G4Media.ro

Samsung la IFA 2024: AI-ul ajunge în toate dispozitivele, de la smartphone-uri…

Samsung la IFA 2024: AI-ul ajunge în toate dispozitivele, de la smartphone-uri și PC-uri, la televizoare, mașini de spălat și frigidere. Această tehnologie poate simplifica viața oamenilor, reduce consumul de energie și risipa alimentară

Tehnologia pe care Samsung a pus accentul la standul său din cadrul celei de-a 100-a ediții a marelui salon de electronice IFA 2024 din Berlin a fost inteligența artificială (AI) și modul în care aceasta simplifică viața oamenilor, oferindu-le mai mult timp pentru lucrurile care contează, reduce consumul de energie electrică, risipa alimentară și chiar numărul de neînțelegeri care apar în cupluri.

În cadrul evenimentului „AI for All”, compania din Coreea de Sud a anunțat că își propune să democratizeze utilizarea AI, făcând-o accesibilă tuturor și integrând-o în mod intuitiv în produsele sale: „Obiectivul este de a crea o lume conectată, care înțelege și răspunde nevoilor fiecărei persoane.”

G4Media a participat la eveniment și vă prezintă produsele și serviciile importante înzestrate cu AI prezentate de Samsung la IFA 2024.

Mașină de spălat haine care primește comenzi vocale și frigider care combate risipa de alimente

Un dispozitiv mai puțin obișnuit în care Samsung a integrat inteligența artificială este mașina de spălat haine. Modelul Bespoke AI Laundry Combo este o mașină de spălat și uscat haine cu tehnologie avansată pentru eficiență energetică. Modelul este disponibil acum și în Europa.

Dispozitivul utilizează tehnologia AI pentru a optimiza atât ciclurile de spălare, cât și cele de uscare în funcție de tipul de țesătură, dimensiunea încărcăturii și nivelul de murdărie, asigurând o curățare completă și minimizând în același timp uzura hainelor. Funcția AI OptiWash detectează automat greutatea încărcăturii și determină cantitatea optimă de apă și detergent necesare. De asemenea, ajustează timpul de spălare în funcție de nivelul de murdărie, asigurând o curățare eficientă, fără risipă. AI Optimal Dry ajustează căldura și timpul de uscare pentru a preveni supra-uscarea sau sub-uscarea, în funcție de țesătură. Aparatul poate fi controlat și monitorizat de la distanță folosind aplicația SmartThings.

Totodată, dispozitivul este proiectat pentru o eficiență energetică ridicată, reducând amprenta de carbon și costurile de operare.

samsung, ifa 2024, inteligenta artificiala, ai, ai for all,berlin
Bespoke AI Laundry Combo

La eveniment a fost prezentat și expus, de asemenea, frigiderul Bespoke AI Hybrid. Acesta a fost conceput pentru a economisi energie. Prin combinarea a două surse de energie, un compresor și tehnologia de răcire Peltier, frigiderul reacționează inteligent atunci când se utilizează mai multă energie decât de obicei. De exemplu, dacă ușa frigiderului este lăsată deschisă mai mult timp, tehnologia Peltier funcționează ca o sursă suplimentară de răcire pentru a îmbunătăți eficiența energetică generală.

Potrivit unei reprezentante a Samsung, în gospodării apar mai multe neînțelegeri într-o zi, iar unele dintre acestea sunt cauzate de faptul că unul dintre parteneri a uitat să cumpere lapte sau pentru că cei mici s-au săturat să mănânce același fel de mâncare de mai multe ori pe săptămână. Astfel de neînțelegeri pot fi evitate de inteligența artificială, potrivit companiei. De exemplu, Bespoke AI Hybrid le poate sugera utilizatorilor să cumpere lapte atunci când s-a terminat, iar cuptoarele cu inteligență artificială, precum cele din seria Bespoke AI Oven, pot sugera rețete noi care pot fi încercate.

Mai mult, aplicația SmartThings oferă rețete personalizate și creează un plan săptămânal pentru mese, oferind, de asemenea, ghidare pas cu pas atunci când sunt gătite diverse preparate. Aplicația poate sugera rețete noi. „Când rămâi fără inspirație, poți apela la SmartThings pentru idei de rețete pas cu pas. În plus, trimiți rețeta către cuptor iar el se încălzește singur pe setările corespunzătoare”, potrivit unui comunicat al companiei.

Mai mult, frigiderele cu AI pot reduce risipa alimentară. Ele știu ce produse urmează să expire și sugerează chiar rețete pentru ele. Frigiderul „vede” produsele din interior și le recunoaște cu ajutorul camerelor interioare de care dispune și folosind tehnologia AI Vision Inside. Aceleași camere le permit utilizatorilor să verifice interiorul frigiderului direct de pe telefonul mobil atunci când sunt la cumpărături. Astfel, nu vor achiziționa produse pe care le au deja și de care au uitat.

Potrivit unui studiu recent, îmbunătățirea refrigerării ar putea reduce risipa de alimente la nivel mondial cu 41%. În prezent se pierde multă hrană, deși, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), aproximativ 800 de milioane de oameni suferă de foame.

Totodată, frigiderele oferă ghidare vocală pentru persoanele cu deficiențe de vedere sau pot deschide ușile prin intermediul comenzilor vocale. Mașina de spălat Bespoke AI Laundry Combo poate, de asemenea, să primească comenzi vocale, inclusiv pentru deschiderea ușii (hubloului).

Mai multe detalii despre produsele Samsung, inclusiv cele prezentate la IFA, pot fi găsite pe site-ul oficial din România.

AI poate simplifica sarcinile zilnice

Samsung a transmis că folosește AI pentru a simplifica sarcinile zilnice ale utilizatorilor produselor sale și pentru a le oferi mai mult timp pentru lucrurile care contează cu adevărat, oferind în același timp control personalizat și ușurință în utilizare. „Inteligența artificială este o pereche de mâini invizibile care îi ajută pe clienții noștri”, a declarat Benjamin Braun, Chief Marketing Officer la Samsung Europe. „Am trei copii, iar AI mă ajută să petrec mai mult timp cu ei”, a adăugat el la eveniment.

Benjamin Braun la conferința „AI for All”

Pentru a atinge aceste obiective, compania a dezvoltat Bespoke AI, o gamă de electrocasnice inteligente care integrează tehnologii de inteligență artificială pentru a le oferi utilizatorilor funcționalitate sporită, personalizare și confort. Gama Bespoke AI include diverse aparate electrocasnice, precum frigidere, mașini de spălat rufe, cuptoare și mașini de spălat vase, fiecare fiind conceput pentru a oferi experiențe personalizate și eficiență energetică îmbunătățită.

Toate acestea nu ar fi posibile fără platforma SmartThings, lansată de companie în 2014. Astăzi, aceasta conectează peste 500 de milioane de dispozitive și permite controlul de la distanță al tuturor produselor Samsung înzestrate cu AI.

SmartThings este o platformă pentru case inteligente care le permite utilizatorilor să conecteze și să gestioneze o varietate de dispozitive inteligente compatibile dintr-o singură aplicație. Aceasta integrează aparate, sisteme de iluminat, termostate, camere de securitate și multe altele, permițând utilizatorilor să își automatizeze locuințele pentru confort, securitate și eficiență energetică. Platforma acceptă atât dispozitive Samsung, cât și multe produse terțe, oferind control și automatizare fără întreruperi. SmartThings funcționează, de asemenea, cu asistenți vocali precum Alexa și Google Assistant. Sistemul poate fi utilizat prin intermediul unei aplicații pentru smartphone, unele dispozitive conectându-se direct, în timp ce altele necesită un SmartThings Hub pentru integrare.

AI-ul, integrat pe dispozitivele purtabile, precum inelul inteligent Galaxy Ring și smartwatch-urile Samsung

Noul inel Galaxy Ring monitorizează corpul utilizatorului pentru a oferi o imagine holistică a sănătății pe telefonul acestuia. Utilizatorul poate afla cât de pregătit este să își înceapă ziua folosind Energy Score din platforma Galaxy AI. Acesta calculează gradul de pregătire fizică pe baza somnului, ritmului cardiac și activităților din ziua precedentă.

Galaxy Ring la IFA 2024.

Energy Score este disponibil, de asemenea, pentru ceasurile din seria Galaxy Watch7 și pentru Galaxy Watch Ultra. Pe aceste dispozitive, inteligența artificială oferă sfaturi și sugestii personalizate pentru creșterea bunăstării generale a utilizatorului. Totodată, datorită Galaxy AI, aceste dispozitive oferă urmărire îmbunătățită a ritmului cardiac pentru date precise de antrenament și urmărire avansată a somnului, capabilă să detecteze apneea în somn. În plus, funcția „Concurează cu tine însuți din trecut” le permite utilizatorilor să își compare performanțele în sporturile alergare și ciclism.

Inteligența artificială nu putea lipsi din sufragerie

Samsung a transmis că își propune să ofere experiențe de divertisment și gaming îmbogățite și personalizate, adaptate preferințelor utilizatorilor.

De exemplu, televizoarele Samsung dotate cu AI TV pot îmbunătăți automat calitatea la clipuri video vechi pentru a putea fi văzute în cele mai bune condiții pe ecrane mari, pot genera imagini de fundal cu ajutorul inteligenței artificiale sau îți pot spune cum se numea un film al cărui nume nu ți-l mai amintești. Stephanie Chosen, Brand & Product Marketing Manager la Samsung, a spus că poți pune întrebarea: „Care este filmul cu șobolanul care gătește?” Iar televizorul va ști să răspundă: „Ratatouille.”

AI TV este disponibil pe modele precum Neo QLED 8K AI. Acesta dispune de procesor 8K NQ8 AI Gen3, care oferă imagine și sunet îmbunătățite prin optimizarea bazată pe AI. AI Motion Enhancer Pro și Object Tracking Sound (OTS) Pro oferă experiențe audio și vizionare imersive, în timp ce Active Voice Amplifier Pro asigură un dialog clar. AI Optimization ajustează automat setările pentru o vizualizare optimă, inclusiv ajustări ale luminozității eficiente din punct de vedere energetic prin AI Energy Mode.

Samsung a prezentat, la eveniment, un clip video cu marele fizician german Albert Einstein, care a ținut un discurs în 1930 la deschiderea „Marii expoziții radiofonice și fonografice germane”, cunoscută astăzi ca IFA. Televizorul cu AI TV a transformat înregistrarea la calitate slabă într-un clip video de calitate superioară, cu sunet clar.

La eveniment au fost prezentate, de asemenea, proiectoarele Premiere 7 și 9. Acestea folosesc tehnologie laser avansată de proiecție, dar și tehnologiile AI Upscaling și Vision Booster pentru o experiență cinematografică la domiciliu. AI Upscaling asigură afișarea conținutului la o rezoluție 4K indiferent de calitatea sa originală, în timp ce Vision Booster ajustează automat luminozitatea și contrastul în diferite condiții de iluminare pentru o calitate optimă a imaginii.

samsung, ifa 2024, inteligenta artificiala, ai, ai for all,berlin
Samsung Music Frame WICKED Edition

Totodată, compania a lansat, la IFA 2024, Samsung Music Frame WICKED Edition*, un difuzor wireless și ramă foto, creat în parteneriat cu Universal Pictures pentru filmul „Wicked”. Dispozitivul are funcții avansate de sunet și design personalizat. Music Frame dispune de o ramă foto cu tematică Wicked, include trei imagini de colecție, inclusiv una exclusivă, și vine într-un ambalaj special conceput pentru o experiență încântătoare de unboxing. Cu tehnologia Dolby Atmos, dispozitivul oferă o calitate imersivă a sunetului, îmbunătățită de funcțiile SpaceFit Sound Pro, care calibrează ieșirea sunetului pentru a se potrivi spațiului în care se află difuzorul, și Adaptive Sound, care ajustează setările audio în funcție de conținutul redat.

Toate aceste optimizări făcute de AI sunt disponibile și atunci când televizoarele sunt utilizate pentru gaming. Totodată, Samsung folosește inteligența artificială în gaming pentru a îmbunătăți experiența jucătorilor și a optimiza performanța jocurilor. Pe lângă optimizarea graficii, reducerea latenței sau îmbunătățirea calității imaginii, AI poate oferi sugestii și asistență jucătorilor în timpul jocului, cum ar fi strategii personalizate bazate pe stilul de joc și pe performanțele anterioare. Mai mult, poate analiza stilurile de joc și comportamentul jucătorilor pentru a oferi statistici și recomandări personalizate, ajutându-i să își îmbunătățească abilitățile.

Eficiența energetică, temă importantă pentru Samsung la IFA 2024

Inhee Chung, vicepreședinte al Samsung Corporate Sustainability Center, a subliniat angajamentul companiei față de o economie circulară prin încorporarea materialelor reciclate în produsele sale, cum ar fi plasticul din plase de pescuit în dispozitivele Galaxy și aluminiu reciclat în frigiderele Bespoke AI.

Programul Samsung Certified Re-Newed oferă telefoane recondiționate la prețuri accesibile, în timp ce Galaxy Upcycling încurajează reutilizarea dispozitivelor vechi. Compania a anunțat că intenționează să își îmbunătățească inițiativele de reciclare și upcycling.

Samsung utilizează, după cum am mai scris, inteligența artificială pentru a spori eficiența energetică a produselor sale. De exemplu, SmartThings AI Energy Mode poate duce în unele cazuri la un consum cu până la 70% mai redus, potrivit SmartThings Blog.

Cu gândul la animalele de companie de acasă

Samsung a avut o secțiune specială dedicată animalelor de companie în cadrul expoziției sale de la eveniment. Acolo a prezentat Galaxy Smart Tag2, un dispozitiv de localizare care poate fi atașat la hamul sau zgarda animalului de companie pentru a preveni pierderea acestuia.

Samsung a promovat, de asemenea, funcția Breed Recognition de pe smartphone-ul pliabil Galaxy Z Fold6. Utilizatorii pot face o fotografie unui câine sau unei pisici pentru a afla ce rasă este.

În plus, dispozitivele Samsung conectate, precum televizoarele cu AI TV și aspiratorul robot Jet Bot AI, pot alerta utilizatorii atunci când câinele lor latră. În aceste cazuri, poate fi redată muzică pe aspirator sau un videoclip pe televizor pentru a calma animalul.

Scurt istoric al participărilor Samsung la IFA

IFA, cel mai mare târg de electronice din Europa, își sărbătorește anul acesta centenarul. Lansat în 1924 ca o expoziție de echipamente radio, IFA a evoluat în decursul unui secol într-un spectacol impresionant de tehnologie avansată.

Începând cu un stand modest de 43 de metri pătrați în 1991, Samsung și-a crescut semnificativ prezența sa la IFA, ocupând în 2024 un spațiu de 6.000 de metri pătrați în CityCube Berlin.

De-a lungul anilor, Samsung a prezentat tehnologii revoluționare la târg, precum primul televizor UHD curbat și primul smartwatch Galaxy Gear în 2013. Tot la IFA a debutat platforma SmartThings în 2014, care a devenit un ecosistem global masiv.

„Astăzi, Samsung este pregătit să conducă următorii 100 de ani de inovație, conectând dispozitive mobile, televizoare și electrocasnice prin ecosistemul SmartThings”, a transmis compania.

*Music Frame WICKED Edition nu e disponibil încă în România.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...