Săpături în Parcul IOR din București pe un spațiu verde. Primăria face o fântână arteziană cu muzică și lumini pe Lacul Titan
În Parcul IOR din București, divizat în prezent între zona publică și cea privată-retrocedată, s-au instalat recent garduri care delimitează două organizări de șantier pentru lucrările la viitoarea fântână arteziană, sonorizată și iluminată, ce va fi gata peste 2 ani pe Lacul Titan.
Inițiativa îi aparține primarului Robert Negoiță și presupune amenajarea unor platforme plutitoare pe lac pe care se vor ridica echipamente pentru jocuri de apă. Proiectul a întâmpinat opoziția ONG-ului de salvare a parcului și cea a consilierilor locali ai USR, la momentul adoptării ei în Consiliul Local.
Săpăturile, începute în octombrie de VEGO Concept Engineering, firma căreia i-a fost atribuit contractul de către Primăria Sectorului 3, se află pe unul dintre malurile Lacului Titan, în zona Insulei Pensionarilor, pe o pantă a terenului. Lucrările nu afectează aleea îngustă, circulabilă, din jurul lacului, ci spațiul verde. Se excavează pâmântul pentru a fi instalate pompele de apă pentru fântâna care va funcționa cu apă din lac, filtrată și recirculată.
O altă delimitare cu garduri de zona circulabilă, pentru același plan al construcției fântânilor, este la intrarea în parc dinspre Str. Liviu Rebreanu. Aici au fost aduse containere pentru șantierul de lângă lac.
Toate aceste noi intervenții ce obturează din spațiile de recreere, intervenții sensibile pentru locuitorii care frecventează parcul IOR – deja afectat de defrișări pe cele 12 ha retrocedate în 2005 – sunt marcate cu panouri informative despre noua construcție de entertainment. La câteva zile de la momentul începerii excavărilor, trecătorii, care se opreau să consulte panourile, recunoșteanu că nu știau despre noua investiție a primăriei și își exprimau uimirea că se intervine pe spațiul verde, încercând să-și facă o opinie despre rostul noii fântâni.
Controversa de la adoptarea proiectului. De ce s-au opus ONG-urile
Proiectul instalațiilor muzicale și cu jocuri de lumini de pe Lacul Titan are un istoric scurt și controversat. Inițiat de primarul Robert Negoiță în primăvara lui 2023, proiectul a fost respins în ședința din aprilie și, la o lună, reintrodus pe ordinea de zi, când a existat siguranța că va întruni voturile necesare pentru a trece. A fost adoptat cu majoritate simplă, la o diferență de 2 voturi, într-o ședință în care primarul Negoiță nu a venit să-și susțină proiectul, cum de altfel nimeni dintre cei prezenți nu a făcut-o. Au vorbit public doar cei care și-au exprimat criticile. (Ședința poate fi urmărită aici, de la minutul 3:01:00).
Cristian Șoimaru de la Grupul de inițiativă civică IOR Titan a afirmat că organizația este clar împotriva construirii fântânii pe apă, întrucât parcul este foarte aglomerat, iar introducerea unui nou punct de atracție – așa cum este denumită fântâna în motivarea investiției – va face aleile impracticabile.
„După 55 de ani de când s-a făcut acest parc este tichie de mărgăritar la chel să mai facem astfel de investiții”, a spus el. Anterior, la ședința în care proiectul a fost respins, Ciprian Gălușcă de la Greenpeace a spus că acesta nu are un studiu care să vorbească despre impactul de mediu, cum se reflectă sonorizarea asupra biodiversității din Parcul IOR, care este populat cu păsări și alte viețuitoare mici, broaște țestoase și arici. El a cerut consultarea comunității.
Viceprimarul Sectorului 3 Lucian Judele, consilierii Matei Romulus-Eugen (USR) și Neagu Iulian (PNL) s-au opus, de asemenea, din considerente care țin de fauna parcului și de supraaglomerare, parcul fiind arhiplin în zilele de weekend și serile. În pofida argumentelor contra, proiectul, nesusținut public de niciun participant la vot, a trecut cu 15 de voturi pentru, 8 împotrivă și 4 abțineri.
Legat de costuri, fântâna arteziană pe 4 platforme plutitoare presupune o investiție consistentă de 20 de milioane de lei și are una pereche – ca dată de adoptare – ce va fi construită în Parcul Teilor, în valoare de 10 milioane de lei. Potrivit panoului informtiv privind execuția lucrării, termenul de finalizare al fântânii de pe Lacul Titan este de 24 septembrie 2025.
În București mai există fantâni muzicale la Unirii, între benzile de circulație, care în weekenduri se închid adesea circulației, și în noul Parc Tudor Arghezi, deschis din toamna lui 2023 în Sectorul 4.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii