
Saltelele și lenjeria de pat a bebelușilor și copiilor emit substanțe chimice toxice și substanțe ignifuge asociate cu tulburări de dezvoltare și hormonale, arată două noi studii
Cercetătorii au măsurat substanțele chimice din aerul din dormitoarele a 25 de copii cu vârste cuprinse între 6 luni și 4 ani și au găsit niveluri îngrijorătoare de peste 22 de ftalați, substanțe ignifuge și filtre ultraviolete, scrie CNN.
Informația a fost dezvăluită de autorul principal al studiului, Miriam Diamond, profesor în cadrul Departamentului de Științe ale Pământului de la Universitatea din Toronto.
Conform studiului publicat marți în revista Environmental Science & Technology, cele mai ridicate niveluri de substanțe chimice au fost găsite în apropierea paturilor copiilor.
Pentru a verifica de ce, un studiu însoțitor realizat de echipa lui Diamond a testat 16 saltele noi pentru copii și a constatat că acestea erau o sursă cheie de expunere. Apoi, folosind o simulare, echipa a constatat că căldura și greutatea copilului care doarme ar putea crește emisiile de gaze toxice.
„Ei au descoperit că un lucru la fel de simplu precum căldura și greutatea corpului unui copil pe o saltea poate crește eliberarea de substanțe chimice toxice în aerul pe care îl respiră în timp ce doarme – un factor pe care standardele de siguranță actuale nu îl iau în considerare”, a declarat Jane Houlihan, director de cercetare pentru Healthy Babies, Bright Futures, o alianță de organizații non-profit, oameni de știință și donatori dedicată reducerii expunerii bebelușilor la substanțe chimice neurotoxice. Ea nu a fost implicată în noua cercetare.
Studiul nu a inclus nume de marcă, dar cercetătorii au declarat pentru CNN că acestea erau saltele cunoscute, cu costuri mai mici, găsite în principalele magazine de vânzare cu amănuntul. Saltelele testate au fost achiziționate în Canada, dar conțineau materiale din Statele Unite și Mexic. Prin urmare, rezultatele sunt susceptibile de a se aplica saltelelor achiziționate în întreaga Americă de Nord, a declarat Diamond.
„Rezultatele arată că părinții nu pot face cumpărături pentru a scăpa de problemă”, a declarat Houlihan într-un e-mail. „Saltelele testate emiteau substanțe chimice toxice indiferent de preț, materiale sau țara de origine. Iar unele conțineau aditivi peste limitele legale”.
American Chemistry Council, care reprezintă industria chimică, a plasticului și a clorului din SUA, a declarat prin e-mail pentru CNN că membrii săi iau în serios siguranța.
„Utilizarea substanțelor chimice ignifuge poate fi critică în situațiile în care o scânteie accidentală sau un fir scurtcircuitat se transformă într-o flacără”, a declarat Tom Flanagin, directorul senior al grupului pentru comunicarea produselor.
„Deși vom avea nevoie de timp pentru a examina studiul în detaliu, simpla prezență a unui produs chimic nu este un indiciu al riscului sau al efectului advers. În prezent, orice substanță chimică introdusă sau importată în SUA trebuie să fie supusă unor procese riguroase de revizuire și aprobare de către agențiile federale, precum EPA și FDA”.
Substanțe chimice periculoase în multe produse de consum
Ftalații – care se găsesc în sute de produse de consum, cum ar fi recipiente pentru depozitarea alimentelor, șampon, machiaj, parfumuri și jucării pentru copii – sunt cunoscuți că interferează cu mecanismul organismului de producere a hormonilor, cunoscut sub numele de sistem endocrin.
În plus, acestea sunt legate de pubertatea timpurie, problemele de reproducere și defectele genitale, problemele hormonale și alte probleme, potrivit National Institute of Environmental Health Sciences.
„Studiul nostru a găsit niveluri ridicate de ftalați care sunt restricționate în jucării, dar nu și în saltele”, a declarat Diamond.
Chiar și perturbările hormonale mici pot provoca „efecte biologice și de dezvoltare semnificative”, se arată pe site-ul web al National Institute of Environmental Health Sciences. Copiii sunt deosebit de vulnerabili la impactul perturbator al substanțelor chimice din cauza dezvoltării rapide a creierului și corpului lor.
Cercetările au asociat ftalații cu probleme de reproducere, cum ar fi malformații genitale și testicule nedescendente la băieți și scăderea numărului de spermatozoizi și a nivelului de testosteron la bărbații adulți. De asemenea, studiile au legat ftalații de obezitatea infantilă, astm, probleme cardiovasculare, decese premature și cancer.
Retardanți de flacără interziși
Un tip de retardant de flacără bine studiat, denumit difenil eteri polibromurați sau PBDE, este „cel mai mare factor care contribuie la dizabilitatea intelectuală” la copii, ducând la o pierdere totală de „162 de milioane de puncte IQ și peste 738.000 de cazuri de dizabilitate intelectuală” între 2001 și 2016, conform unui studiu din ianuarie 2020.
Unele dintre substanțele ignifuge PBDE au fost interzise de Agenția pentru Protecția Mediului din SUA în 2012, dar au fost introduse înlocuitori. Unul dintre acestea, numit organofosfat ester, sau OPFR, a fost măsurat în noua cercetare. Aceste substanțe chimice au fost, de asemenea, legate de perturbarea reproducerii, a dezvoltării și a sistemului nervos la copiii mici.
„OPFR-urile sunt acum utilizate în volume mari, sunt suficient de persistente pentru a fi detectate la nivel global, prezintă pericole pentru sănătate și pot provoca daune oamenilor, în special copiilor, la nivelurile actuale de expunere”, au scris Diamond și colegii săi într-un studiu din octombrie 2019.
O saltea avea 1.700 de părți pe milion dintr-un ester organofosfat numit TDCPP, un cancerigen cunoscut, conform site-ului Pub Chem al Bibliotecii Naționale de Medicină. O alta avea 1.600 de părți pe milion, a declarat Diamond.
Una dintre saltele avea o etichetă certificată care afirma că materialele respectau reglementările în vigoare, a spus Diamond. Cu toate acestea, studiul a constatat că aceasta conținea 1.800 de părți pe milion de pentaclorotiofenol sau PCTP, unul dintre cei cinci substanțe ignifuge interzise de EPA.
Unul dintre substanțele ignifuge este ilegal în Canada, dar a fost găsit într-o saltea și a fost interzis în îmbrăcămintea de noapte pentru copii în SUA.
În unele state, cum ar fi California, cu adoptarea propunerii 65, autoritățile de reglementare au instituit limitări suplimentare pentru produsele comercializate pentru copii, dar nu există nicio lege națională care să acopere clasele de substanțe ignifuge, în ciuda unui raport din 2017 al Comisiei pentru siguranța produselor de consum din SUA privind pericolele esterilor organofosfați.
„Este îngrijorător faptul că aceste substanțe chimice sunt încă găsite în saltelele pentru copii, chiar dacă știm că nu au niciun beneficiu dovedit în ceea ce privește siguranța la foc și nu sunt necesare pentru a respecta standardele de inflamabilitate”, a declarat co-autorul studiului, Arlene Blum, director executiv al Green Science Policy Institute, un grup de oameni de știință și experți în politici care lucrează și raportează cu privire la substanțele chimice îngrijorătoare.
„Părinții ar trebui să își poată culca copiii știind că sunt în siguranță și confortabil”, a declarat Blum într-o declarație.
Ce pot face părinții
Substanțele chimice potențial toxice sunt atât de răspândite în produsele pentru copii încât părinților le poate fi foarte greu să aleagă opțiuni mai sigure, a declarat Jane Muncke, director general și director științific la Food Packaging Forum, o fundație non-profit cu sediul în Zurich, Elveția, care se concentrează pe comunicarea și cercetarea științifică. Ea nu a fost implicată în noua cercetare.
„Ca mamă de copii, îmi amintesc stresul atunci când alegeam produsele potrivite pentru ei, nu doar saltelele”, a declarat Muncke într-un e-mail.
„Am optat pentru branduri mari despre care știam că au cel puțin unele politici privind substanțele chimice și am încercat să obținem materiale naturale – latex, bumbac, merinos – sau să cumpărăm la mâna a doua, pentru că m-am gândit că majoritatea substanțelor chimice care s-ar gazeifica se vor fi gazeificat deja.”
O excepție a fost noul ei cărucior pentru bebeluși, pe care „l-a lăsat să stea afară, pe terasa noastră, în lumina soarelui arzător, timp de aproximativ 4 săptămâni, pentru a scăpa de toate COV-urile”, a declarat Muncke, care studiază modul în care materialele plastice dăunează organismului. „În acel moment, sănătatea copiilor mei a fost pe primul loc”.
Un alt sfat: Alegeți componente de saltea și așternuturi de culoare neutră atunci când este posibil; este mai puțin probabil să conțină filtre ultraviolete, care sunt adăugate pentru a preveni decolorarea, a spus Diamond.
„Părinții iubesc acele cearșafuri, învelitori de ferestre, jucării și lenjerie de pat viu colorate și cred că își stimulează copilul”, a spus ea. „Dar filtrele ultraviolete sunt adăugate pentru a încetini decolorarea acelor culori strălucitoare. Așa că, din păcate, aș opta pentru culori mai terne, neutre”.
Spălați des lenjeria de pat și hainele purtate pentru somn, deoarece acestea acționează ca o barieră de protecție, absorbind o parte din acești contaminanți pentru a ajuta la reducerea expunerii la pielea copilului, a spus Diamond.
„Cearșafurile și lenjeria de dormit acționează ca o barieră foarte eficientă”, a spus ea. „Iar cu cât așternutul sau hainele sunt mai curate, cu atât substanțele chimice pot trece de la sursă direct în așternut sau în dormeză”.
Aerisirea regulată, curățarea cu aspiratorul și evitarea produselor de îngrijire personală care conțin o mulțime de ingrediente sintetice sunt alte alegeri bune, a spus Muncke.
„Reduceți la minimum plusurile din pătuț sau pat, cum ar fi animalele de pluș sau saltelele, care pot găzdui, de asemenea, aditivi toxici”, a spus Houlihan.
„Marea concluzie este că avem nevoie de standarde mai stricte pentru aditivii toxici din produsele pentru copii – în special în produsele care stau la câțiva centimetri de nasul și gura unui copil ore întregi în fiecare zi”, a adăugat ea.
„Companiile ar trebui, de asemenea, să își facă partea lor prin eliminarea substanțelor chimice inutile și să lucreze la produse care sunt cu adevărat non-toxice”, a concluzionat Houlihan.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.