finalizată pe 31 mai 1890.

Catedrala din Ulm nu a fost niciodată cea mai înaltă structură construită de om: în momentul în care a fost finalizată, Turnul Eiffel atinsese deja vârful cu un an înainte, dar de șase ani Monumentul Washington fusese deja ridicat la 169 de metri. A fost și a rămas cea mai înaltă clădire până când, în 1908, a fost depășită de Singer Building, de 187 de metri, primul dintre marii zgârie-nori din New York. În acest interval de timp – 1890-1908 – Münster se putea lăuda, de asemenea, cu titlul de cea mai înaltă casă, turn sau biserică construită vreodată până în acel moment.

Catedrala din Ulm obișnuia să atragă 1 milion de vizitatori pe an și acest record a contribuit la creșterea acestei cifre. Pentru a o rezolva, ei par deciși să ceară ajutorul celui mai ilustru concetățean al lor, acel Albert Einstein care s-a născut acolo cu doar 10 ani înainte de construirea turnului record.

„Nu mi se pare atât de fascinant faptul că este cel mai înalt clopotniță din lume”, a declarat pastorul șef al catedralei, Dean Torsten Krannich agenției de presă Associated Press. „De asemenea, biserica îmi ridică inima la Dumnezeu. Este pur și simplu o biserică minunată care te invită să te rogi și să fii recunoscător”.

Așa că intervine factorul Einstein. Fizicianul s-a născut în Ulm în 1879, a locuit acolo în primele 15 luni ale vieții sale. Familia sa extinsă a rămas, iar el s-a întors și a urcat în turnul bisericii în 1923.

Pe lângă un vitraliu din interiorul Ulmer Münster care îl înfățișează pe Einstein și pe alți oameni de știință celebri, directorul de comunicare al biroului de turism din Ulm se grăbește să precizeze că restul orașului are „o densitate foarte mare de artă și cultură”. „Vom fi capabili să inspirăm oaspeții care vin aici chiar și atunci când nu vom mai avea cea mai înaltă biserică din lume, ci doar a doua ca înălțime”, explică Dirk Homburg.

Krannich este convins că biserica va rămâne specială indiferent de situație. „Dacă turnul este acum cu cinci metri mai înalt sau cu cinci metri mai jos”, a adăugat el, „nu contează pentru calitatea acestei biserici.

În conformitate cu dorințele înaintașilor săi de acum o jumătate de mileniu, Ulmer Münster trebuia să fie cea mai înaltă biserică din lume. În special, se dorea să o depășească pe nu foarte îndepărtata Catedrala din Köln, care atinsese 157,2 metri în 1880, înălțându-se astfel în fruntea clasamentului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.