G4Media.ro

Salariaţii din administraţia publică reclamă „campania agresivă şi lipsită de fundament care…

Sursa foto: pixabay.com

Salariaţii din administraţia publică reclamă „campania agresivă şi lipsită de fundament care promovează ideea că sectorul bugetar din România este supradimensionat” şi cer „creşterea numărului de angajaţi, pentru reducerea sarcinilor”

Salariaţii din administraţia publică reclamă ceea ce ei numesc „campania agresivă şi lipsită de fundament care promovează ideea că sectorul bugetar din România este supradimensionat” ei susţinând că în realitate România are un bugetar la 18 locuitori, de trei ori mai puţin decât ţări precum Suedia şi Danemarca. În acest context, angajaţii din administraţie solicită „creşterea numărului de angajaţi pentru reducerea sarcinilor”, dar şi „„recunoaşterea contribuţiei sectorului bugetar la funcţionarea statului şi a mediului privat”, transmite News.ro.

„Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) denunţă ferm campania agresivă şi lipsită de fundament care promovează ideea că sectorul bugetar din România este supradimensionat şi ar consuma resurse excesive. Această propagandă are drept scop justificarea unor măsuri distructive, cum ar fi reducerea numărului de angajaţi din administraţia publică, şi foloseşte în mod parşiv conceptul de digitalizare ca pretext”, transmit sindicaliştii printr-un comunicat dat publicităţii vineri dimineaţă.

FNSA susţine, în documentul citat, că în realitate Români are un bugetar la 18 locuitori, de trei ori mai puţin decât ţări precum Suedia şi Danemarca şi că „realitatea pe bază de date” este aceea că „România are cel mai subdimensionat sector bugetar din Uniunea Europeană”.

Cifrele reale contrazic categoric naraţiunile false. Raportul dintre numărul de salariaţi din administraţia publică şi populaţia deservită plasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană: un angajat din administraţia publică, ordine publică şi apărare şi asigurări sociale din România deserveşte, în medie, 53 de locuitori, cel mai mare raport din Europa. În contrast, Germania are un raport de 1 la 29, iar Suedia de doar 1 la 21! La nivel global al bugetarilor, România are un raport de 1 bugetar la 18 locuitori, în timp ce ţări precum Suedia şi Danemarca au 1 bugetar la 6 locuitori. Această subdimensionare severă generează supraîncărcare extremă a angajaţilor, afectând direct calitatea serviciilor publice şi generează ineficienţă”, mai susţin funcţionarii din amdinistraţie.

Ei solicită „ încetarea răspândirii minciunilor care denigrează salariaţii bugetari şi promovarea unor soluţii reale”, enumerând, în acest sens, ca primă soluţie, „creşterea numărului de angajaţi pentru reducerea sarcinilor”, urmată de „digitalizarea responsabilă, utilizată pentru eficienţă, nu pentru reduceri de personal” şi „recunoaşterea contribuţiei sectorului bugetar la funcţionarea statului şi a mediului privat”.

Angajaţii din administraţia publică reclamă totodată „utilizarea abuzivă a ideii de digitalizare ca justificare pentru reducerea personalului”.

„În loc să fie văzută ca o unealtă pentru eficientizarea muncii şi îmbunătăţirea serviciilor publice, digitalizarea este folosită drept pretext pentru eliminarea angajaţilor, ignorând complet scopul real al acestui proces. Statele europene dezvoltate, unde digitalizarea este avansată, nu au redus numărul de angajaţi din sectorul bugetar, ci, dimpotrivă, au consolidat aparatul administrativ pentru a gestiona mai bine volumul de informaţii şi nevoile populaţiei. În România, însă, persoane fără competenţe reale în gestionarea digitalizării promovează o viziune dezastruoasă, în care implementarea tehnologiei devine o scuză pentru reduceri de personal, aspect ce va produce, inevitabil, degradarea continua a serviciilor publice”, mai arată documentul citat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. Stie cineva cum te angajezi la buget? Apar pe undeva posturile disponibile? Serios intreb.

    • Apar. Si atat, pentru cei ca noi.

    • daca ar face o centralizare in care fiecare, individual, sau seful lor sa noteze ce face fiecare timp de o luna, daca e repetitiv sau incremental (gen productie) – ne-am da seama.
      nu exista in acest moment indicatori ca sa putem sti ca-i lae sau ciolae

  2. Nu prea mere asa…doar sa ai rude..uitate in arborele genealogic

  3. Marea Britanie are 450 000 de angajati la stat si li se pare mult. Noi avem 1.3 milioane, da milioane!

    • De unde le scoți? UK are aproape 6 milioane angajați în sectorul public, numai NHS sunt 2 milioane, in educație alți 1,5 milioane.

  4. Cat mai este shpaga sa te angajezi infirmier sau asistent intr-un spital? 10 mii , 20 de mii de euro? Sau o titularizare in invatamant in Bucuresti cat mai costa ?
    Romania pesedista..

  5. Dragi angajati la stat (si Stat), sa stiti ca nu exista o campanie similara, indreptata impotriva angajatilor la Privat. Sunteti bineveniti, asadar, printre noi.

  6. Ăștia se vaita tot așa cum se vaita Ciucă cu Pilonul II (Nicolae Ciucă: PSD a vrut naţionalizarea Pilonului II de pensii. Avem scrise aceste propuneri ale PSD / Ciolacu: Parcă mă uitam la un film SF)”
    Ce-o fi înțelegând generalul prin „naționalizare „, Dumnezeu știe!

  7. Sunt instituții bugetare; ministere și descentralizate care ar trebui desființate complet. Nici n-ar fi trebuit să existe! Trebuie făcută o anumită dereglementare astfel ei se înmulțesc inventând justificări pentru existență. Ar trebui trebui sa li se redea libertatea la cel puțin 200.000. de bugetari neesențiali. In primă fază prin comasări de instituții și desființări.

  8. Asta e culmea tupeului. Dupa ce ca sunt multi, vor sa fie si mai multi, si platiti mai bine ca in privat. Multi sunt inutili, i-as da afara maine sau le-as reduce salariile incat sa plece singuri.

  9. sa plece-n privat ,ca-s suprasolicitati,candideaza la culmea nesimtirii…da’ intr o tara unde sunt pensii nemuncite,neimpozitate cite doua ,trei,de mii de euro n-ai cum a te mira…

  10. Sector bugetar, ce gluma buna, sector de stat la claca , desigur . Sunt supraincarcati ? Probabil ar fi cazul sa mai inceapa sa si munceasca si sa nu mai fie 7 pe un post , ca atunci desigur ca sunt preaincarcati , ca trebuie sa analizeze toti ,sa se verifice toti , munca redundanta degeaba . Sunt prin primarii unii de la urbanism , si in satele alea nu s-a mai construit nimic de ani de zile , oare nu sunt degeaba acolo ? La taxe primul spune cat ai de plata , al doilea verifica , al treilea incaseaza si al patrulea da chitanta , ca al cincelea sa certifice , si nu e gluma . La furat ma , nu la intins mana .

  11. Exista 2 categorii de bugetari: cei care muncesc de rup si lichele de partid. Presa pune accent doar pe cei din urma. Pe langa locul de munca pe care il am, fac urmatoarele activitati neplatite: asistenta sociala, IT, deratizare etc.

    • @GeorgeGG – Absolut de acord cu tine. Dar, in cazul asta, nemultumirea voastra e indreptata intr-o directie gresita. N-ar fi mai corect sa va revoltati impotriva beizadelelor si sinecurilor de partid care stau pe spinarea celor corecti si muncitori? Pai daca jumatate din aparatul bugetar e ocupat de lichele, ce facem? Mai angajam oameni, ca, na, tre’ sa si munceasca cineva?

  12. Pentru ca voi bugetarii sunteti prea putini si aveti venituri mici, Ciuca si Ciolacu ne-au cocosat pe noi cei din mediul privat cu noi taxe si biruri. Sectorul bugetar este piatra de moara legata de gatul Romaniei si din cauza careia se va ineca.

  13. @GeorgeGG: de ce nu te duci in privat , daca tot esti atat de capabil ? IT nu inseamna ca stii de unde se porneste un computer, daca e bagat in priza .

  14. Stimati bugetari, sper ca sunteti constienti ca in cazul intrarii Romaniei in razboi, statul roman se va baza pe voi pentru a-l apara. Pe noi ceilalti, cetateni de mana a doua, a treia si sclavi, statul roman nu se va putea baza pentru ca am fost adusi de catre guvernarile echilibrate Ciuca-Ciolacu la un asemnea nivel de greata incat am fi bucurosi sa fraternizam cu orice invadator care ne va promite resetarea societatii si ridicarea poverilor de pe umerii nostri.

  15. Saptamana trecuta mi-a zis nevasta-mea corporatista ca patru colegi de-a ei au stat 5 ore la cafea discutand despre cum freaca menta bugetarii la lucru… Nu stiu la ce concluzie au ajuns, dar cred ca dau comment-uri pe g4media 🙂

  16. Ce idee nastrusnica pt bujetari sa se compare cu Suedia sau Danemarca. Cred ca serviciile și calitatea serviciilor e un pic diferita.
    Critica e deobicei fata de ineficienta masiva, corupție incredibila și funcții pt taiat frunza. Și dacă sunt cinstiți asta ar trebui sa ii preocupe ca sa se schimbe percepția.