G4Media.ro

Salariile bugetarilor: ministrul Muncii vrea ca sporurile să fie în sumă fixă,…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Salariile bugetarilor: ministrul Muncii vrea ca sporurile să fie în sumă fixă, și nu procent din salariul de bază. Plus: va fi ”reajustat” numărul sporurilor în plată

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat astăzi că pregătește un proiect de lege care va modifica legea salarizării unitare a bugetarilor. Ea a dat două detalii despre modificările pe care le va propune, legate de plafonul sporurilor adăugate la salariul de bază al bugetarilor.

E vorba despre ”reajustarea” numărului de sporuri pe care le poate primi un angajat în sectorul public, precum și stabilirea unora dintre aceste sporuri ca sumă fixă, și nu procent din salariul de bază.

”Avem un grup de lucru pe legea salarizării care va finaliza o variantă de proiect de lege, ce va fi trimis la Parlament, care să se refere la plafonul sporurilor adăugate la salariul de bază. Proiectul va reajusta numărul de sporuri existent și cuatumul unor sporuri. Este evident că unele dintre ele pot fi acordate în sumă fixă, nu procentual din salariul de bază”, a spus Turcan.

În plus, ministrul Muncii a mai spus că proiectul de lege vizează refacerea ierarhiei salariilor în mediul bugetar: ”în grila de bază vom reașeza salariul de bază într-o ierarhie, așa cum prevedea legea inițială, care a fost distorsionată ulterior fie prin modificări legislative, fie prin decizii ale instanțelor”.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

30 comentarii

  1. Romania, tara mafiota: tara bugetarilor de lux de tot felul (1.5 mil) si a celor 500.000 de pensionari speciali militari de toate tipurile! Pt aceste 2 mil de oameni exista tara mafiota Romania, condusa de mafioti din politica, administratie, servicii, mi, mapn, justitie etc
    O tara care exista eminamente pentru acesti perversi mafioti nesatui !

    • Avem 200.000 de mii de pensionari speciali, bugetul pentru aceste „pensii” este aproape egal cu bugetul pensiilor saracilor care platesc ca sa traiasca altii in lux nemeritat si nemuncit, pe carca prostilor.

      doar 1% din cei care primesc pensii speciale le merita

      PNL=USR=PSD=UDMR=aceeasi mizerie

    • Adevăr grăiești.

    • Refulatule,ți-a interzis cineva să te faci și tu special!?! după cum zici,nu te duci prea departe!

  2. Asta-i și mai tută decât Vodcuța!

  3. Spor în sumă fixă – singura idee și măsură deșteaptă a PNL din ultimul an și jumătate!

  4. În sfârșit ! Să vedem rezultatele !

  5. Va dati seama ca aia care lucreaza la lege sunt tot bugetari cu sporuri…ramane cum am vorbit 🙂

  6. E un inceput bun, dar avand in vedere ca Turcan e din PNL si proasta ca noaptea, probabil va rezulta o crestere a sporurilor, nu o reducere.

    • Parcă Vodcuța era mult mai isteață.

  7. Mai rămâne de plivită lista sporurilor și – cel mai important – lista beneficiarilor.

  8. are sens, un director care cica lucreaza in mediu toxic, ar trebui sa aiba acelasi spor ca un muncitor care lucreaza in acelasi mediu toxic, toxicitatea afecteaza ambii oameni la fel (repet, cazul ideal in care directorul lucreaza cot la cot cu muncitorul)
    cel mult ar putea fi si direct proportionale cu nr de ore lucrate in conditiile nocive ( de ex)

    • Prin natura lucrurilor se întâmplă să fiu în cunoștință de cauză, la nivel de amănunt, cu privire la istoricul diferitelor sporuri la salarii. După ’89 au fost derulate chiar la început, negocieri între sindicate și ”patronat”, la nivel de ramură industrială, în vederea stabilirii contractelor colective de muncă. Evident, cele mai grele fiind din industria mineritului, siderurgiei, metalurgiei neferoase și chimiei – ramuri industriale foarte dezvoltate pe atunci, cu zeci de mii de salariați. Ei bine, aici, la începutul anilor ’90, au fost aplicate diferite sporuri specifice ( de ex. din neferoase : spor de lucru în foc continuu ( ”de schimb”) , spor de condiții grele, de condiții periculoase, de toxicitate, de stress, etc ) diferențiate strict pe locuri de muncă sau funcții. Cel ce ocupa un anumit loc de muncă sau funcție, avea dreptul la sporurile de acolo. Evident, pe parcursul anilor au fost făcute presiuni din ce în ce mai mari pentru acordare acestor sporuri la un număr din ce în ce mai crescând de oameni, dar se poate spune că, pe la începutul anilor 2000 a ajuns să fie un sistem destul de echilibrat, deși extrem de stufos. Prin combinarea diferitelor contracte colective, s-a ajuns să fie codificate legi în domeniu ( ex. legea contractului colectiv de muncă, apoi Codul muncii ) care au avut ca scop reglementarea la nivel național al relațiilor de muncă, fără să intre evident în detaliu, lăsând la competența angajatorului elementele minime obligatorii pe care trebuie să le respecte în relația lui cu salariatul, inclusiv salariul și sporuri specifice. Trebuie spus aici, că în domeniul ”bugetar” salariile se stabilesc prin lege, ”cu consultarea organizațiilor sindicale reprezentative” ( art 162 (3) Codul muncii ). Domeniul privat a ajuns să fie reglementat la nivel de entitate economică prin ”contract colectiv” iar din moment ce Codul muncii nu prevede concret sporuri și nivele, cu excepția salariului minim, evident că privatul a ajuns să-și reglementeze relațiile prin regulile pieței forței de muncă. În acelaș timp, sectorul bugetar a ajuns ”să preia” în mod creator toată pleiada de sporuri prin legea specifică referitoare la ”bugetari”.

      Cu scuzele de rigoare, a fost nevoie de această întroducere lungă, ca să înțelegem, cum s-a ajuns pe parcursul anilor la această situație ciudată, prin care un post din sectorul bugetar devine un obiectiv interesat al oricărui descurcăreț ( cu multele excepții de rigoare ). S-a născut, totodată și o presiune obiectivă asupra sectorului privat, pentru aplicarea reglementărilor salariale de la bugetari, care sector, este constrâns de legile pieții, și nu are surse ” de la buget” ( în treacăt nu trebuie să uităm că ”bugetul” are, în foarte mare parte, ca sursă, contribuabilul ).

      În fine, doresc să sublinez, că cele scrise nu sunt împotriva celor din administrația de stat , nu au scopul de a stigmatiza pe cei ”de la buget”. Dar prin faptul că un ministru al muncii are măcar intenția să repare ceva din dezechilibru, se recunoaște existența problemei și de necesitatea unei minime normalizări. Și încă nu am vorbit de mărimea aparatului de stat, de cele 256 de agenții naționale, de pensiile speciale și de legile ”speciale” prin care sunt reglementate anumite ocupații.

  9. Ce va faceti cu cei care lucreaza la stat si nu sunt bugetari, ca nu iau bani din bugetul statului dar nu sunt nici privati? Sunt si aia destui de multi , aproape la fel ca numarul bugetarilor . Alora cine le controleaza sporurile si primele sau isi dau ei singuri ce prime si sporuri vor ! Ha Ha HA !

  10. Ba cel mai bine este fără sporuri. LA PRIVAT SE DAU SPORURI!?

  11. Daca acest Guvern nu va avea curajul sa corecteze/micsoreze salariile si si sporurile bugetarilor,vor avea viitorul PNTCD!
    Votantii de dreapta din acest motiv nu au iesit la vot in Decembrie,pt. ca Pnl si ceilalti de dreapta au alergat cu populisme tot dupa votantii Psd.Iar acesti votanti,ce sa vezi?au votata bineinteles tot Psd!
    Cei de dreapta trebuie sa lase pomenile,pt. ca e aberant ca bugetarii sa aibe venituri duble fata de cei din privat.Daca vor sa nu devina irelevanti in scurt timp,trebuie sa vina cu masuri de dreapta,nu ii luam jumatate celui ce produce (privatului )pt. a ingrasa peste un milion de paraziti.
    Asta nu e capitalism,asta e manea made in Romania!

  12. Nu înțeleg de ce bugetarii au o grămadă de sporuri nemeritate.Ar trebui tăiate.Nu cred că Țurcana care nu a muncit nimic în viața ei, ea fiind parașutată direct in politica va fi capabila de o reformă.Pana acum, gargara multa, fapte deloc.

    • Te invit sa vi pe ATI terapie intensiva sa lucrezi în combinezon cu pacienți în stare foarte grava și pe urma să-mi spui dacă meritam sporul

  13. Incep lacrimile…. sunt bugetari care lucreaza, dar multi nu, angajati pe pile, stau toata ziua si fac doar strictul necesar pentru ca stiu ca nu pot fi concediati, nu e normal asa ceva.

    Va spun o experienta personala, am platit o amenda in alt judet, dar dovada am lasat-o la sectia de politie in loc sa o trimit in judetul de resedinta… bugetara care s-a ocupat de caz, nu a fost in stare sa isi sune colegii din celalalt judet si sa intrebe daca a fost platita sau nu, dar a avut timp sa imi faca un dosar de executare, sa trimita adrese la banca si la firma unde lucram, sa ma faca de ras si pe acolo, ca sa achit amenda, ea fiind achitata la o zi dupa ce am primit-o.

    Intr-un final, am trimis-o pe mama sa ii duca dovada platii, si sa achite 17 ron, taxa de dosar, care am achitat-o doar sa scap de probleme.

    Asa se lucreaza la stat.

  14. Privatul trebuie sa fie suveran . Nu bugetarul .Astazi , a fi angajat la stat e un privilegiu, desi nemunca, incompetenta si nepotismul sufoca sistemul bugetar . Iar asta se rasplateste cu tot felul de sporuri ridicole . Reorganizarea se va lasa cu proteste si greve , bugetarii nu vor renunta usor la ,, statul la stat ,,……

  15. Sa taie mai intai pensiile speciale si sa se ocupe de cumularzi. Iar la sporuri sa taie din categoria sporurilor pentru fonduri europe, stres si altele inventate de primari. Dar nu mi se pare normal sa mi se umble la sporul de conditii grele (lucrez peste 8 ore atunci cand sunt pe teren, indiferent de conditii meteo, atat la inaltime cat si la adancime, cu pericol de surpari) sau cel de doctorat (facut pe bune ca altfel ti-ai f*utut cariera). PS: nu sunt acel 🤔 postac cu care se cearta Gh. Barbu.

    • Sper să întâmpini alte condiții grele decât angajații de la Curtea de Conturi🙄

  16. Ce tot atâtea sporuri, salariul fix și spor de vechime, atât au ajuns unele sporuri triple decât salariile, tot felul de sporuri nesimtite de zâmbet de xerox de ecran calculator etc niste aberatii. Problema ca aceste sporuri le iau si cumularzii cei care au ieșit la pensie la 45 de ani cu pensii speciale și s-au angajat la stat tot pe funcții calde bine plătite și cumulează pensia specială cu salariul ocupând locuri de muncă ale tinerelor care stau în șomaj sau pleacă din țară și vor dezvolta economia altor state ce spuneti?????

  17. Tigrii Ieuropei, ce plm!!!!

  18. interesant. sporul de conducere in institutiile publice e de 30% din salariu. unii au 6000 de lei, altii au 12000 de lei salariu. cum se va calcula sporul in suma fixa? 2000 de lei la fiecare sau 4000 de lei la fiecare?