Sahra Wagenknecht – politiciana germană de extrema stângă care poate atrage voturi și de la extrema dreaptă
Un recent sondaj de opinie care testa intențiile de vot pentru alegerile federale din 2025 indica un scor de 15% pentru o ipotetică Listă Wagenknecht. Un alt sondaj de opinie plasa această listă în frunte în landul est-german Turingia, cu 25%, înaintea Alianței pentru Germania (AfD, extrema dreaptă), cu 23%, în intențiile de vot pentru legislativul landului programate pentru anul viitor.
Desigur că aceste sondaje nu pot fi considerate un indicator durabil la acest moment timpuriu, cu atât mai mult cu cât acest partid nici nu a fost încă înființat.
Ceea ce este însă indubitabil este că potențiala lideră, deputată în Bundestag Sahra Wagenknecht, este o figură distinctivă pe scena politică germană, fiind ferm ancorată la extrema stângă a spectrului politic, dar cu politici care pot atrage voturi de la AfD.
Dar cine este Sahra Wagenknecht? Născută în 1969 dintr-un tată iranian (care a dispărut în Iran când Sahra era copil) și o mamă germană, ea a fost crescută de bunici în Germania de est, comunistă.
Sahra a fost din adolescență o comunistă convinsă, făcând parte din tineretul comunist, apoi din Partidul Unității Socialiste (SED, titulatura oficială a Partidului Comunist din Germania de est), iar după căderea Zidului Berlinului a făcut parte din succesorul acestuia, Partidul Socialismului Democratic (PDS).
În 2009 a fost aleasă deputat pe listele partidului Stânga, rezultat din fuziunea în 2007 a PDS cu Partidul Stângii, din Germania de vest, desprins din Partidul Social Democrat (SPD), iar între 2015 și 2019 a condus grupul parlamentar din Bundestag al Stângii. Ea este căsătorită cu Oskar Lafontaine, cu 26 de ani mai învârstă decât ea, cel care a înființat Partidul Stângii în Germania de vest.
Wagenknecht este o marxistă convinsă, o adversară a capitalismului, lideră a aripii de stânga a Stângii. În ultimii ani ea a devenit tot mai critică la adresa conducerii partidului, mai în privința politicii de alianțe la nivel de land, în cazul Berlinului cu SPD și Verzii, unde coaliția a fost nevoită să facă tăieri de cheltuieli sociale.
Picătura care a umplut paharul pentru conducerea Stângii, care a exclus-o în acest an din partid, a fost sprijinul pe care Wagenknecht l-a acordat Rusiei după invadarea Ucrainei, criticând politica guvernului de la Berlin și calificând-o drept “război economic” împotriva Federației Ruse.
De altfel, ea s-a pronunțat în 2017 pentru dizolvarea NATO și în trecut a fost o mare sprijinitoare a președintelui stângist al Venezuelei, Hugo Chavez. În 2012 ea s-a numărat, potrivit presei germane, printre cei 27 de parlamentari ale căror discursuri au fost analizate de Oficiul pentru Protecția Constituției, serviciul federal intern de informații.
Dar pozițiile de extrema stânga în sine, care un apel extrem de limitat în Germania, nu sunt cele care i-au adus notorietate lui Wagenknecht. Ea s-a făcut remarcată cu poziția sa anti-imigrație. Ca răspuns la atacurile sexuale din 2015 de la Köln atribuite unor imigranți, Wagenknecht a declarat: „Oricine abuzează de dreptul la ospitalitate și-a pierdut dreptul la ospitalitate”. Ea a criticat politica de azil a cancelarei Angela Merkel și a aruncat parțial responsabilitatea asupra acesteia pentru atacul terorist de la Berlin, revendicat de Statul Islamic, din 19 decembrie 2016 care a făcut 13 morți și 56 de răniți.
În timpul pandemiei Covid Wagenknecht a criticat politica de vaccinare și restricțiile impus de guvern, susținând că doar vârstnicii și persoanele vulnerabile ar fi trebuit vaccinate. De asemenea ea a criticat politica ecologică și de combatere a încălzirii globale a coaliției “Semafor” dintre SPD, Verzi și Liber Democrați care guvernează Germania, susținând că aceasta îi afectează cu precădere pe cei cu venituri mici.
Multe dintre aceste poziții expuse de Wagenknecht sunt similare celor ale AfD, partidul care a ajuns la peste 20% în sondajele naționale și este plasat pe primul loc în intențiile de vot în landurile din estul fost comunist.
„Lady Voldemort” a politicii germane este gata să unească extrema dreaptă și extrema stângă – Dacă își va înființa propriul partid anti-sistem, Sahra Wagenknecht ar putea schimba peisajul politic german – titra în ianuarie anul acesta săptămânalul de stânga New Statesman din Marea Britanie, cu referire la personajul malefic din romanele Harry Potter ale lui J.K. Rowling.
Deocamdată un astfel de partid nu a fost încă înființat, dar dacă apariția AfD a creat deja haos în politica din Germania nu e greu de imaginat ce efect va avea apariția unui al doilea partid extremist într-o țară aflată pe marginea recesiunii și guvernată de o coaliție care seamănă cu Racul, broască și o știucă, renumita fabulă a lui Alecu Donici.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank