G4Media.ro

Șantajul Gazpromului asupra Chișinăului, dejucat parțial de la București și Kiev: scenariul…

Un muncitor al Moldovagaz repară o instalație de gaze într-o curte din Republica Moldova. Sursa/Moldovagaz Facebook

Șantajul Gazpromului asupra Chișinăului, dejucat parțial de la București și Kiev: scenariul ajutorului energetic româno-ucrainean în prag de sezon rece

România și Ucraina vor ajută Republica Moldova în cazul în care Rusia va decide întreruperea livrărilor de gaze pentru sezonul rece în scopul destabilizării situației interne din Republica Moldova, după ce Rusia rămâne cu tot mai puține pârghii de manevră la Chișinău.

Consilierul președintelui Ucrainei, Mihail Podoleak, a declarat luni seara, în cadrul unei emisiuni televizate de Pro TV Chișinău, că Ucraina va livra mai multă energie electrică în cazul stopării livrărilor de energie electrică de la centrala termo-electrică de la Cuciurgan din regiunea separatistă Transnistria care funcționează cu gaze rusești.

Acest lucru este indiscutabil [ajutor cu energie electrică]. Pentru noi este o chestiune de principiu. Este o chestiune ce ține de atitudinea noastră umană, absolut binevoitoare față de partenerii și față de vecinii noștri”, a declarat Pololeak.

În prezent, Moldova importă 67% din energia electrică de la Cuciurgan, în timp ce 33% provine din Ucraina. În cazul stopării livărilor de gaze, Chișinăul a avertizat Rusia că nici regiunea separatistă nu va avea gaze, acestea trecând prin conductele de pe teritoriul constituțional al Republicii Moldova.

Rusia a acordat peste 220.000 de cetățenii ruse în Transnistria, regiune din stânga Nistrului care număr de facto nu mai mult de 350.000 de persoane și care este total dependentă de gazul rusesc pentru funcționarea economiei locale.

Pe de altă parte, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău,  Andrei Spînu, a declarat că luni seară că nu există un răspuns din partea Gazprom privind livrările de gaze rusești de la 1 octombrie.

Soluții de rezervă

În caz extrem, Republica Moldova are stocate și 35 de milioane de metri cubi de gaze în România, cantitate ce ar ajunge pentru aproximativ 10 zile. Gazele pot fi transportate prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău care deja funcționează din 2021.

De altfel, Spînu a avertizat că, în scenariul oprii furnizării gazelor de la Gazprom conform contractului în vigoare pe cinci ani semnat în octombrie 2021, Transnistria va trebui să cumpere gaz la prețul de piață și cu plata în avans.

Pe de altă parte, România a trimis ieri în Moldova primele cisterne de păcură pentru suplinirea rezervei de stat. Spînu a precizat că centralele termo-electrice din Moldova – CET-urile – vor continua funcționarea în mai mare măsură pe păcură.

Liderii de la Chișinău s-au aflat în repetate rânduri în săptămânile trecute la București pentru a-și asigura, într-un scenariu negativ cu Gazprom, livrări de gaze din România.

România are, în momentul de față, o producție internă de aproximativ 25 de milioane de metri cubi de gaz pe zi și un consum de 13 milioane. Restul din producție merge în depozitele de stocare. În depozitele din România se aflau deja stocate, în urmă cu 10 zile, circa 2,5 miliarde de metri cubi.

Republica Moldova consumă anual 1,3 miliarde de metri cubi de gaze, fără a lua în calcul regiunea transistreană care consumă circa 1,7 miliarde anual și în care este concentrată industria monopolizată de oligarhii locali, Viktor Gușan și Ilia Kazmalî, dar și cel rus din umbră Alisher Usmanov.

Foto: Un muncitor al Moldovagaz repară o instalație de gaze într-o curte din Republica Moldova. Sursa/Moldovagaz Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Iar acum că ambele țevi sunt bulite înseamnă că rușii nu mai primesc nici bani, ceea ce-i va obliga să vândă gaz pe unde pot, așa că probabil vor furniza gaz in continuare, deși personal aș vrea să se încheie șantajul ăsta odată pentru totdeauna. Da, va fi greu iarna asta, dar nu imposibil. Timpul lucrează in favoarea EU și împotriva ruzziei cu fiecare zi.