G4Media.ro

Salvați soldatul Ciucă

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Salvați soldatul Ciucă

Odată intrat în politică, instalat premier și făcut șef de partid peste noapte, marele general Nicolae Ciucă s-a tot micșorat până s-a transformat într-un soldățel disciplinat. Om cu simțul ierarhiei, Ciucă a executat fără să clipească ordinele președintelui Klaus Iohannis, a stat drepți în fața președintelui PSD Marcel Ciolacu și a dezertat complet din poziția de șef al partidului pe care ar fi trebuit să-l conducă.

Acum, misiunea imposibilă s-a încheiat. Calvarul de  premier și tortura vorbitului în public au luat sfârșit.

Din generalul combatant, decorat pentru fapte de vitejie, n-a mai rămas nici un fir de praf afgan. În loc să conducă guvernul și partidul cu o mână de fier, militărește, soldatul detașat în lumea politică a ridicat din primele zile petrecute pe front stegulețul alb. De atunci, a evitat cu mișcări greoaie, ca de tanc lovit în șenile, toate ambuscadele, războaiele și conflictele din coaliție.

Pe Marcel Ciolacu l-a privit mai degrabă ca pe fratele mai mare, tot cu apucături de soldat, dar ceva mai călit în batalionul disciplinar numit PSD. Generalilor le place războiul, însă fostul general Ciucă ultra-decorat s-a purtat printre civili ca un misionar creștin cam împiedicat la vorbă, fără pic de talent oratoric, dar cu porumbelul păcii mereu pe umăr.

Din respect față de ierarhie, fostul premier Ciucă s-ar fi dus subalternul lui Ciolacu în guvern, într-un post de vicepremier sau ministru, dacă partidul nu l-ar fi convins să renunțe înainte să se facă și mai tare de râs. Oricum PNL a ajuns sub el un fel de falangă mai dezordonată a PSD sau, dacă vreți, ciuca bătăilor de joc a pesediștilor.

Carismatic ca un afet de tun, sub conducerea soldatului Ciucă PNL a pierdut într-un an aproape jumătate de milion de voturi. A preluat PNL la 23% în aprilie 2022, iar astăzi a reușit să îl coboare undeva la 18%, cu perspectiva unei scufundări rapide sub comanda sa. Cinci procente într-un an înseamnă peste 400 de mii de voturi. Nu e puțin lucru.

După bezmeticul Florin Cîțu și inodora Alina Gorghiu, Klaus Iohannis marchează cu epoca militară din PNL un nou rateu istoric. Sub Iohannis, partidul a devenit un fel de poligon de încercare al marilor impostori și cabotini din politica românească. Un bun președinte peste liberali trebuie să fie obligatoriu mai slab decât șeful statului, fără păreri, fără idei, fără contur. O bucată de plastilină în mâna altora.

Rețeta dezastrului garantat. Întrebat ce planuri politice are de viitor, dacă vrea să candideze la prezidențiale sau își imaginează cariera în altă parte, soldatul Ciucă a luat poziție regulamentară, raportând că stă la dispoziție și așteaptă noi ordine. ”Merg oriunde este nevoie de mine”, le-a spus jurnaliștilor, de unde rezultă că politicianul Ciucă nu există și nu a existat vreodată. Ca un bun soldat, Ciucă nu are nici ambiții, nici autonomie, nici planuri personale.

Va fi mulțumit dacă partidul îl va parca la șefia Senatului și nu îl va mazili chiar așa repede cum au fost dați jos ceilalți președinți de paie ai PNL. Oricât ar încerca să-l țină Ciolacu în viață, fiind cel mai docil liberal-șef prins vreodată în lesă de PSD, ghilotina primului rând de alegeri îl va decapita fără milă.

După europarlamentarele de anul viitor, soldățelul politic își va încheia complet misiunea, iar generalul își va putea ronțăi în liniște pensia militară pe care a apărat-o cu ferocitatea Ucrainei invadate de ruși. Este cea mai mare victorie din cariera sa de militar: aruncarea PNRR-ului în aer, cu prețul salvării pensiilor speciale.

Fostul premier nu lasă în urmă, ca politician, nici o dâră. Lasă, în schimb, o imagine desenată cu acid sulfuric de profesorii care i-au dat peste cap calendarul demisiei de la Palatul Victoria și au întârziat rotativa guvernamentală cu aproape trei săptămâni:  ”După chip cunoști o floare / Ciorcârlia, după cânt. / Pe Iohannis și pe Ciucă / După bălbâit mai tare. / Dar și lipsa de cuvânt”.

Cu un dosar de plagiat în ranița de militar, soldatul Ciucă nu va mai putea fi salvat de verdictul nemilos al celor patru șiruri de alegeri de anul viitor. După prima înfrângere răsunătoare, liberalii vor trebui să găsească pe cineva în stare să ridice din nou steagul. De această dată, tot mai micuța armată liberală va trebui să se răzvrătească și să refuze tutela Cotroceniului dacă dorește să aibă un viitor.

Ca să evite soarta PNȚCD, liberalii au nevoie de un politician adevărat la comandă, validat de alegători și ales pe bune, nu scos președinte în urma unor butaforii de congrese cu rezultatul dinainte cunoscut. Cu soldați, generali sau alți civili dubioși la comandă, PNL se stinge încet dar sigur în umbra PSD.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

50 comentarii

  1. Care armată a PNL-ului, că e aceeași ”echipă câștigătoare” care l-a susținut pe Cîțu, apoi, ca niște traseiști care se respectă, au trecut de partea lui Ciucă. Cine ar mai avea încredere în niște oameni fără coloană vertebrală și fără pic de bun simț, din actuala liotă de ”lideri” peneliști ? Ar trebui ca nici unul dintre aceștia să nu se mai regăsească pe nici o listă.

  2. „Ca să evite soarta PNȚCD, liberalii au nevoie de un politician adevărat la comandă, validat de alegători și ales pe bune”: Ilie Bolojan.

    • Bolojan ar trebui sa faca o surpriza si sa candideze la presedinitie. Acolo ar fi ales fara sa traga dupa el plaga pnl – centru.
      Eu as zice ca asa cum de la presedinte ni s-a tras pana acum, de la presedinte s-ar putea misca ceva…sa vedem…

    • O idee foarte bună ar fi Bol8jan – candidat independent la prezidentiale! În acest caz m-aș duce la vot.

    • O idee buna la prezidentiale ar fi THEODOR PALEOLOGU, ca independent, dar sprijinit de USR PMP FD REPER PDU. Cred ca ar fi singura sansa ca sa evitam finala gen Simion vs PSD

  3. O analiza foarte buna si clara. Pana la urma herr johannis neintentionat a deschis calea PSD-ului spre acapararea intregii puteri si deasemenea a ajutat si AUR sa creasca din punct de vedere electoral. Cred ca herr johannis candideaza cu succes la cel mai „toxic” presedinte din istoria post-decembrista.

  4. Cu acest articol ma ciuca are acum si un epitaf;
    as adauga doar: sa-i fie tarina grea ca pensia-i speciala, prostia-i si nesimtirea-i fara seaman.

  5. Felicitari pentru articol…… cafeaua e mai buna cand citesti acest “CV” al soldatelului Ciuca :))

  6. „Ca să evite soarta PNȚCD, liberalii au nevoie de un politician adevărat la comandă” … care e ? care nu a votat alianta cu PeeeeSeeeeDeeee ? Boc, Bolojan, Blaga, Flutur…? 99.99% au votat alianta cu PeeeSeeeDeeee …. doar sica mandolina si marele ZOMBI ca.catzu au fost singurii care au criticat asa de dupa gard
    deci cine, cine, cine?

  7. Ziceți „Ciucăproste”, un om pornit să conducă țara cu o mână de fier și-ar elimina în primul rând criticii…

  8. Felicitari pentru articol, o analiza pertinenta si corecta.

  9. Asa arata cv-ul unui profesionist adevarat care-si face treaba, in contradictie cu apucaturile useriste ale celor care au fost la guvernare doar sa se certe pe acolo cu toti fara sa faca nimic. Aia e echipa, cu ea lucrezi, daca nu-ti convine, pleci in alta parte intr-o echipa nemaipomenita, minunata.

    • Mirobolanto, lasa-nee, lasa-nee cu texte d’astea scrise d’alde Nicu sau Bode sau Mastire!
      Ca fost votant al lui Klaus nici ca vreau sa mai aud de voi! Tot ce va pune dulapul sa faceti este doar pentru cultivarea si cresterea pesedeului! Doar stiti si voi asta!
      In rest, genial titlu! Si un articol foarte realist.

    • Știi parerea mea despre ce scrii și cum ești dacă scrii așa….!

    • „Aia e echipa, cu ea lucrezi”

      Singura problema e sa si lucrezi ceva. Guvernul asta a fost doar o gramada de papusi agramate, cu studii „facute” la batranete, fara nicio experienta reala profesionala, care s-au dus in guvern doar ca sa isi ia salariul (Ciuca, Bode, Caciu, Budai sau Ciolacu). Totul a mers din inertie, practic pe ce face linia a 2-a sau a 3-a din administratie an de an.

      Treburile reale pe care le avea cu adevarat de facut guvernul asta au fost ratate in totalitate. Si vorbim de un guvern cu o majoritate de peste 60% in parlament, un un presedinte favorabil si cu un CCR si mai favorabil. Doar o scurta lista:
      – implementarea PNRR, intarziata cumplit. Transa a doua cu mai bine de 6 luni, transa a 3-a nu mai pupam deloc nici acum, si nici la anul
      – deficitul bugetar e o bomba cu ceas. Ne-am angajat anul asta sa fim la 4,4% din PIB, iar la anul sa fim la 3%. Asta e deja imposibil, tinand cont de cifrele actuale.
      – legea salarizarii unitare in sistemul bugetar – exista doar in capul lui Budai. Care e vid, deci legea nu exista
      – reasezarea sistemului de pensii speciale pe baze de contributivitate: ce, ejti nebun?? Sa ramana generalul cu doar 1500 de euro pensie?
      – combaterea inflatie = zero rezultate. De doi ani, avem peste 30% inflatie la preturile de prima necesitate. Puterea de cumparare a fost erodata cumplit. Mori de foame azi cu un salariu care parea rezonabil acum doi ani, de genul 5-600 de euro net.
      – aderarea la spatiul Schengen. Si austriecii au fost nasoli, dar si noi l-am trimis acolo pe Bode, sa negocieze dand din maine. Ca el de abia vorbeste limba romana, cum ii poti cere sa vorbeasca engleza sau germana

      Si pot continua asa pana maine.

    • Pentru ca ai creierul deshidratat

  10. Ce ușor comentați cu cafeaua în fata și fără nicio responsabilitate, decât cea pentru propria persoana sau a familiei.
    Articol scris frumos, dar doar atât.
    Cand o ajunge dl. ziarist sa conducă un guvern, atunci opinia sa e pertinenta. Pana una alta Ciuca s a descurcat onorabil, cu atâtea crize și interese, atât în lume cât și în coaliție. Ca voi ați fi dorit certuri, lupte, scandaluri pentru niște idealuri economice sau politice e alta treaba, dar în esență România e o tara stabila, care se dezvolta ușor, usor. Fără politicieni

    • Ahaa! Din nefericire si un lucrator in salubritate s-ar fi descurcat mai bine decat voi! Dupa port ca dupa port, dar dupa vorba n-am sesizat diferenta dintre o persoana cu patru clase si intaiul general al tarii!
      Iar daca Bode va face parte si din urmatorul guvern, asta ar fi cel mai mare sut pe care Iohannis il da celor care isi doresc cu adevarat o Romanie educata. Nici nu stiu daca ne mai putea numi stat, poate doar o forma de organizare medievala in care vraciul decide totn dupa cateva ceaiuri dintr-alea bune, halucinogene!
      Sper sa nu mai auzim ever de Ciuca intr-un guvern!

    • Noi am fi dorit reformele alea trambitate fix de liberali cand au facut mareata coalitie. Da, tara merge si fara politicieni dar putea merge si mai bine cu ei ajutand… Altfel se poate angaja un administrator special cu 1 mil eur pe an si aia e.

    • Unu, altul, mulți dar p_roști!

    • Hai ca am inteles punctajul, care e asa: „Ciuca a fost o persoana rezonabila, care a asigura stabilitatea tarii in vremuri grele, de razboi. Spre deosebire de opozitia celor din USR, care doar au facut scandal”

      Deja ploua cu mesaje pe linia asta. Sau cine stie, poate chiar sunt jdemii de omeni care il iubesc sincer pe Ciuca, cu vorba lui balbaita si cu pensia lui speciala de 18.000 de lei. Doar ca nu prea cred.

  11. Mda! Un pamflet scris cu real talent.

  12. Din pacate, micuta armata liberala nu mai exista de mult iar liberalii nu se astampara de loc. Ei vor la Bucuresti primar „liberal” cand nici la PNL nu au presedinte cu aceasta emblema. De unde rezulta ca adevaratul scop este torpilarea unui primar cinstit si nedispus la afaceri cu clanurile politice.

  13. Magistrală caracterizare, exceotionsl articol, de pus in rama!

  14. DE CE CHEAMA IOHANNIS TOATE PARTIDELE PARLAMENTARE LA CONSULTARI ?
    PS. Nu se face rocada guvernamentala ?

    • „concursul se tine Joi, postul e ocupat de Marti”
      spunea Toma Caragiu. Ai Imbatranit Amice )))

    • Doar n-o vrea sa inlocuiasca UDMR cu AUR ?!!! :)))))

    • @susufler0
      amandoi suntem veterani aici, si dincolo pe HN, chiar nu crezi in ‘minuni” ?

    • Pentru ca asa e procedura constituțională. Nu exista în Constituție „rocada”, „rotativa” și aici avem de a face cu o demisie simpla a prim-ministrului și în Constituție scrie clar ca atunci se pune un interimar (ieri a fost anunțat Predoiu ) și apoi trebuie consultări cu toate partidele parlamentare.
      Nu ar fi rău din când în când sa mai citești și Constituția, ca sunt multi care cred ca se duc sa voteze Iohannis și ii dau și Parlamentul, ei fiind la alegeri prezidențiale.

    • @Cata
      nu esti prea Convingator cu Respectarea Legii Supreme, Constitutia. Acolo Scrie ca : Nimeni este mai tare ca Legea, ca e Valabila pentru toti, insa ? in Italia avem in „exil” cetateni romani diferiti de Tine si Mine, asadar, te rog lasa slagarul cu Constitutia, poate pentru Festivalul Mamaia.

    • @Wright Man
      Din pacate ma astept la ce e mai rau! :((

    • @susufler0
      formularea, hai, de dragul tau e asa :
      „Hope for The Best, Expect The Worst!”

      p.s @Scara e pe aici ? de @Ana nu te mai intreb )))

    • @Cata
      Intrebarea mea era retorica!
      Altfel ar fi trebuit sa cheme si Partidul lui Ludovic Orban, Forta Dreptei care are reprezentanti in Parlament.
      PS. Cat priveste sfaturile bai baiatule, pastreaza-le . Am lucrat la drafturi pt Constitutia asta!

  15. Nu m-am putut abține să compar președinții partidului liberal din trecutul imediat cu precursorii istorici și mi-am dat seama că actualii epigoni sunt atât de palizi că nu merită nici măcar procura prin care și-au abrogat denumirea. Este adevărat că reprezentarea politică a liberalismului după 1990 a avut și ea o istorie destul de zbuciumată : liberalii au suferit de complexul de a se identifica constant în raport și față de partidele care își trăgeau seva și suportul politic din defunctul regim comunist. Adevărul este că perioada comunistă a lăsat marcaje adânci și de durată în conștiința colectivă, fapt ce a eclipsat până la uitare totală adevărul că cele mai mari realizări istorice ale țării au fost înfăptuite de liberali.
    Liberalii au comis în trecutul recent două erori fatale : s-au coalizat în mod repetat cu psd ( coaliție care nu este deloc neobișnuită în politica europeană, sunt multe exemple de colaborare / coaliție intre socialdemocrați și liberali ). Acest fapt a generat mai departe câteva schimbări letale :
    • din galbenul liberal au devenit – simbolic vorbind – trandafirii, spre roșu, în detrimentul caracterului liberal marcant
    • au preluat și toate apucăturile psd-ului, fiind din ce în ce mai greu să găsești vreo distincție de stil.
    • au identificat, spre marea mea surpriză, ca pericol USR-ul, care – ideologic vorbind – reprezintă un aliat politic mai compatibil, decât psd.
    Cealaltă eroare este neputința de a se debarasa de umbra apăsătoare a președintelui care mai aduce cel puțin următoarele puncte slabe :
    • șirul președinților liberali incolori, inodori, dar docili până la servilism, ca nu cumva marele liberal wannabe de la Cotroceni să fie eclipsat
    • marcarea vieții politice cu gafe, eșecuri, jumătăți de măsură sau cu acte politice deadreptul dăunătoare din punct de vedere politic, economic și social al țării ( vezi sănătatea, educația, aparatul uriaș de stat, infrastructură slabă, împărțire administrativă ineficientă, sunt câteva exemple )
    • perpetuarea dominației unui concordat politic lipsit de orizont și de prevenție politică, în schimb autogenerativă, cu elemente potențial totalitare

  16. Cred ca intre Iohanis si Dragnea este o mare asemanare, amandoi au promovat ca prim ministri oameni incapabili, servili care sa nu prezinte pericol in vederea unei cariere ulterioare a „taticului”. Exista si o mare deosebire Dragnea a fost direct si dur, Iohanis insidios si pervers.

  17. Ciuca a fost cel mai mare cadou pe care putea sa-l faca Iohannis celor de la PSD. Ca sa nu ramana nerasplatita, astazi, 13 iunie, cand Iohannis implineste 64 de ani, drept cadou, il va face pe Ciolacu prim-ministru. La Multi Ani, Iohannis!

  18. „In numele legii” a fost înlocuit,sub Ciucă,cu în numele „stabilitatii”🤣!În acest fel multe gulere albe si pe langa ele si multi interlopi,violatori,talhari etc.au scapat de justitie.Fain🤣!Precedentul judiciar nu va fi ca la anglosaxoni,ci invers.