Salman Rushdie: Pierderea unui ochi mă supără în fiecare zi / Scriitorul a povestit detalii înfiorătoare din timpul atacului în care a fost înjunghiat pe scenă (interviu BBC)
Sir Salman Rushdie a povestit detalii înfiorătoare la BBC despre atacul de acum doi ani, în care a fost înjunghiat pe scenă. Autorul câștigător al Premiului Booker a spus că ochiul i-a rămas atârnând pe față „ca un ou fiert moale” și că pierderea ochiului „îl supără în fiecare zi”. „Îmi amintesc că am crezut că voi muri”, a spus el. „Din fericire, m-am înșelat”, a declarat el într-un interviu la BBC.
Sir Salman a spus că își folosește noua sa carte, Knife (Cuțit), ca o modalitate de a lupta împotriva a ceea ce s-a întâmplat.
Atacul a avut loc la un institut de educație din statul New York în august 2022, în timp ce el se pregătea să țină o prelegere.
Rushdie și-a amintit cum agresorul a venit „în sprint pe scări” și l-a înjunghiat de 12 ori, inclusiv în gât și în abdomen, într-un atac care a durat 27 de secunde.
„Nu aș fi putut să mă lupt cu el”, a spus autorul. „Nu aș fi putut fugi de el.”
Sir Salman a spus că a căzut pe podea, unde a zăcut cu „o cantitate spectaculoasă de sânge” în jurul său.
A fost dus cu elicopterul la un spital și a petrecut șase săptămâni de recuperare acolo.
Autorul britano-american de origine indiană, în vârstă de 76 de ani, este unul dintre cei mai influenți scriitori ai timpurilor moderne. Atacul a dominat titlurile ziarelor din întreaga lume.
Sir Salman a petrecut anterior mai mulți ani în clandestinitate după ce publicarea în 1988 a cărții The Satanic Verses (Versetele satanice) a declanșat amenințări la adresa vieții sale. El a recunoscut că s-a gândit că într-o zi cineva ar putea „sări din public”. „Este clar că ar fi fost absurd să nu-mi treacă prin minte.”
Rushdie a spus că a avut un „coșmar” în legătură cu atacul, cu două zile înainte de eveniment și, ca urmare, nu a vrut să meargă. „Și apoi m-am gândit, știi, este un vis. Și, în plus, mă plătesc destul de bine. Toată lumea a cumpărat bilete. Ar trebui să mă duc.”
Atacul i-a afectat ficatul și mâinile lui Sir Salman și i-a secționat nervii de la ochiul drept.
Ochiul său părea „foarte umflat”, a spus el. „Era ca și cum îmi atârna de față, stătea pe obraz, am spus că era ca un ou fiert moale. Și orb.”
Sir Salman a spus că pierderea unui ochi „mă supără în fiecare zi”. El consideră că trebuie să fie mai atent atunci când coboară scările, sau când traversează o stradă, sau chiar și atunci când toarnă apă într-un pahar.
Dar el se consideră norocos că a evitat leziunile cerebrale. „A însemnat că am fost de fapt încă capabil să fiu eu însumi.”
Un miting de solidaritate pentru libertatea de exprimare a avut loc la New York după ce Sir Salman a fost atacat.
Moderatorul de la evenimentul unde Sir Salman a fost înjunghiat a declarat pentru BBC că și-ar fi dorit să fi putut face mai mult pentru a preveni atacul.
„Simți că, dacă ai fi acționat mai repede, multe din aceste lucruri ar fi putut fi prevenite”, a spus Henry Reese.
Dar recunoștința lui Sir Salman față de oamenii care l-au ajutat în acea zi, inclusiv față de Reese, precum și față de medicii care l-au îngrijit, este clară încă de la prima pagină din Knife. Cartea este dedicată, pur și simplu, „bărbaților și femeilor care mi-au salvat viața”.
Pentru prima dată, Sir Salman a dezvăluit ce ar vrea să îi spună presupusului său agresor.
Hadi Matar, un rezident din New Jersey în vârstă de 26 de ani, a fost acuzat că l-a înjunghiat. Matar s-a declarat nevinovat și este în detenție preventivă fără posibilitatea eliberării pe cauțiune.
Într-un interviu cu New York Post din închisoare, domnul Matar a declarat că a vizionat videoclipuri cu Sir Salman pe YouTube. „Nu-mi plac oamenii care sunt atât de neserioși”, a spus Matar.
În cartea Cuțit, Sir Salman are o conversație imaginară cu atacatorul său, în care îi răspunde acestuia.
„În America, mulți oameni pretind că sunt cinstiți, dar poartă măști și mint. Și ar fi acesta un motiv pentru a-i ucide pe toți?”, întreabă el.
Sir Salman nu l-a întâlnit niciodată pe Matar. Dar este posibil să se întâlnească față în față cu el în instanță atunci când va începe procesul.
Procesul a fost amânat după ce avocații acuzatului au susținut că au dreptul să revizuiască cartea lui Sir Salman, deoarece ar putea constitui o probă. Acum se așteaptă ca acesta să aibă loc în toamnă.
Salman Rushdie a devenit celebru cu Midnight’s Children (Copiii de la miezul nopții) în 1981, care s-a vândut în peste un milion de exemplare numai în Marea Britanie.
Dar cea de-a patra carte a sa, „Versetele satanice”, care îl descrie pe profetul islamic Mahomed și face referiri la religie, a fost considerată blasfematoare și interzisă în mai multe țări cu majoritate musulmană.
Liderul de atunci al Iranului, Ayatollahul Ruhollah Khomeini, a emis o fatwa – sau un decret religios – în 1989, cerând asasinarea lui Rushdie și oferind o recompensă de 3 milioane de dolari (2,4 milioane de lire sterline) pe capul autorului. Această fatwa nu a fost niciodată anulată.
Ca urmare, Rushdie a fost nevoit să se ascundă timp de aproape un deceniu și a avut nevoie de o gardă de corp înarmată din cauza numărului de amenințări cu moartea pe care le-a primit.
Sir Salman, care s-a născut în familia unor musulmani nepracticanți și este ateu, este de mult timp un susținător vocal al libertății de exprimare. Dar el a avertizat că aceasta a devenit „mult mai dificilă”.
„O mulțime de oameni, inclusiv mulți tineri, îmi pare rău să spun, și-au format opinia că restricțiile asupra libertății de exprimare sunt adesea o idee bună”, a spus el. „În timp ce, desigur, scopul libertății de exprimare este că trebuie să permiți un discurs cu care nu ești de acord”.
Sir Salman își amintește cum, atunci când zăcea într-o baltă de sânge, s-a trezit „gândindu-se în mod idiot” la obiectele sale personale.
Era îngrijorat că i se strică costumul său Ralph Lauren și că ar putea să-i cadă din buzunar cheile de la casă și cărțile de credit.
„În acel moment, desigur, este ridicol. Dar, în retrospectivă, ceea ce îmi spune este că a existat o parte din mine care nu intenționa să moară. Era o parte din mine care spunea: „O să am nevoie de cheile alea de la casă și o să am nevoie de cărțile de credit””.
El a adăugat că era un „instinct de supraviețuire” care îi spunea: „O să trăiești. Să trăiești. Trăiește”.
Cu un an înainte de atac, Sir Salman s-a căsătorit cu cea de-a cincea soție a sa, poeta și romanciera americană Rachel Eliza Griffiths. Lady Rushdie a declarat pentru BBC că, atunci când a auzit despre atac, „a început să țipe. A fost cea mai rea zi din viața mea”.
Lady Rushdie descrie că a fost alături de Sir Salman în timp ce medicii îi coseau pleoapele.
„Îi iubesc ochii, iar el a plecat de acasă cu doi dintre ei, iar apoi lumea noastră s-a schimbat”, a spus ea. „Iar acum îi iubesc și mai mult ochiul lui unic, din cauza modului în care vede lumea”.
Sir Salman îl descrie în cartea Cuțit ca fiind „cel puțin la fel de mult o poveste de dragoste” ca o poveste de groază.
„Au existat două forțe în coliziune aici. Una a fost o forță a violenței, a fanatismului, a bigotismului, iar cealaltă a fost forța iubirii”, a spus el. „Și, bineînțeles, forța iubirii este întruchipată în figura soției mele, Eliza”.
„Și, în cele din urmă, modul în care înțeleg ce s-a întâmplat este că forța iubirii s-a dovedit a fi mai puternică decât forțele urii.”
Sir Salman a declarat că va mai face evenimente publice, dar că va fi „mai atent” pe viitor. „Problema securității va fi prima întrebare. Dacă nu voi fi mulțumit de acest lucru, nu voi face acest lucru.” Dar, a adăugat el, este „o persoană destul de încăpățânată”. „Nu vreau o viață restricționată sau limitată”, a spus el. „O să-mi trăiesc viața”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank