Șansele Guvernului Orban. Ce urmează
Au trecut deja 12 zile de la căderea guvernului Dăncilă și sunt puține șanse ca Guvernul Orban să se instaleze prea curând. Toate semnalele indică în acest moment o prelungire a crizei politice până după alegerile prezidențiale.
Premierul desemnat și-a propus să depună lista viitorului cabinet la Parlament până la sfârșitul săptămânii astfel încât Birourile Permanente reunite, conducerea celor două camere, să fixeze calendarul învestirii noului Guvern undeva la începutul săptămânii viitoare.
Optimismul lui Ludovic Orban se lovește însă de un mic detaliu de sistem. În conducerea celor două camere (Birourile Permanente Reunite), PSD deține o majoritate fragilă, la limită, dar o are. Din primele zile, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și-a dezvăluit strategia, declarând că nu va exista cvorumul necesar pentru învestirea unui nou Cabinet.
Ciolacu s-a referit, foarte probabil, la momentul în care Opoziția va cere conducerii Parlamentului să stabilească ziua audierii viitorilor miniștri și data votului de învestire. În cazul în care conducerea Parlamentului nu pune pe agendă calendarul învestirii, nu va exista nici o audiere și nici un vot de învestitură.
Există precedentul Negoiță, din 2009. Atunci, întreaga procedură a rămas blocată în Parlament. Guvernul Boc căzuse, prima nominalizare de premier, Lucian Croitoru picase și ea. Fostul președinte, Traian Băsescu, l-a nominalizat pe fostul primarul al sectorului 3, Liviu Negoiță, să formeze Guvernul.
Negoiță a depus lista miniștrilor la data de 9 noiembrie, însă Birourile Permanente au lăsat procedura în aer, cu toate că regulamentul celor două Camere prevede că „Birourile permanente stabilesc data şedinţei comune pentru acordarea votului Guvernului propus la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului”.
Cui i-a mai păsat însă de regulament în buza alegerilor?
În 2009, primul tur de scrutin la prezidențiale a avut loc pe 22 noiembrie, deci la două săptămâni de la depunerea listei cabinetului Negoiță.
Nu și-a mai bătut nimeni capul cu învestirea noului Guvern, până după al doilea tur de scrutin, care a avut loc pe data de 6 decembrie 2009. După ce a câștigat al doilea mandat, Traian Băsescu l-a nominalizat tot pe Emil Boc, care fusese demis, să formeze guvernul.
Foarte probabil că președintele Klaus Iohannis nu o va nominaliza tot pe Viorica Dăncilă pentru funcția de premier dacă va câștiga al doilea mandat, dar îi convine de minune ca guvernul Orban să nu fie investit până după alegeri.
Cinic vorbind, președintele Iohannis nu are nevoie de ”un guvern al lui” chiar acum. Preferă să o țină pe Viorica Dăncilă în geamul Palatului Victoria, să ocupe mai departe ringul confruntării cu acest adversar răpus deja prin moțiune de cenzură, iar pe Dan Barna să-l lase pe margine ocupat să dea explicații pe tema investigației realizate de Rise Project și cu dosarul in rem deschis de DNA.
Interesul României ar fi, totuși, altul: un nou guvern instalat cât mai repede posibil, care să retragă rapid propunerea de comisar făcută de Viorica Dăncilă, să elaboreze proiectul de buget, să înceapă treaba cât mai repede pentru a repara dezastrul lăsat în urmă de PSD și ALDE.
Pe cine va nominaliza Klaus Iohannis după alegeri, dacă va câștiga al doilea tur? Tot pe Ludovic Orban sau va executa o mutare politică având în vedere că anul viitor vin două șiruri de alegeri și poate că dorește să mai țină puțin PNL în opoziție?
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
48 comentarii