G4Media.ro

Sanctuarul pentru urși de la Zărnești se apropie de capacitatea maximă /…

Sursa foto: Facebook Costel Alexe

Sanctuarul pentru urși de la Zărnești se apropie de capacitatea maximă / Ministrul Mediului anunță proiect cu fonduri europene pentru un nou sanctuar

Sanctuarul pentru urși de la Zărnești se apropie de capacitatea maximă, anunță ministrul Mediului, Costel Alexe, care precizează că este în lucru un proiect cu fonduri europene pentru un nou sanctuar tot în județul Brașov.

„Sanctuarul pentru urși de la Zărnești este, de peste 15 ani, un spațiu unic în România și esențial în lupta pentru conservarea biodiversității din țara noastră, dar care astăzi se apropie de capacitatea maximă. Demersurile unor oameni inimoși și ale asociațiilor civice trebuie dublate și susținute prin acțiuni concrete ale statului român, fapt pentru care urmează să depunem, în următoarele săptămâni, fișa unui proiect de 10 milioane de euro finanțat din fonduri europene, care prevede construcția, în parteneriat cu Regia Publică Kronstadt din Brașov, a unui nou sanctuar pentru urși în județ”, a anunțat Costel Alexe pe pagina sa de Facebook.

Alexe precizează că este finanțat și cel mai mare și complex studiu asupra populației de urși realizat în România, cu cele mai noi tehnologii disponibile și în urma căruia ar trebui să știm exact numărul de exemplare pe care țara noastră îl deține.

„Implementăm anul acesta în premieră pentru România un program național de prevenire a conflictelor și de protejare a populației din zonele vizitate de urși, Programul COEXISTENȚA, finanțat din Fondul Pentru mediu. Românii care locuiesc în județele situate pe suprafața arealului speciei urs vor putea să beneficieze de finanțare pentru achiziția gardurilor electrice. Fie că vorbim de stâne, cabane, gospodării, școli sau spitale, românii vor putea să își protejeze bunurile și viața mai bine”, susține ministrul.

Potrivit acestuia, programul de reducere a pagubelor și atacurilor carnivorelor mari este gândit ca o măsură activă de conservare a biodiversității, având obiective multiple care duc la menținerea viabilității populațiilor speciilor de carnivore mari prin:
• reducerea conflictelor cu localnicii;
• creșterea toleranței oamenilor față de aceste specii;
• reducerea braconajului și a mortalităților înregistrate în urma conflictelor.

Sursa foto: Facebook Costel Alexe

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Intr-o bună zi, poate se vor trezi autoritățile și vor găsi metode de a ‘exporta’ surplusul de uși bruni în state cu deficit de urși și climat ce permite acest lucru.

    • In parte aveti dreptate.
      Dar in primul rand trebuie facut un inventar corect sa stim numarul exact de ursi. Si asta nu de catre Asociatiile Vanatoresti. Daca ar fi dupa astia avem un milion de ursi,liber la vanat. Este o industrie cu venituri foarte mari.
      Tocmai indivizii acestia au introdus in societate aceasta tema.
      Vedeam in Parlament Lege ca ar trebui sa fie liber la vanat ursi,ca sant prea multi.
      In doi,trei ani specia ar fi pe cale de extinctie.
      Un pui de urs sta cu ursoaica pana pe la doi ani. Altfel nu are nici o sansa de supravieturie.
      Ganditi-va ca un idiot care impusca o ursoaica omoara de fapt inca doi ursi.
      Anul trecut au fost cateva cazuri prezentate pe larg la tv de intalnire a ursului cu omul.
      Ursul era de vina ca un idiot a intrat in barlog sa-i fure puii, ursul era de vina ca alt idiot il prinsese in lat si venise sa-l omoare.
      Liber la impuscat peste 400 de capre negre, ca ne strica muntii.
      Pai de la inceputurile lumii am vazut ca nu i-au mai stricat. Acum se pare ca ii strica.Trebuie sa mai bage cineva ceva bani in buzunar.
      Elvetienii cheltuie milioane si milioane pe an pentru a repopula pajistile alpine cu o specie de capra inferioara caprelor noastre.
      Aia probabil sant nebuni,vor sa-si distruga muntii.
      La fel si cu ciocarliie. La o populatie de 2-3 mil noi aprobam recoltarea a 4-5 sute mii pe an, plus braconajul ajunge la un milion pe an.
      Sa nu mance si gura italienilor limba de ciocarlie? Alta mafie.
      Omoram ciocarliile si pe urma ne stropim campurile si livezile cu tone de chimicale sa le aparam de daunatori.
      Nu stiu daca ati observat dar marii vanatori se afla numai printre parvenitii acestia din politica, milionarii de carton si alfel de specii din astea de cocalari. Acestia numai prin asta cred isi pot etala barbatia.
      Le mai creste instrumentul cu un micron daca apasa pe tragaci.

  2. Sa explice ministrul ce se întelege prin „creșterea toleranței oamenilor față de aceste specii”. Include asta cumva vizite ale ministrului la cei raniti sau la famillile celor omorâti? Sau se vor cauta voluntari care sa iasa în calea ursului sa fie mâncati?

  3. !Abc

    s-a incercat, nimeni nu-i vrea!

  4. !un urs

    eu zic ca mai bine nu am mai taia paduri..problema nu este ursul, ci omul!

    noi am intrat in habitatul lui…noi i-am luat resursele…despre ce vorbim aici?

    intrarea in UE s-a facut pe baza de negocieri…si acolo este prevazut faptul ca ursul este specie protejata..

    ca sa modifici statutul ursului, trebuie renegociat totul, cu fiecare stat membru..

  5. Lostrita este aproape disparuta din Romania. Aspretele aproape disparut de pe fata Pamantului. Cumpara ministeriul mediului, din import, niste rauri? Ca pe ale noastre le-a vandut la Hidroelectrica si la MHC-isti. Sau viziunea ministerului privind biodiversitatea se opreste la mamifere?