G4Media.ro

Șantierul de la Castelul Huniade din Timișoara a alungat bufnițele din parcul…

Sursa foto: Tion.ro

Șantierul de la Castelul Huniade din Timișoara a alungat bufnițele din parcul fostului muzeu / Autoritățile au în plan să închidă curtea interioară pentru a avea spații mai generoase pentru expoziții

Copacii seculari de la Castelul Huniade nu mai adăpostesc celebrele bufnițe, odinioară una dintre atracțiile curții interioare ale celui mai vechi imobil din Timișoara. Păsările au părăsit zona din cauza șantierului vechi de peste un deceniu, anunță Agenția de presă Rador. Și nici nu sunt șanse să revină. Autoritățile au în plan să închidă curtea interioară ca să aibă spații mai generoase pentru expoziții.

Șantierul prelungit de la Castelul Huniade a alungat bufnițele care puteau fi observate de vizitatorii care ajungeau să vadă colecțiile Muzeului Banatului, găzduit de clădirea din centrul Timișoarei.

Curtea interioară a castelului a suferit și ea modificări, unul dintre copacii valoroși ai orașului fiind tăiat, spune directorul instituției, Claudiu Ilaș.

“Mai sunt copaci buni. A trebuit să tăiem un copac pentru că s-a uscat. Oricum, proiectul tehnic care va fi realizat va modifica și curtea. Nu va mai fi nicio bufniță în castel. Totuși, castelul este pentru expoziție. Avem câteva bufnițe împăiate”, spune Claudiu Ilaș.

Autoritățile județene țin să acopere curtea interioară a castelului odată cu reabilitarea acestuia. Potrivit autorităților, astfel vor câștiga 1000 de metri pătrați spațiu pentru expunerea unor piese mari.

“Vom dori să acoperim curtea în continuare. Este unul dintre proiectele noastre importante, fiindcă va extinde spațiul expozițional și posibilitatea de desfășurare a unor manifestări în acea zonă, indiferent de sezon și de anotimp. Dar la ceea ce lucrăm acum este ca împreună cu proiectantul să găsim acea soluție tehnică care să stea în picioare și să obțină avizul comisiei tehnice de la Ministerul Culturii, astfel încât acoperirea să poată fi realizată fără implicații structurale asupra clădirii”, spune președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica.

Între timp, bufnițele și-au găsit o altă casă. Au poposit în bătrânul castan din curtea Casei Artelor în vară ascunse printre frunzele crengilor erau și câte 30 de păsări nocturne. Ciufii de pădure, spun specialiștii, preferă ca loc de staționare și protecție pe timp de iarnă și nu numai inima orașului.

Sute de exemplare puteau fi observate înainte în curtea Muzeului Banatului, acum și în arborii care marchează exteriorul castelului, fie în parcul de la Universitatea Agricolă.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...