Salvamontiştii avertizează că măsura reducerii cu 15% a posturilor poate afecta grav activitatea / ”Vor fi concediaţi salvatori montani în care s- au investit ani întregi în perfecţionare”
Reprezentanţii salvamontiştilor atrag atenţia, miercuri, asupra efectelor pe care Lege nr.296/2023 le poate avea asupra activităţii de salvare montană, relatează News.ro. În condiţiile în care se pune problema reducerii cu 15% a numărului de posturi, se va ajunge în situaţia ca oameni în pregătirea cărora s-a investit foarte mult să fie daţi afară, iar activitatea de salvare să fie afectată de lipsa de personal.
”Legea nr. 296/2023, prin efectele sale vizând cele 44 de servicii publice judeţene şi locale de salvamont, conduce la desfiinţarea acestora şi trimite SALVAMONTUL, ca mod de organizare şi funcţionare, cu 20-30 de ani înapoi. Mai mult decât atât, legea prevede reducerea cu 15% a numărului de salvatori montani. Vor fi concediaţi salvatori montani în care autorităţile locale, prin serviciile Salvamont, au investit ani întregi în perfecţionare şi dotări care să sprijine activitatea deosebită prestată. Sarcina financiară a înfiinţării, funcţionării şi finanţării Serviciilor Salvamont nu revine guvernului, fiind suportată de Consiliile Judeţene/Locale şi de o reţea restrânsă de parteneri, sponsori şi donatori”, transmite, miercuri, printr-un comunicat, Sindicatul Acord, care reuneşte o parte dintre angajaţii serviciilor Salvamont.
Conform sursei citate, reducerea cu 15% a schemei de personal în cadrul serviciilor de salvare montană ”va diminua dramatic puterea de intervenţie a unui serviciu esenţial în salvarea de vieţi omeneşti”, lucru pe care sindicatul îl consideră de ”neacceptat”
”Apreciem că această măsură este una profund greşită, luată fără să fie îndelung chibzuită. În cazul unor tragedii cauzate de scăderea capacităţii de intervenţie, cine va răspunde? Precizăm că sindicatul a trimis numeroase adrese către Guvern, prin care am cerut derogări de la lege, prin memorandum. În mod similar, au trimis adrese Serviciile Salvamont şi autorităţile locale. La aceste solicitări Guvernul nu a răspuns”, mai transmite Sindicatul Acord, menţionând că salvamontiştii au salvat în ultimii 10 ani vieţile a peste 65.000 de persoane.
Şeful Salvamont România, Sabin Cornoiu, a declarat, miercuri, pentru News.ro, că reorganizarea şi reducerea schemei de personal în cadrul serviciilor Salvamont ”va afecta foarte mult” activitatea de salvare montană.
”În urma acestei reorganizări trebuie să rezulte 15% reducere de personal şi pentru noi asta e imens. În clipa în care au zece oameni într-un serviciu, să dai afară doi, e foarte dificil”, a declarat Sabin Cornoiu.
Acesta a precizat că există riscul ca, în unele judeţe cu activitate intensă a Salvamont, unde există sute sau chiar o mie de cazuri pe an, să apară reale probleme în activitatea de salvare montană.
Sabin Cornoiu a precizat că la Salvamont se va pune problema de concedieri, pentru că ”nu era cazul” să existe posturi vacante.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.