Salvamontiștii denunță lipsa de civilizație din munți: turiștii nu îngrijesc refugiile montane în care poposesc / ”Nu toți le întrețin, nu toți la plecare închid ușa” / Cele mai mari distrugeri se înregistrează în zonele Bucegi și Predeal
Constatarea aparține șefului Serviciului Național Salvamont, Sabin Cornoiu, care deplânge mentalitatea multor turiști veniți pe munte pentru a se caza, și care distrug unele bunuri și avariază refugiile, anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio Târgu Mureș.
Unii turiști își petrec sărbătorile chiar în refugii deși focul nu este permis pentru a se evita apariţia incendiilor. Mai mult, au fost identificate cazuri de sacrificare a animalelor domestice în refugiu. Sabin Cornoiu:
Rolul unui refugiu de supraviețuire este de a fi folosit doar atunci când vremea nu permite să montăm cortul, în regim de urgență. Mulți turiști își planifică excursiile mergând să doarmă în refugii. Asta nu înseamnă că trebuie să ne planificăm onomasticile sau trecerea dintre ani. Nu toți le întrețin, nu toți la plecare închid ușa. Am avut probleme și cu cei care pasc animalele, pentru că au tăiat animale în refugii, au lăsat sânge.”
La nivel național sunt aproape 150 de refugii, iar cele mai mari distrugeri se înregistrează în zonele Bucegi și Predeal, remarcă Sabin Cornoiu.
Dacă la nivel național turiștii nu au grijă de refugiile montane, în județele Harghita și Mureș situația e oarecum diferită.
Șeful Salvamont Harghita, Fekete Őrs confirmă că prin programul „Turism montan în siguranţă” finanțat de Consiliul Județean, s-au construit peste 30 de refugii montane pe teritoriul judeţului.
Toate sunt bine întreţinute, iar reparațiile se fac doar din cauza uzurii, a subliniat acesta:
”În județ avem mai mult de 30 de refugii montane, trei dintre aceste au devenit puncte de prim ajutor, iar în Cheile Vârghișului chiar avem și permanență. Avem caiete în ele unde turiștii ne semnalează probleme, vremea rea, că s-au întâlnit cu ursul sau cu câini ciobănești. De mai mult de 10 ani nu avem probleme în refugiile montane, turiștii sunt responsabili și nu distrug aceste refugii”.
În județul Mureș, echipa Salvamont Salvaspeo a Consiliului Județean a montat în ultimii ani 6 refugii montane, 5 în Munții Călimani și unul în Munții Gurghiu. Mai există pe timp de iarnă și două puncte de lucru permanent, în zona Văii Mureșului și lângă Sovata.
Nici în județul Mureș, salvamontiștii nu se pot plânge de deteriorarea voită a acestor refugii, ci doar din cauza vremii. Aceste mici adăposturi pot face uneori diferența între viață și moarte pe munte, precizează salvamontiștii care roagă turiștii ce le folosesc să le păstreze în bune condiţii, aşa cum le-au găsit
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.