G4Media.ro

Salariul minim european, încă un pas: Parlamentul European a votat începerea negocierilor…

Foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Salariul minim european, încă un pas: Parlamentul European a votat începerea negocierilor cu Consiliul

Europarlamentarii au votat joi la Strasbourg începerea discuțiilor cu Consiliul UE pe directiva privind salariile minime, acestea pot începe îndată ce și Consiliul își va adopta punctul de vedere. 

În ceea ce privește nivelul unui salariu minim la nivel european, propunerea spune că ar trebui stabilite criterii după indicatori acceptați la nivel internațional, precum 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut. În cazul României, propunerea ar însemna o creștere semnificativă a salariului mediu față de nivelul actual. Astfel, salariul mediu brut a fost în iulie 2021 de 5.780 de lei, ceea ce ar însemna ca valoarea salariului minim brut să fie de 2890 de lei. Or, salariul minim brut în România este de 2300 de lei.

Proiectul de directivă vizează stabilirea unor criterii minime pentru a garanta că veniturile asigură un „standard decent pentru cei care lucrează și pentru familiile lor”, arată comunicatul Parlamentului European. 

„Aceasta se poate obține fie printr-un venit minim stabilit fie prin permisiunea acordată muncitorilor de a-și negocia salariile cu angajatorii în cadrul contractelor colective”, mai arată comunicatul. Negocierea colectivă ar trebui întărită în țările unde acum acoperă mai puțin de 80% din salariați, potrivit documentului discutat. 

„Aproape toate statele Membre cu salariu minim stabilit se situează sub media acestor indicatori și toate statele membre trebuie să ia măsurile necesare pentru a interzice practicarea unor niveluri mici de salarizare”, spune un amendament adoptat în PE. 

Miercuri, 24 noiembrie, Blocul Naţional Sindical a transmis un comunicat de presă (vezi aici) prin care a făcut apel către toţi europarlamentarii români dar şi către partidele politice din România să voteze favorabil proiectul de Directivă privind salariile minime. (Foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Eu nu înțeleg calculul. Anul 2021. Salariu mediu in Romania este 5400 sau ceva de genul. Salariu minim va creste de la 2300 la 2809. Automat salariu mediu va creste pentru că o mare parte din salarii cresc. Automat tot ce este sub 2800 creste și sigur și altele vor crește pt că la stat sunt raportate la salariu minim. Deci automat peste o luna salariu mediu creste la 5700 sau mai mult. Peste o lună se impune iar recalcularea salariului minim. Așa ajungem unde? Nu trebuie raportat la salariu mediu ci la un cos de alimente minim necesar pt că de aia este salariu minim.

  2. Am observat o chestie. Cum adică vor începe, Parlamentul European, negocieri cu Comisia Europeană? Are CE drept de veto sau este deasupra parlamentului? Dacă se opun gata, nu se reglementează? Ce rost are parlamentul ales de cetățeni daca există o structură birocratică cu persoane numite, care decid peste voința alegătorilor?

  3. (M)UE din spațiul șhengen poate,nu și pleava de la poartă.