G4Media.ro

Sánchez revendică rolul Spaniei în lume. Șeful guvernului de la Madrid este…

Sánchez revendică rolul Spaniei în lume. Șeful guvernului de la Madrid este angajat într-o politică externă transformatoare și anunță reuniuni la nivel înalt cu mai mulți parteneri europeni și un turneu în țările africane în 2021

Președintele guvernului spaniol (premierul), Pedro Sánchez, a revendicat, luni, rolul pe care el crede că Spania îl poate juca în lume datorită locației sale și, de asemenea, pentru că este o „țară deschisă și tolerantă” și a optat pentru o politică externă deschisă și transformatoare și pentru apărarea unui sistem multilateral mai just și mai democratic.

Sánchez a fost însărcinat cu inaugurarea Conferinței Ambasadorilor, prima după 2008, iar executivul vrea să fie o conferință anuală de acum înainte. În discursul său, el le-a explicat ambasadorilor – majoritatea fiind participanți online din cauza pandemiei – viziunea sa despre lume, provocările și înfruntarea acestora. În ciuda actualelor „momente dificile, complexe și convulsive”, el s-a declarat „convins că le vom depăși,  pentru că avem o societate care nu cedează în fața adversităților, ci rezistă și le depășește”, și s-a arătat încrezător că 2021 va fi „anul marii redresări”, în care diplomații sunt chemați, de asemenea, să își joace rolul „de a promova încrederea în Spania, în lume”.

„Spania este o țară esențială, care are capacitatea de a coagula coaliții, sinergii cu actori foarte diverși, care trebuie să-și exercite influența pentru a conduce inițiativele în cadrul UE, așa cum facem, pentru a consolida multilateralismul și pentru a promova un model care trebuie să fie în mod inevitabil cel al unei mai mari justiții sociale”, a indicat el. De asemenea, a adăugat că „trebuie să fim campioni și să fim în fruntea tuturor transformărilor care ne vor face mai competitivi”, menționând tranziția digitală și ecologică. Încă o dată, premierul a susținut ferm multilateralismul, optând în același timp pentru o lume multipolară mai democratică, și a subliniat că, în ciuda faptului că Spania este o țară mică datorită geografiei și istoriei sale, ea „ocupă un loc privilegiat” la nivel mondial. În opinia sa, Spania este chemată să joace un „rol strategic, chiar mai important decât cel pe care l-a jucat până acum”, datorită apartenenței sale la UE și la comunitatea ibero-americană.

Astfel, el a menționat că politica externă trebuie să fie „dinamică și adaptată noilor timpuri”, precum și „transformatoare” și „egalitară” și angajată pentru valorile solidarității și toleranței, pe care le îmbrățișează majoritatea spaniolilor. „Mi-aș dori ca aceasta să fie o nouă perioadă de aur, reînnoită în diplomația spaniolă, o diplomație de cooperare, eficientă în mediere și cu o capacitate recunoscută de a crea puncte de întâlnire și, de asemenea, de înțelegere”, a spus el. „Avem încredere că 2021 va fi anul unei mari redresări, a marii transformări pe care trebuie să o abordăm împreună și, de asemenea, a unui mare imbold pentru reputația noastră internațională de a ne poziționa țara în conformitate cu identitatea unui stat deschis, tolerant, pluralist, democratic și divers”.

Un actor-cheie în UE

Sánchez a subliniat principalele domenii de interes în politica externă, începând cu UE, unde a considerat că „Spania trebuie să fie în continuare un actor și mai important”, acum când Regatul Unit a plecat, în răspunsul european la provocările actuale, și a apreciat acordurile recente, cum ar fi planul de recuperare post-COVID-19 sau cel prin care cei 27 au fost de acord să achiziționeze vaccinurile în comun și să înceapă vaccinarea în același timp. În plus, el a recunoscut că migrația va fi „una dintre cele mai importante dezbateri” din UE în următorii ani, deoarece „în mod logic, după pandemie va exista o intensificare a fluxurilor migratorii”. Sánchez a insistat în acest sens asupra necesității unei politici de migrație a UE care să combine responsabilitatea și solidaritatea și să adauge o „perspectivă umanistă”.

În cadrul UE, premierul a subliniat relația specială cu țări precum Portugalia și Franța, ca vecini, precum și cu Germania și Italia, sperând că reuniunile la nivel înalt anual cu acestea vor putea fi reluate, în timp ce a avansat planuri privind întâlniri la nivel înalt, de asemenea, cu Polonia și România, în acest an. În plus, în afara UE, a confirmat că este planificat un summit cu Turcia și și-a reiterat sprijinul pentru „dialogul constructiv cu Ankara”, fără a neglija „solidaritatea” cu Grecia și Cipru.

Relația cu America Latină

În ceea ce privește America Latină, unul dintre „pilonii” proiecției externe a Spaniei, a optat pentru a fi în continuare „în fruntea influenței în regiune, cu un grad maxim de dialog posibil”, consolidând alianțele existente și dezvoltând unele noi. În opinia șefului executivului, Spania ar trebui să „aspire mai mult ca oricând să fie un actor indispensabil, un factor facilitator” și „să medieze și să promoveze inițiative” care să contribuie la consolidarea rolului acestei regiuni în lume și să contribuie la transformarea acesteia într-o regiune mai stabilă , integrată și prosperă, unde drepturile omului sunt respectate și sistemele democratice sunt apărate”.

Sánchez s-a referit în mod specific la Venezuela, a cărei situație „continuă să genereze o mare preocupare și rămâne în atenția guvernului”. Premierul a susținut că alegerile parlamentare din decembrie „nu au fost nici corecte, nici libere” și a pledat pentru „menținerea inițiativei în căutarea unei ieșiri din criză, relansarea unui dialog care să ducă la desfășurarea alegerilor„, pentru ca venezuelenii să se exprime.

Pe de altă parte, el a făcut o mențiune specială cu privire la Maghreb, având încredere că anul acesta se vor putea desfășura reuniunile la nivel înalt planificate cu Marocul și Tunisia și subliniind că, la fel ca în cazul Americii Latine, UE ascultă cu o atenție deosebită „vocea” Spaniei. În plus, el a apărat necesitatea relansării negocierilor pentru o „soluție politică justă și durabilă” pentru Sahara Occidentală.

În ceea ce privește relația transatlantică, el a pariat pe avantajul sosirii lui Joe Biden la Casa Albă, în Statele Unite, și pe armonizarea cu Europa, pentru a-și uni forțele ca „putere pozitivă și transformatoare în lume”. De asemenea, a susținut articularea „unei agende strategice” cu China, cu privire la chestiuni de interes comun precum clima, fără a uita că modelul politic este diferit, sau drepturile omului.

Turneu în Africa și vizite în China și India

Sánchez consideră că, atunci când situația pandemică îi va permite, va putea face o călătorie în China și, de asemenea, în India, anunțând în același timp că intenționează să efectueze un tur al țărilor africane anul acesta, în vederea „promovării prezenței spaniole”. În opinia sa, Africa reprezintă mari provocări, dar și oportunități, și a recunoscut că, pentru moment, prezența spaniolă „nu este la înălțime”, dar speră că acesta ar putea fi „deceniul Spaniei în Africa”.

Premierul s-a referit și la Rusia, cu care a pledat pentru echilibrul între fermitate și apărarea propriilor principii și interese, în același timp descriind drept „un fapt regretabil” arestarea de duminică a liderului opoziției, Alexei Navalni, la întoarcerea sa la Moscova.

În cele din urmă, în ceea ce privește Orientul Mijlociu, el a reamintit că anul acesta va marca cea de-a 30-a aniversare a Conferinței de la Madrid și a indicat că Spania „dorește să fie în continuare un promotor activ, relansând negocierile dintre israelieni și palestinieni, începând cu măsuri de consolidare a încrederii”.

Sursa: Diario de Avila (preluare via Rador)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...