G4Media.ro

Sam Altman se va întoarce în funcția de CEO al OpenAI, anunță…

Photo by JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Sam Altman se va întoarce în funcția de CEO al OpenAI, anunță compania: „Iubesc OpenAI”

Sam Altman se va întoarce în funcția de CEO al OpenAI, anunță compania, după ce a fost demis vineri de la firma din spatele ChatGPT, anunță BBC.

Acordul „de principiu” implică instalarea unui nou consiliu de administrație, a adăugat compania de tehnologie.

„Iubesc OpenAI și tot ceea ce am făcut în ultimele zile a servit pentru a menține această echipă și misiunea ei împreună. Când am decis să mă alătur Microsoft duminică seara, a fost clar că era cea mai bună cale pentru mine și pentru echipă. Cu noul consiliu și sprijinul w satya, aștept cu nerăbdare să mă întorc la OpenAI și să construim pe parteneriatul nostru puternic cu Microsoft”, a declarat Altman într-o postare pe rețelele de socializare.

Context

Concedierea lui Sam Altman din funcția de director executiv al OpenAI, vineri, a luat prin surprindere lumea tehnologiei și a declanșat o dramă corporatistă în Silicon Valley, scrie The Guardian.

Altman nu este doar directorul general al companiei din spatele chatbot-ului de inteligență artificială ChatGPT. El este, de asemenea, figura de prim-plan a unei revoluții în domeniul inteligenței artificiale care a entuziasmat publicul și investitorii, dar care a alarmat, de asemenea, specialiștii și experții din industrie.

Ce este OpenAI?

OpenAI este compania cu sediul în San Francisco care se află în spatele ChatGPT, un robot de chat care a uimit utilizatorii prin capacitatea sa de a produce răspunsuri text extrem de convingătoare la solicitări umane – de la scrierea de eseuri academice la crearea de rețete și rezumarea unor documente lungi. De asemenea, compania a dezvoltat Dall-E, un instrument care produce imagini virtuale pe baza solicitărilor text ale utilizatorilor. Înainte de evenimentele de săptămâna trecută, se pare că OpenAI se afla în discuții pentru a încheia o operațiune de strângere de fonduri care ar fi evaluat afacerea la 80 de miliarde de dolari.

Altman, șeful său în vârstă de 38 de ani, a fost sinonim cu succesul ChatGPT, care a atras 100 de milioane de utilizatori în două luni de la lansarea sa, în 30 noiembrie 2022.

De ce a fost concediat Altman?

OpenAI a fost înființată ca organizație non-profit, iar consiliul de administrație al acesteia supervizează o filială comercială a cărei director general este Altman. Vineri, consiliul de administrație a anunțat că l-a concediat pe Altman deoarece „nu a fost în mod constant sincer în comunicările sale cu consiliul de administrație” și, astfel, „a împiedicat capacitatea acestuia de a-și exercita responsabilitățile”.

Consiliul de administrație nu a oferit alte detalii despre comunicările în cauză. Succesorul final al lui Altman ca director general interimar, Emmett Shear, cofondator al platformei de streaming Twitch, a declarat că demiterea nu s-a datorat vreunui dezacord privind siguranța aplicațiilor. Experții și profesioniștii din domeniul tehnologiei și-au exprimat îngrijorarea că societăți precum OpenAI dezvoltă prea rapid sisteme de inteligență artificială și că o astfel de tehnologie ar putea reprezenta în cele din urmă o amenințare existențială.

Cu toate acestea, s-a raportat că Altman a purtat discuții cu fostul șef al departamentului de design al Apple, Jony Ive, cu privire la construirea unui nou dispozitiv hardware de inteligență artificială. De asemenea, se pare că încearcă să strângă fonduri pentru o nouă întreprindere care produce cipuri care dezvoltă și operează sisteme puternice de inteligență artificială.

Ce s-a întâmplat de atunci?

Într-un weekend de adevărată dramă corporatistă, investitorii OpenAI, în frunte cu cel mai mare, Microsoft, au încercat să îl repună pe Altman în funcție. Mișcarea a avut sprijinul angajaților OpenAI, inclusiv al directorului general interimar de atunci, Mira Murati, directorul de tehnologie al OpenAI. De atunci, Murati a fost înlocuită de Shear, al treilea CEO al OpenAI în trei zile.

Luni, Microsoft a anunțat că i-a angajat pe Altman și pe colegul său apropiat, Greg Brockman, fostul președinte al OpenAI, pentru a conduce o nouă unitate de cercetare avansată în domeniul inteligenței artificiale.

Ce înseamnă acest lucru pentru OpenAI?

Cei 700 de angajați ai OpenAI sunt revoltați de demiterea lui Altman. Într-o scrisoare deschisă adresată consiliului de administrație și publicată luni, peste 600 de angajați, printre care și Murati, au amenințat că vor demisiona și se vor alătura Microsoft dacă consiliul de administrație nu renunță și nu îi repune în funcție pe Altman și Brockman (care a demisionat după ce el și Altman au fost eliminați din consiliu). Unul dintre semnatari a fost Ilya Sutskever, cercetătorul șef al OpenAI și unul dintre cei patru membri rămași în consiliu. Sustkever a declarat luni că regretă „profund” rolul său în plecarea lui Altman.

Cine este Sam Altman, tatăl ChatGPT

Plecarea intempestivă a lui Sam Altman de la conducerea OpenAI în echipa Microsoft a debusolat industria tech, în contextul în care tatăl ChatGPT este considerat un antreprenor de mare succes și vizionar al AI, cea mai importantă nouă tehnologie din ultimele decenii. Dar cine este Sam Altman? G4Media vă prezintă momentele importante din viața și cariera sa.

Unul dintre cele mai de succes proiecte ale al lui Sam Altman de până acum este lansarea ChatGPT. Într-un interviu, Altman spune că ChatGPT este ”un sistem despre care, uitându-ne în urmă, vom spune că este un foarte timpuriu sistem de inteligență artificială. Este încet, plin de erori, eșuează într-o grămadă de aspecte, dar așa erau și computerele timpurii, care au marcat totuși dezvoltarea acestei tehnologii, chiar dacă a durat câteva decenii ca să evolueze”.

”Progresul tehnologic este un fenomen marcat de continuitate, nu există un moment al nașterii inteligenței artificiale, dar dacă ar fi să aleg un reper în acest moment pentru istoria acestei tehnologii ar fi ChatGPT datorită caracterului de aplicabilitate pe care îl are acest prototip”, a adăugat Sam Altman, într-o discuție cu Lex Fridman.

În 2015, Altman a cofondat OpenAI împreună cu Elon Musk, CEO al Tesla și SpaceX la acea vreme. Obiectivul lor pentru compania non-profit de inteligență artificială era să se asigure că AI nu va elimina oamenii. „Am discutat despre care este cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru a ne asigura că viitorul este bun”, a declarat Elon Musk pentru The New York Times în 2015. „Am putea sta deoparte sau putem încuraja supravegherea reglementărilor sau am putea participa cu o structură potrivită, cu oameni cărora le pasă profund de dezvoltarea inteligenței artificiale într-un mod sigur și benefic pentru umanitate.”

Altman a preluat conducerea OpenAI în 2019.  La un eveniment StrictlyVC din acel an, Altman a fost întrebat cum plănuiește OpenAI să facă profit, iar el a spus că „răspunsul sincer este că nu avem nicio idee”, potrivit TechCrunch. Totuși, în acel an a primit o investiție de un miliard de dolari de la Microsoft. Surse apropiate companiei OpenAI au declarat pentru Fortune că, după ce Altman a preluat funcția de CEO și după investiția de la Microsoft, compania a început să se concentreze mai mult pe dezvoltarea procesării limbajului natural.

În timpul mandatului lui Altman, OpenAI a lansat instrumente populare de inteligență artificială generativă pentru public, inclusiv DALL-E și ChatGPT. Atât DALL-E, cât și ChatGPT sunt cunoscute ca fiind AI „generativă”, ceea ce înseamnă că robotul își creează propriile opere de artă și texte pe baza informațiilor cu care a fost alimentat.

După ce ChatGPT a fost lansat acum un an, pe 30 noiembrie 2022, Altman a scris pe Twitter că a ajuns la peste un milion de utilizatori în cinci zile. ChatGPT a fost făcut public pentru ca OpenAI să poată folosi feedback-ul de la utilizatori pentru a îmbunătăți robotul. La câteva zile după lansare, Altman a scris pe Twitter că „este incredibil de limitat, dar suficient de bun la unele lucruri pentru a crea o impresie înșelătoare de măreție”. Altman a mai scris pe Twitter că ChatGPT este „grozav” pentru „inspirație creativă distractivă”, dar „nu este o idee atât de bună” pentru a căuta fapte.

Fan Steve Jobs

Sam Altman are 38 de ani, origini evreiești și a crescut în St. Louis, Missouri. A învățat să programeze și să demonteze un computer Apple Macintosh când avea 8 ani. De altfel, idolul copilăriei sale a fost Steve Jobs.

Tot un Mac l-a ajutat și în ceea ce privește înțelegerea propriei sexualități, a declarat pentru The New Yorker. Altman și-a recunoscut identitatea sexuală în fața părinților săi la vârsta de 16 ani.

„Să crești gay în Midwest în anii 2000 nu a fost cel mai grozav lucru, iar găsirea camerelor de chat AOL a fost transformatoare. Secretele sunt rele când ai 11 sau 12 ani.”

Studenție ca a lui Mark Zuckerberg

Altman a studiat informatică la Universitatea Stanford timp de doi ani, înainte ca el și doi dintre colegii săi să renunțe pentru a lucra cu normă întreagă la aplicația lor mobilă, Loopt, care împărtășea locația unui utilizator cu prietenii săi. O traiectorie similară a avut Mark Zuckerberg care a renunțat la Harvard după doi ani, pentru a se concentra pe dezvoltarea Facebook.

Loopt al lui Altman a făcut parte din primul grup de opt companii din cadrul acceleratorului de startup-uri Y Combinator. Fiecare startup a primit 6.000 de dolari pentru fiecare fondator, iar Loopt a făcut parte din același lot cu Reddit.

Loopt a ajuns în cele din urmă la o evaluare de 175 de milioane de dolari, dar nu a stârnit suficient interes, așa că fondatorii au vândut-o pentru 43 de milioane de dolari în 2012. Unul dintre cofondatorii Loopt, Nick Sivo, și Altman s-au întâlnit timp de nouă ani, dar s-au despărțit după ce au vândut compania, potrivit BusinessInsider.

Investiții în startup-uri de tehnologie și energie nucleară

După Loopt, Altman a fondat un fond de risc numit Hydrazine Capital și a investit 75% din bani în companiile YC, declarând pentru The New Yorker în legătură cu această decizie că „vrei să investești în companii dezordonate, oarecum nefuncționale. Poți trata negii de deasupra, iar din cauza negilor compania va fi extrem de subevaluată”.

În 2014, la vârsta de 28 de ani, Altman a fost ales de fondatorul Y Combinator, Paul Graham, pentru a-i lua locul în funcția de președinte al acceleratorului de startup-uri. Mark Andreessen, cofondator al firmei de capital de risc Andreessen Horowitz, a declarat: „Sub conducerea lui Sam, nivelul de ambiție al YC a crescut de 10 ori”, potrivit The New Yorker.

Altman a demisionat din funcția de președinte al YC în martie 2019 pentru a se concentra pe OpenAI. El a rămas în rolul de președinte al acceleratorului.

Pasionat de mașini și obsedat de sfârșitul lumii

Altman le-a spus odată celor doi fondatori YC că îi plac mașinile de curse și că are cinci, inclusiv două McLaren și o veche Tesla. De asemenea, a spus că îi place să închirieze avioane și să le piloteze peste tot în California.

Altman le-a spus fondatorilor startup-ului Shypmate că se pregătește „pentru supraviețuire” și a avertizat fie despre un „virus sintetic letal”, fie despre o inteligență artificială care atacă oamenii, fie despre un război nuclear.

„Încerc să nu mă gândesc prea mult la asta”, le-a spus Altman fondatorilor în 2016. „Dar am arme, aur, iodură de potasiu, antibiotice, baterii, apă, măști de gaze de la Forțele de Apărare israeliene și un mare petec de pământ în Big Sur, unde pot zbura”, a spus el citat de The New Yorker.

Mama lui Altman este dermatolog și a declarat pentru The New Yorker: „Sam ține foarte multe lucruri legate în interior. O să sune și o să spună că îl doare capul – și o să fi căutat pe Google, așa că există și ceva cibercondrie acolo. Trebuie să-l asigur că nu are meningită sau limfom, că este doar stres”.

Vot împotriva lui Trump

După alegerile din 2016, Altman a scris pe Twitter că a votat împotriva lui Donald Trump și și-a anunțat decizia de a vorbi cu 100 de susținători ai lui Trump din întreaga SUA pentru a înțelege ce le place și ce nu le place la președinte. De asemenea, a vrut să știe „ce i-ar convinge să nu-l voteze în viitor”. Într-o discuție pe Twitter, Altman a spus: „Votez împotriva lui Trump pentru că eu cred că principiile pe care le reprezintă sunt o amenințare inacceptabilă pentru America”.

De asemenea, el a spus că Peter Thiel, care încă lucra cu YC la acea vreme, „este un susținător de profil înalt al lui Trump” și că nu este de acord cu acest lucru. Dar, a spus el, „YC nu va concedia pe cineva pentru că susține un candidat al unui partid important”. Totuși, YC și Thiel au încetat să mai lucreze împreună un an mai târziu, în 2017, din motive nespecificate, potrivit Insider.

În timpul interviurilor pe care le-a dat, Altman a declarat că „nu se aștepta să vorbească cu atât de mulți musulmani, mexicani, negri și femei în cursul acestui proiect”.

În 2019, Altman a organizat o strângere de fonduri la casa sa din San Francisco pentru candidatul democrat la alegerile prezidențiale din 2020, Andrew Yang. În mai 2020, Altman a donat 250.000 de dolari pentru campania lui Joe Biden.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...