G4Media.ro

Salvatorii români au ajuns în Turcia și construiesc baza de operații în…

sursa foto: IGSU

Salvatorii români au ajuns în Turcia și construiesc baza de operații în apropiere de Antakia

Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia, anunță IGSU.

„Aceasta este prima zonă pe care autoritățile turce, respectiv Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență – AFAD, cu responsabilități clare în gestionarea situației generate de cutremure au ales-o pentru echipa din România. Salvatorii români au început să construiască baza de operații, concomitent, pregătindu-se primul schimb pentru începerea misiunii de sprijin”, se arată în comunicatul citat.

Totodată, în această dimineață, înainte de a începe deplasarea către locația bazei de operații stabilite de AFAD, o echipă formată dintr-un ofițer și 2 subofițeri cu 2 câini de căutare-salvare au executat o misiune de recunoaștere în teren, împreună cu o echipă din Turcia, la o zonă rezidențială afectată de cutremur, mai precizează IGSU.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Au ajuns și americanii ? Ei ajuta peste tot,
    Ukraina, Taiwan.,…

  2. Salvatorii romani au plecat ieri spre Turcia, Bode si Arafat au fost prezenti la aeroport sa faca o poza!
    Azi dimineata ma uitam pe TV5 MONDE, echipa de 63 de salvatori francezi a plecat dimineata devreme spre Turcia… nici un oficial nu a venit la aeroport sa faca poza de „onoare”….
    Te ingrozesti cand vezi imaginile din Turcia si Siria, in Romania, guvernantii nu se ingrijoreaza, nimeni nu discuta, nimeni nu propune vreo masura, vreun Plan in caz ca, Doamne fereste< Romania ar putea fi lovita de un cutremur, despre care seismologii spun ca intrebarea nu e DACA, ci CAND va veni un mare cutremur in Romania…
    Am vazut la Colectiv, la inceputul pandemiei cum spitalele Romaniei vechi si nedotate si lipsite de personal medical, sunt depasite de astfel de situatii…

    "1 din 3 spitale ar putea fi grav avariat la un cutremur puternic.
    O treime din spitalele din București administrate de către minister sau municipalitate ar putea fi grav avariate de un cutremur puternic. Acest lucru ar putea avea consecințe dezastruoase pentru măsurile ce trebuie asigurate de autorități în etapa de răspuns la seism”, arăta un document al Curții de Conturi, publicat în 2022.
    Aproximativ jumătate din cele 375 de spitale din România sunt expuse la niveluri medii de hazard seismic, în timp ce 3% sunt expuse la niveluri ridicate de hazard seismic, spunea și un document al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
    În 2018, Departamentul pentru Situații de Urgență a făcut ultimul mare exercițiu de simulare a unui cutremur de 7,5 grade.
    În scenariul DSU, victimele estimate erau 4.380 de morți, 8.040 de răniți, aproximativ 50.000 de persoane rămase fără adăpost."
    Nu mai continui… fereasca Dumnezeu…

  3. Cazul Fundeni – spital vechi din 1957, avea fisuri si in anii ’80 cand timp de 4 ani am mers acolo cu baiatul nostru…are BULINA ROSIE.
    „Două din cele mai importante Spitale ale României ar putea fi culcate la pământ de un cutremur mai serios Bucureştiul ar putea fi lovit oricând de un cutremur devastator de 7,5 grade pe scara Richter, potrivit estimărilor făcute de specialiști.
    Deşi au avut decenii să se pregătească, autorităţile nu asigură nici măcar protecţia salvatorilor. Multe dintre spitalele Bucureştiului ar putea pica la un cutremur major.
    Printre acestea se află şi cele două institute de la Fundeni, unele dintre cele mai scumpe şi greu de înlocuit structuri medicale de stat din România.
    În fiecare an, aici medicii salvează sute de vieți aici.
    La Institutul Clinic Fundeni funcţionează patru centre de excelenţă în gastroenterologie, mai multe secţii de hematologie şi de oncopediatrie. Tot aici se fac aproape toate tipurile de transplant: de rinichi, ficat, pancreas și măduvă.
    Două din cele mai importante spitale ale României, ar putea fi culcate la pământ de un cutremur mai serios.
    Mulți dintre pacienții tratați la Fundeni nu ar avea unde să fie direcționați, dacă s-ar întâmpla ceva cu spitalul.
    În plus, la Fundeni se află, în orice moment al zilei, mai mult de 1.000 de pacienţi cu boli grave, peste 1.500 de medici, asistenţi medicali şi studenţi, personal supraspecializat şi aparatură de înaltă performanţă. Toate ar fi în pericol, dacă ne-am confrunta cu un cutremur cu magnitudine de 7,5 grade pe scara Richter.
    Zvonul că Institutul Clinic Fundeni se află într-o clădire cu bulină roşie circulase cu mulți ani înainte să fie CONFIRMAT, în 2017, când fostul manager Carmen Orban a cerut o expertiză tehnică.
    Expertiza a concluzionat că Institutul este în clasa 2 de risc seismic.
    Concret, asta înseamnă că, la un cutremur mai mare, toate instalaţiile interne ar fi complet date peste cap.
    Spitalele care se află în clasa 2 de risc seismic ar putea rămâne în picioare la cutremur, dar asta nu înseamnă că n-ar fi afectate.
    „Tot ce înseamnă blocuri operatorii nu o să mai poată să funcționeze. Un RMN care trebuie calibrat într-o anumită poziție nu o să mai poată să funcționeze”, explica Mihai Șercăianu, inginer specializat în inginerie urbană, într-un reportaj Digi24.

  4. Bode daca are atributii, sa faca bine sa nu mai stea la poze si asa lumea e suparata ca fura lunar cate 18 carti de la stat fara macar sa le citeasca.
    Sa se asigure ca salvatorii au tot ceea ce le trebuie sa-si desfasoare activitatea in timp util. Bani, echipamente, medicamente, personal, etc.