G4Media.ro

Șansele Guvernului Orban. Ce urmează

Șansele Guvernului Orban. Ce urmează

Au trecut deja 12 zile de la căderea guvernului Dăncilă și sunt puține șanse ca Guvernul Orban să se instaleze prea curând. Toate semnalele indică în acest moment o prelungire a crizei politice până după alegerile prezidențiale.

Premierul desemnat și-a propus să depună lista viitorului cabinet la Parlament până la sfârșitul săptămânii astfel încât Birourile Permanente reunite, conducerea celor două camere, să fixeze calendarul învestirii noului Guvern undeva la începutul săptămânii viitoare.

Optimismul lui Ludovic Orban se lovește însă de un mic detaliu de sistem. În conducerea celor două camere (Birourile Permanente Reunite), PSD deține o majoritate fragilă, la limită, dar o are. Din primele zile, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și-a dezvăluit strategia, declarând că nu va exista cvorumul necesar pentru învestirea unui nou Cabinet.

Ciolacu s-a referit, foarte probabil, la momentul în care Opoziția va cere conducerii Parlamentului să stabilească ziua audierii viitorilor miniștri și data votului de învestire. În cazul în care conducerea Parlamentului nu pune pe agendă calendarul învestirii, nu va exista nici o audiere și nici un vot de învestitură.

Există precedentul Negoiță, din 2009. Atunci, întreaga procedură a rămas blocată în Parlament. Guvernul Boc căzuse, prima nominalizare de premier, Lucian Croitoru picase și ea. Fostul președinte, Traian Băsescu, l-a  nominalizat pe fostul primarul al sectorului 3, Liviu Negoiță, să formeze Guvernul.

Negoiță a depus lista miniștrilor la data de 9 noiembrie, însă Birourile Permanente au lăsat procedura în aer, cu toate că regulamentul celor două Camere prevede că „Birourile permanente stabilesc data şedinţei comune pentru acordarea votului Guvernului propus la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului”.

Cui i-a mai păsat însă de regulament în buza alegerilor?

În 2009, primul tur de scrutin la prezidențiale a avut loc pe 22 noiembrie, deci la două săptămâni de la depunerea listei cabinetului Negoiță.

Nu și-a mai bătut nimeni capul cu învestirea noului Guvern, până după al doilea tur de scrutin, care a avut loc pe data de 6 decembrie 2009. După ce a câștigat al doilea mandat, Traian Băsescu l-a nominalizat tot pe Emil Boc, care fusese demis, să formeze guvernul.

Foarte probabil că președintele Klaus Iohannis nu o va nominaliza tot pe Viorica Dăncilă pentru funcția de premier dacă va câștiga al doilea mandat, dar îi convine de minune ca guvernul Orban să nu fie investit până după alegeri.

Cinic vorbind, președintele Iohannis nu are nevoie de ”un guvern al lui” chiar acum. Preferă să o țină pe Viorica Dăncilă în geamul Palatului Victoria, să ocupe mai departe ringul confruntării cu acest adversar răpus deja prin moțiune de cenzură, iar pe Dan Barna să-l lase pe margine ocupat să dea explicații pe tema investigației realizate de Rise Project și cu dosarul in rem deschis de DNA.

Interesul României ar fi, totuși, altul: un nou guvern instalat cât mai repede posibil, care să retragă rapid propunerea de comisar făcută de Viorica Dăncilă, să elaboreze proiectul de buget, să înceapă treaba cât mai repede pentru a repara dezastrul lăsat în urmă de PSD și ALDE.

Pe cine va nominaliza Klaus Iohannis după alegeri, dacă va câștiga al doilea tur? Tot pe Ludovic Orban sau va executa o mutare politică având în vedere că anul viitor vin două șiruri de alegeri și poate că dorește să mai țină puțin PNL în opoziție?

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

48 comentarii

  1. E așa mare „dezastrul” lăsat de PSD, că suntem în continuare pe creștere economică, prognozată și pe următorii ani, iar Șică deja vrea să mărească salariile. Cam ăsta e „dezastrul”….
    A, știu placa, e „creștere bazată pe consum”, de parcă poate exista creștere bazată pe altceva.

    • Ai luat in calcul si inflatia? Si devalorizarea leului? Si faptul ca Romania se imprumuta cu 4%+ cand alte tari iau mult mai ieftin? Sunt procente mici, dar se aduna si nu prea e cazul de optimism.

    • @Goe, da, am luat în calcul, e chestie de logică de bun simț: dacă această creștere e bazată pe consum, înseamnă că oamenii au bani să consume, că pot cumpăra. De fapt, românii cumpără în draci, pentru că au început să aibă bani.
      În perioada Băsescu-Boc, inflația era mai mare ca acum.

    • @Demonaz:
      Cumpara bugetarii, platiti din bani imprumutati cu dobanzi mari. Celor de la privat le-a scazut puterea de cumparare. Logica ta nu-i chiar asa de logica. Cum in Romania este deficit de forta de munca, motorul cresterii ar trebui sa fie in primul rand cresterea productivitatii muncii.

    • Romania traieste pe datorie , cresterea economica e facuta din pix , prim marirea salariilor bugetarilor si a pensiilor din imprumuturi. Si copilul meu de 9 aniar reusi sa guverneze in felul in care a facut-o psd-ul , nu e greu deloc. Ieie bani de la parinti si le dai pe prostii care nu aduc crestere economica ci doar gauri in bugetul familiei. Iar in afara de cresterea economica sunt multe alte variabile care concura la ȚsanatateaȚ unei economii , si restul arata rau. E ca si cum in timp ce ai cancer spui ca colesterolul e bun , deci nu o sa mor de inima.

    • @Goe, nu are cum să fie „creșterea productivității muncii” motorul creșterii economice. Poți să produci cât vrei, poți să ai stahanovism și producție mamut, că dacă nu îți cumpără nimeni ce produci, deci dacă nu există consum, produci degeaba și intri în faliment. Consumul e tot ce contează.

    • Probabil * placa ” pe care o stii e aia a lui Dragnea care o asculti tu seara in loc de rugaciune. Aceasta” crestere”vine din cheltuielile realizate de sutele de mii de ” bugetari”,angajati pe usa din dos. Problema este salariile lor vin din imprumuturi la dobanzi foarte mari si nu din taxe/impozite/redevente incasate de statul roman.

    • Eu cred ca Demonaz e de fapt Socol. Crestere pe baza de imprumuturi externe…la un moment dat se vor inchide. PSD ce face acum doar rostogoleste niste imprumuturi la dobanzi tot mai mari. Dobanzile alea mananca muuuuult din bani de investitii.

    • @FC33
      mai las-o, nene, pe asta cu bugetarii, pe care v-a băgat-o Băse în cap, că e fumată rău. Sunt țări în care ponderea bugetarilor e mult mai ridicată decât în România, gen Suedia, Finlanda, Franța etc. De fapt, România e undeva la mijlocul clasamentului în UE ca pondere a bugetarilor. Mai informați-vă, altfel nu faceți decât să veniți cu aberații și sloganuri răsuflate.
      În perioada Băse-Boc, placa era că din cauza bugetarilor nu avem creștere economică, acuma se pare că tocmai datorită lor avem. Hai că mor de râs.

    • @Demonaz:
      Ia colea si citeste:
      https://en.wikipedia.org/wiki/Economic_growth
      Vezi care e primul factor pentru per-capita GDP growth.
      Nu te lua dupa prostalaul ala de socol, „teoreticianul” wage-led growth. Aia e o tampenie fara seaman. Este echivalentul in economie al perpetuum mobile din fizica.
      Dupa mintea ta, daca tiparesti bani creste nivelul de trai. Intreaba-ti parintii cum era pe vremea lui Ceasca, ca atunci toti aveau bani dar nu prea aveai ce cumpara cu ei.

    • @Goe @Demonaz linistiti-va, pupati-va, USL traieste, va infierbantati degeaba, mai atacati USR (ca „e” corupti si hoti si sorosisti … stiti voi)
      cat despre cresterea economica … vai de capul ei de crestere, cu inflatie .. daca stateau pe tusa anii astia trei PSD-ul sau orice alt partid traditional, am fi avut o crestere economica reala si sanatoasa
      politicul e doar o frana in tara asta , vreti exemple?

    • „suntem în continuare pe creștere economică” – spui chestia asta de parcă creșterea economică este un lucru bun în sine, așadar habar nu ai despre ce vorbești. Creșterea economică este un simptom, un EFECT, un rezultat al guvernării, nu o cauză, ea în sine nu e nici bună, nici rea, bune sau rele sunt cauzele care au dus la creștere, la fel cum creșterea temperaturii copilului nu e bună sau rea în sine, contează dacă are febră din cauza unei inflamații sau are temperatura crescută pentru că a alergat după minge și a transpirat.
      Un exemplu ușor de înțeles: dorel de la etajul 3 are un salariu de căcat, în 2018 a câștigat cumulat 10k lei. În 2019 face un credit cu buletinul de 1000 lei și își cumpără o plasmă. Dorel a suferit o creștere economică de 10% year over year: balanța de venituri și cheltuieli pe 2019 este 11k, în loc de 10k. Din păcate pentru Dorel (care este ușor oligofren), toată creșterea s-a dus pe ”consum”, așa numitele cheltuieli plăcute, și nu pe cheltuieli ”neatractive” – investiții – dar care, ale dracu, aduc profit în viitor. De exemplu dacă dorel își izola garsoniera cu polistiren dădea la iarnă mai puțini bani pe gaz. Ar fi putut să profite ani și ani de zile de creșterea economică pe investiții. Dar cui îi arde de investiții când acum poate vedea meciurile pe o diagonală de 2 metri? Exact asta face pesedeul de 7 ani jumate (prima măsură a lui Ponta a fost să stopeze toate investițiile): dă toți banii disponibili și pe cei nedisponibili (imprumuturi) sub formă de venituri. Veniturile nu sunt investiții, nu ajută cu ABSOLUT NIMIC economia nici acum, și nu o vor ajuta nici în viitor, la cea mai mică distorsiune (de exemplu creditorii nu mai finanțează deficitul) toată economia se duce în cap. Există creștere economică, dar nu este un lucru bun, este ca un orgasm după o labă.

    • Aceasta crestere economica este exact asa:
      – am salariul de 1000 RON pe luna
      – ma duc si iau un imprumut de la banca de 20.000 RON , la care in urmatorii 10 ani o sa tot platesc 200 RON pe luna + dobanzi.
      – cu banii imprumutati, imi cumpar televizor, masina de spalat, mobila, etc.
      – in anul in care am cheltuit banii imprumutati, cresterea economica a gospodariei mele este de 2000%, ca na, merge consumul. Viata e buna.
      – Din anul 2, cand am terminat banii si incep sa ii platesc, venitul meu lunar scade la 800 RON si sunt mai sarac.

      Pe ansamblu, pe perioada de 10 ani, datorita dobanzilor, eu o sa fiu mai sarac. Pentru ca am folosit banii imprumutati prost. Daca foloseam banii sa imi fac un atelier de tamplarie sau sa imi fac o gradina de legume, din care apoi sa castig 1100RON pe luna, era o treaba.

    • @johnny:
      Bun exemplul dat de tine cu Dorel! Din pacate exact aceeasi gandire exista la nivelul guvernului. E o guvernare pentru Dorei.
      „… este ca un orgasm după o labă” Din intelepciunea populara: „o laba facuta cu temei face cat zece femei!”

    • goe, laba o fi plăcută, dar nu ajută familia lui dorel :))). Sau ca să rămânem la exemplul cu televizorul: dacă Dorel va fi dat afară, va deveni șomer în 2020, să ne spună dl. Demonaz CU CE ÎL VA AJUTA creșterea economică pe consum din 2019, cu ce îl ajută televizorul cu diagonală de 2 metri din sufragerie, având în vedere că veniturile s-au dus în cap. Televizorul nu ține de cald, nu dă de mâncare, nu produce venituri. Creșterea pe consum nu produce venituri. Creșterea pe investiții produce profit, venituri. Dacă vine cea mai mică recesiune peste România, creșterea salariilor din ultimii 7 ani nu ajută cu nimic. Dacă în schimb în ultimii 7 ani se construiau 1000 km de autostradă, fabrica BMW de la Debrecen s-ar fi făcut poate în România, unde salariile sunt la jumate față de unguri, deci ar fi atrăgătoare pentru investiții, fabrica Mercedes de la Kecskemet s-ar fi făcut în România, fabrica Audi de la Gyor s-ar fi făcut poate în România, fabrica VW s-ar fi făcut poate în România, etc, și uite așa mii și mii și zeci de mii de români ar fi avut salarii bune asigurate lună de lună, chiar și în condiții de criză, și totul doar datorită investițiilor. Toți giganții auto de mai sus au declarat că nu-și fac fabrici în România din cauza infrastructurii rutiere. Alt gigant auto (renault) a declarat că își iși mută producția din România în Maroc din cauza aceleiași infrastructuri. Creșterea pe consum nu ajută cu absolut nimic, la cea mai mică criză se prăbușește tot castelul de nisip. Investițiile în schimb sunt o manevră GENIALĂ, toate națiunile care au ajuns la un moment dat în istorie mărețe, de la imperiile antice la superputerile economice din secolul nostru, au făcut-o exact prin metoda asta: investiții.
      Dacă ideea e genială, și cunoscută de toată lumea, de ce nu se aplică? Simplu: creșterea economică pe consum este ”plăcută”, cum spuneam mai sus. Când la putere se află o mafie pe care o doare undeva de bunăstarea națiunii, se întâmplă exact asta: dăm la oameni azi, ca să ne lase în pace să tâlhărim în voie

    • @johnny
      Pe langa asta, mai prezinta un avantaj: nu impovareaza bugetul familiei prin cresterea efectivului.
      In plus, prezinta si crestere, pe moment.
      Motiv pentru dorel s-o tina tot asa.

    • Exist si alte tipuri de crestere pe baza de investitii, exporturi. Treaba cu consumul e ok pana la un punct. Iar acel punct ar fi momentul in care tara importa o mare parte din ce consuma. Adica noi contribuim la cresterea economiilor Ungariei, Poloniei, Turciei de unde importam in draci. Si noi tot fara scoli, drumuri , spitale ramanem caci alea se fac pe bani multi pe care guvernul nu-i are ca trebuie sa plateasca datoria facuta pe consum. Pe consum pot creste natiunile care au o piata imensa unde pot vinde multi.

  2. Ca de obicei la romani, interesul national e inexistent, primeaza numai calculele politice, fiindca politicienii nu intra in politica pentru a ajuta tara, ci pentru a se ajuta pe sine.

    Astept guvernul PNL, guvernul stagnarii nationale.

    • Eu astept pe Oprea. El era cu interesul national peste tot.

    • „sistemul” folosit pentru a ” intra” in politica mare necesita sume exorbitante. Motiv pentru care parlamentarii se apuca de ” combinatii” inainte de a depune juramantul ( de exemplu seful tineretului PSD Tulcea). Bine, mai sunt si situatiile amantelor, gen Udrea sau Mirela Futuna de la Tulcea, etc, si situatiile progeniturilor bagate in politichie gen Cozma.

  3. Interesul Romaniei este sa scape de borfasii din Parlament cat mai repede cu putinta. Adica pe la primavara, cu anticipate. Pana atunci, orice altceva este sub stapanirea PSD, comisari, bugete, dezastre.

  4. cel mai bine ,presedintele, dupa ce va cadea sau nu va fi asigurat cvorum pentru primul guvern orban sa-l numeasca pe ponta prim ministru , e singura optiune inteligenta , sa lase intr-un fel tot psd la guvernare si in acelasi timp sa lase lupii sa se sfisie intre ei …

  5. Normal ca celor de la PNL le convine situația asta. Profita de faptul ca usr este țintă presei în ulyimile zile și ei trag de timp poate reușesc să-l scoată pe barna din turul doi. După aceea Johannis nu mai are nicio problema. Tot electoratul usr va vota cu el ca le convine sau nu.
    Dar jurnaliștii noștri vad doar ce vor și inflamează situația mai mult.
    Mulțumim ca distrugeți pe aia noi veniți în politica cât tot voi cereati oameni noi în politica.

    • USR nu e tinta presei, Dan Barna e tinta presei. Vai, vai, toti ticalosii ne vor raul, vai dar ce atacati sintem, vai da’ cit de buni si de frumosi sintem!
      USR a fost atacat in 2016, nea Suca, a rezistat bine, a intrat in parlament.
      USR a fost atacat dupa aia de Barna si gasca, n-a mai rezistat.
      Ca te vad confuz.

  6. Textul , ce se doreste a fi o radiografie a situatiei existente, nu tine seama de un adevar .Presedintele are cel mai mare interes ca guvernul Orban sa intre in atributii cit mai curind posibil . Crede cineva ca tandemul Orban -Johannis declansa – de florile marului- (ca sa zic asa )motiunea de cenzura fara as fi pregatit si o modalitate de finalizare . Eu unul nu cred asta .Exista si posibilitatea ca unii dintre cei ce au votat pozitiv la motiune sa nu doreasca sa mearga mai departe (nici asta nu cred ),dar daca fac asta intreaga raspundere politica referitoare la CRIZA in care se afla Romania cade pe umerii acestor partide si accesul lor in parlament, la viitoarele alegeri parlamentare ,va fi evident greu de obtinut . Din acest motiv corelat cu o posibila declansare de alegeri anticipate (ce produce pagube materiale in buzunarul parlamentarilor) si cu frica, in cazul neasigurarii de cvorum (duce totul la mina CCR, si nu se stie cum iese treaba in acest caz)toate partidele se vor incolona frumusel si vor vota guvernul Orban .Pina la vot doar incearca sa isi maximizeze numarul de votanti atasati candidatilor la prezidentiale si sa isi pregateasca terenul pentru alegerile parlamentare la termen .

  7. Cum pe cineva va nominaliza Iohannis pentru runda a doua? Pe Laura Codruta, nu va e clar…?! Si n-o sa tina incurcata nici Procuratura Europeana, ca doar nu vi-i puteti imagina pe pesedisti bulucindu-se la urna alba, ca la sfintele moaste…!?
    Dragii mei viitori musterii,
    Alegerile anticipate reprezinta singura varianta de a da PSD-ul lovitura fulgeratoare si decisiva! Va faceti iluzii desarte gandind ca instalarea rapida a unui Guvern PNL ar destabiliza PSD-ul. Nu intelegeti ca papusarii din umbra SI-AU DORIT IESIREA DE LA GUVERNARE? Voi chiar va uitati in gura Veoricai, care spumega sincer, constienta fiind ca, la cat e de proasta, nici Dracu’ n-o va mai pune vreodata PM…?!

    • Sau pe Basescu. Distractie maxima, parlament dominat de psd cu Basescu PM!

    • Scara ti-a taiat cineva coarnele , ai fost azi noapte cu Danila si ai aruncat cu buzduganul in luna , sau doar ai dat in bobi si ai scos aceasta perla de cugetare. Cred ca te-ai certat cu doamne -doamne si ca sa te faca sa suferi ti-a luat temporar mintile . Nu te joci cu creatorul SCARA.

    • @Goe,
      De Basescu nu sunt tot atat de sigur ca n-ar trece. Dar lasand gluma la o parte vreau sa spun doar ca: sunt de parere ca merita incercat! Ce pierdere de timp ar putea fi? Doua saptamani? Si sa nu mai spun ca: incercand macar declansarea alegerilor anticipate, ar putea fi dovedita intr-un fel buna credinta a unora sau a altora, in sensul ca s-ar putea demonstra astfel ca lupta cu PSD nu e doar MIMATA, de unii sau de altii…!
      @Nae,
      Impinge si tu vagonul pe o alta linie, dar ai grija sa nu fie…linia fierbinte, ca doar Dracu’ iti mai poate schimba macazul daca dai de vreo belea…!

    • Scara tu esti abstinent si nu ai acces la linia fierbinte asa ca ramai cu smoala si gudronul la foc mic .

  8. PSD nu va vota guvernul Orban in prima faza doar pentru a putea arata in faza secunda ca fara sustinerea lor nici un guvern nu poate trece . USR nu poate sa nu voteze guvernul Orban , ar fi asociat instantaneu cu PSD si atunci pierde tot , pierde alegerile prezidentiale si dupa ce se intimpla asta Alianta se sparge si fiecare componenta merge pe drumul ei la parlamentare .

  9. psd lasa in urma un dezastru, o gaura neagra. Si toata lumea, chiar si cei de buna credinta, le cer pnl si usr sa „salveze” situatia, punand toata responsabilitatea inca dinainte de a avea un nou guvern, in carca pnl & usr. Si apoi il blameaza pe Barna cand spune ca nu e responsabilitatea lui, transferand vina uriasa a dezastrului in care-am ajuns, in sarcina lui ?! Pana la alegerile de la anul, psd iar e bine-merci, bunul simt si inteligenta lipsesc cu desavarsire din societatea romaneasca. Ca si memoria.

  10. Iata stimati PNL-isti care va tot isterizati si tipati la USR si Dan Barna cerandu-le sa intre la guvernare. Vedeti ce spune o analiza rece si rationala?

    Nici macar Johanis nu vrea sa-si instaleze guvernul acum. Pai si atunci de ce s-ar agita USR asa de tare?

    Deci daca o vreti pe Dancila plecata de la palatul Victoria luati mai bine si tipati la Johanis nu la Barna pt ca el are toate cartile. El face jocurile. El s-a angajat ca va strange o noua majoritate si va elimina PSD de la guvernare.

    • Analiza asta „rece si rationala” e mai mult un proces de intentie. Si nu cere nimeni USR-ului sa intre la guvernare, ati inteles gresit, doar sa sprijine guvernarea dindu-i votul de investire.
      De altfel si eu cred ca neintrarea la guvernare e dreptul USR si e o decizie cu baza rationala, „n-o sa votam acest guvern pentru ca psd n-a trecut …” nu mai este.

  11. Inteleg ca sustineti USR dar de ce nu spuneti nimic de jocurile facute de Dan Barna care sustine pe la spate PSD-ul sa ramana la guvernare. Ce ar putea sa faca Iohanis in situatia asta…. Dan Barna e unul dintre cei mai mizerabili oameni politici de speta lui Ponta si Tariceanu

    • USR-PLUS va avea o sansa uriasa , dupa ce D.B. pierde alegerile prezidentiale ,la alegerile parlamentare, asta daca isi numeste un nou conducator sau poate o uniune cu PLUS sub o alta sigla.

  12. Votam doar PLUS la parlamentare .USR ne-a dezamagit

  13. Urmeaza o mare pierdere de timp. Alt an in care Romania n-o sa aiba buget + tot ce tine de-un guvern sanatos.

  14. Eu cred că Barna și ai lui s-au lăsat singuri pe margine, indiferent de mersul investigațiilor inițiate de Rise Project. Ei nu intră la guvernare ca să nu se erodeze, dar îi impun lui Orban să rezolve urgent niște probleme care nu se pot rezolva pe moment. Dacă le vreți rezolvate, intrați în guvern și puneți umărul la treabă, iar dacă știți deja că nu se poate cu actualul parlament, lăsați-i pe liberali să încerce să facă ce se poate deocamdată, nu le puneți sula în coaste. Vă e teamă că iese PSD din corzi între timp și vă întrece în sondaje? Păi, dacă sunteți atât de buni, de noi, de curați și de deștepți, așa cum susțineți, veți câștiga pe bandă rulantă prezidențiale, locale și parlamentare, iar apoi vă veți instala guvernul vostru monocolor care va rezolva tot ce nu poate Orban acum. V-ați întrebat vreodată serios dacă aveți și echipă pentru toate astea? Adică specialiști care tac și fac, nu narcisiști pe biclă ca Bulai sau birjari nevrotici pe fb ca fiul lui Caramitru.

    • cum dracu au acceptat cei de la pnl 12 cerinte de la alde si niciuna de la usr?
      care sunt acele concesii facute?
      deci cele 12 cerute de alde se pot rezolva acum, dar cele 4 cerute de usr nu se poate rezolva rapid niciuna, asta vrei sa spui?
      atunci eu nu sunt de acord nici macar sa voteze acest guvern
      Pan acum pnl a multumit fostele partide care au contributi la starea de fapt a tarii: ponta, tariceanu si kelemen.
      aici nu este vorba de erodare, este vorba ca inainte de motiune pnl a promis una si acm face alta. spre deosebire de usr care a spus mereu acelasi lucru.
      ghinionul celor de la usr este ca sunt alegatori ca tine care pun botul la manipulari ieftine si este posibil sa se erodeze cand doar ei sunt atacati in fiecare zi iar cei care au distrus tara sunt lasati in pace.

  15. Viitorul Aliantei USR-PLUS este doar domnul CIOLOS

    • Aoleu, da urit mai vorbiti!
      Nu e „domnul Ciolos”, e „minunatul domn Ciolos, omul fara pata, speranta poporului si a tarii, roman intre romani, lumina cereasca pe care n-o meritam, noi muritorii de rind”. Ei, asa mai merge, nu?

    • Stai linistit, daca lui Barna care e mult mai tanar i-au scos dosare de la sertar, pe Ciolos il joaca pe degete. Are prea multe puncte negre, prea multi dubiosi in partid.

  16. Dacă accept logica d. Tapalagă, trebuie să spun că „maleficul”(nu-i așa d. Tapalagă) Iohannis are un bun partener în prezența d. Barna și a partidului său. Dar are un aliat și în doamna Dăncilă aflată acum pe aceeași lungime de undă cu USR. De ce sunteți sigur că Barna intră în turul 2 la prezidențiale?
    A propos de d. Iohannis. Pentru cei cu memoria scurtă le aduc aminte că peste șase milioane de români au votat Ca d. Băsescu să plece acasă pentru că încălca în mod grosolan constituția țării. Când noul președinte a respectat legile țării, inclusiv mizeriile CCR, a fost și este criticat că nu a încălcat legile. Straniu demers al ultra democraților noștri. Marii deontologi de azi au uitat că au susținut cu multă fervoare demersurile unui comunist sadea și cum s-a dovedit și a unui colaborator al securității. Mă înșel sau printre aceștia se afla și autorul acestui comentariu, d. Tapalagă.

  17. Ce conteaza ce promite si cu cine se aliaza PNL daca cel mai misto ar fi sa cada la votul de investitura si apoi sa mai traga o data, rapid si cu acelasi rezultat?
    E drept ca totusi, mie mi s-ar parea mai bine ca intai sa fie investit un guvern, oricare, atat cat sa plece si viorica acasa, ca trece vremea muraturilor si nu poate sa faca si una si alta.
    Dupa aia, n-aveti decat sa va certati si sa-l dat jos pe orban or barna ori cine o fi.
    Un guvern in structura actuala a parlamentului, care sa impace pe toti sustinatorii (sau macar o pereche, oricare 🙂 ) este ceva greu de imaginat.
    Doar un singur obiectiv este acceptat de majoritate (si asta la limita si nu stim pentru cat timp mai e): sa fie trimis acasa guvernul PSD.
    Pentru asta, un vot de investitura este unica conditie.
    In 3 saptamani dupa prezidentiale nimic nu mai sta in picioare din orice „intelegere” s-ar face acum asa ca: alegeri anticipate, urgent

    • Io zic sa-si propuna obiective ceva mai realiste si cu bataie ceva mai scurta, iar restul sa le lase pe dupa intai ianuarie; in ordine cronologica ar fi:
      0 – votul de investitura care scoate automat PSD din palatul Victoria
      1 – concursul absolventilor de la Medicina (pentru care e nevoie de ministru intreg la Sanatate si Invatamant)
      2 – manualele de clasa a sasea (pentru care e envoie de ministru intreg la Invatamant)
      3 – organizarea alegerilor prezidentiale (pentru care e nevoie de diversi ministri mai de incredere decat ai psd)
      ————
      Incepe sa nu mi se mai para asa de urgenta alegerea primarilor in doua tururi. Poate ar fi un bun antrenament pentru a-i invata sa isi gaseasca obiective comune pe adversarii de pe aceasi parte.
      Cat despre Sectia Speciala, am impresia ca se va dilua de la sine, sub presiunea externa si lipsita de sprijinul politic.
      Zic, parca nu ar mai fi chiar obiective pentru care sa-si sparga unii altora capetele

  18. Haida, de! Terminati cu minciunile ca au bugetarii salarii mai mari. Am in familie numai angajati in privat care ma intrec cu muuuult la salariu. Astea sunt baliverne!