Salariile din Marea Britanie cresc acum mai repede decât prețurile
Salariile cresc acum mai repede decât prețurile în Marea Britanie, oferind un răgaz angajaților în criza costului vieții, în timp ce locurile de muncă vacante continuă să scadă, semn că tensiunile de pe piața muncii se atenuează, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.
Creșterea salariilor (excluzând bonusurile) a atins 7,8% în perioada iunie-august, a anunțat marți Oficiul Național de Statistică (ONS), unul dintre cele mai ridicate niveluri înregistrate de la începutul publicării acestor date, în 2001.
Între timp, între iunie și august, inflația din Marea Britanie a scăzut de la 7,9% la 6,7% în ritm anual. Cifrele privind inflația pentru luna septembrie vor fi publicate miercuri.
„Este o veste bună faptul că inflația scade, iar salariile reale”, adică excluzând inflația, „cresc, astfel încât oamenii au mai mulți bani în buzunare”, a comentat ministrul de Finanțe Jeremy Hunt, adăugând că „pentru a continua acest progres, trebuie să ne respectăm planul nostru de a reduce la jumătate inflația”.
„Creșterea salariilor va încetini probabil pe măsură ce șomajul crește și scăderea inflației se va reflecta în decontările salariale”, notează Ian Stewart, economist la Deloitte.
În mod neobișnuit, ONS a amânat pentru săptămâna viitoare publicarea ratei șomajului, care ar fi trebuit să fie publicată tot marți. Aceasta s-a situat la 4,3% pentru cele trei luni până la sfârșitul lunii iulie, mai mare decât înainte de pandemia de coronavirus, reflectând activitatea economică slabă din Marea Britanie.
Deficitul de forță de muncă care a afectat multe întreprinderi în ultimii doi ani, de la redresarea economică post-pandemică, începe să se atenueze: marți, ONS a publicat cifrele privind numărul de locuri de muncă vacante, care a continuat să scadă, ajungând la 988.000 pentru perioada iulie-septembrie, cu 43.000 mai puține decât în al doilea trimestru.
Semn al dificultăților cu care se confruntă întreprinderile, falimentul, în septembrie, al magazinelor britanice Wilko a dus la pierderea a peste 12.000 de locuri de muncă.
„O nouă scădere a locurilor de muncă vacante semnalează o cerere redusă de lucrători”, notează Martin Beck de la EY Item Club.
În opinia sa, acest lucru întărește probabilitatea ca Banca Angliei să aleagă să lase rata dobânzii neschimbată la următoarea ședință de politică monetară din 2 noiembrie.
La ultima sa ședință, aceasta a menținut dobânda la 5,25%.
Săptămâna trecută, guvernatorul Băncii Angliei a insistat asupra faptului că o politică monetară „restrictivă” este în continuare necesară pentru a combate inflația din Marea Britanie, care rămâne cea mai ridicată din G7.
Economistul șef al BoE, Huw Pill, a fost de acord luni, afirmând că BoE mai are „mult de lucru” pentru a readuce inflația la ținta de 2% și chiar a sugerat posibilitatea unei noi înăspriri a ratei de inflație.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank