G4Media.ro

Șapte membri CSM cer amânarea validării Adinei Florea la șefia Secției Speciale…

Șapte membri CSM cer amânarea validării Adinei Florea la șefia Secției Speciale până după discutarea rapoartelor Comisiei de la Veneția și ale GRECO

Șapte membri ai CSM, judecători și procurori, cer amânarea validării concursului câștigat de Adina Florea la șefia Secției Speciale pentru anchetarea magistraților până după discutarea publică a a rapoartelor realizate de Comisia de la Veneția și GRECO (Grupul țărilor anticorupție) privind modificările din justiție.

Cei șapte o critică luni într-un comunicat pe șefa Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, că programează ședințele plenului fără a-i consulta pe membri. Reamintim că atât ministrul Justiției, cât și mai mulți membri CSM, printre care și președintele Curții Supreme, au criticat-o pe Savonea pentru faptul că programează ședințele fără să stabilească împreună cu restul membrilor.

Comunicatul celor șapte membri CSM:

În contextul emiterii comunicatului președintelui CSM la data de 21 iunie 2019, prin care s-a afirmat că programarea ședințelor s-a realizat luând în considerare disponibilitatea de participare a membrilor și asigurarea integrării participării la ședințele Plenului în agenda zilnică, menționăm că nici unul dintre membrii procurori nu a fost consultat cu privire la data organizării ședinței de plen sau la conținutul ordinii de zi.

În mod repetat, atât în cadrul unor discuții informale, cât și în mod oficial, semnatarii prezentului comunicat au solicitat președintelui CSM stabilirea unui calendar previzibil al ședințelor de Plen, într-o zi a săptămânii care să asigure, pe cât posibil, prezența tuturor membrilor și folosirea unor criterii uniforme de stabilire a ordinii de zi în raport de lucrările înregistrate pe rolul Consiliului. Discuțiile menționate au avut loc cu atât mai mult cu cât, în numeroase situații, stabilirea datei de desfășurare a ședinței Plenului și a ordinii de zi aferente a fost de natură să determine adoptarea uneia sau alteia din soluțiile cuprinse în hotărârile Consiliului, raportat la disponibilitatea sau, dimpotrivă, imposibilitatea de participare a unor membri.

Menţionăm că pe ordinea de zi a ședinței menționate au fost înscrise trei puncte care privesc activitatea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Solicităm în mod public amânarea discutării tuturor aspectelor ce privesc activitatea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție la o dată ulterioară aprobării publicării rapoartelor Comisiei de la Veneția și ale GRECO, adoptate în săptămâna 17-21 iunie 2019 și organizării unei dezbateri publice asupra activităţii Secţiei.

Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, cele două organisme ale Consiliului Europei au solicitat autorităților române desființarea acestei Secții, apreciindu-se că aceasta este un instrument suplimentar pentru intimidarea și exercitarea unor presiuni asupra judecătorilor și procurorilor.

În același sens sunt recomandările cuprinse în raportul Comisiei Europene în cadrul MCV din data de 31 noiembrie 2018, Avizul Biroului Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni din data de 25 aprilie 2019 și avizul Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni din data de 16 mai 2019.

Așadar, rezultă că la nivel internațional au crescut îngrijorările organismelor internaționale referitoare la încălcarea independenței autorității judecătorești și a împiedicării luptei împotriva corupției, generate de existența și activitatea acestei Secții.

De asemenea, și pe plan intern au fost formulate în mod repetat îngrijorări de către o parte a asociațiilor profesionale ale magistraților cu reprezentativitate semnificativă, precum și de o parte covârșitoare a magistraților din România.

În acest context, amintind că în exercitarea mandatului nostru de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii asigurăm reprezentarea colegilor magistrați, acționând în scopul garantării independenței justiției, menționăm că vom utiliza toate pârghiile de care dispunem pentru a susține amânarea discutării chestiunilor ce țin de activitatea acestei Secții, după organizarea unor dezbateri publice privind respectarea de către autoritățile române a recomandărilor organismelor internaționale.

În acest context, solicităm public urgentarea traducerii și aprobării publicării celor doua rapoarte.

Asumarea acestei poziții, întărită de neparticiparea noastră la lucrările Plenului din data de 24 iunie, este rezultatul unui proces deliberativ responsabil, subsumat necesității respectării independenței justiției, al cărei garant este Consiliul Superior al Magistraturii, exigență ce primează în raport cu exercitarea celorlalte atribuții ale acestuia.

NICOLAE-ANDREI SOLOMON, procuror, vicepreşedinte al CSM
ANDREA ANNAMARIA CHIŞ, judecător, membru al CSM
MIHAI BĂLAN, judecător, membru al CSM
BOGDAN MATEESCU, judecător, membru al CSM
CRISTIAN BAN, procuror, membru CSM
FLORIN DEAC, procuror, membru CSM
TATIANA TOADER, procuror, membru CSM

Foto: Lia Savonea la CSM. Inquam Photos / Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

    • CSM trebuie sa dezbata cu prioritate citeva probleme :
      1. Eliminarea din CSM a likelelor care spun ca reprezinta Societatea Civila, dar, de fapt, reprezinta tot mafia psd.
      2. Anularea concursurilor pentru ocuparea functiilor de sef la Inspectia Judiciara si la Sectia Speciala. In ambele cazuri, niste incompetenti, niste nulitati, care au avut doar esecuri in activitatea lor, au obtinut punctaj maxim din partea examinatorilor. Este evident opera unui grup infractional organizat, care isi promoveaza personaje corupte sau santajabili in posturi de conducere.
      3. Analiza deciziilor aberante, netemeinice, ilegale, date de CCR, si trimiterea in judecata a judecatorilor corupti de la CCR, pentru aderare la un grup infractional organizat, pentru abuz in serviciu, pentru obstructionarea justitiei si pentru favorizarea infractorilor.
      4. Revocarea sefei CSM din functie.

  1. Respect pentru judecatorii si procurorii semnatari ai acestui comunicat. Dovedesc ca au coloana vertebrala si ca nu accepta dictatura savonierei.

  2. Amnare pana la dezbaterile de desfiintare a acestei SS, aflata sub control politic. Fara presiuni din partea grupului retrogard care , vrea sa tina justitia sub papucul unei gasti de imbuibati,

  3. De-altfel, sedinta CSM a fost boicotata si prin lipsa de cvorum, au fost prezenti doar 10 membri, nu minim 15, cat cerea cvorumul. Dl. procuror general Licu a venit la sedinta, insa nu a intrat, a stat pe hol, alaturi de toti ceilalti care nu au vrut sa intre. Se vede clar ca plenul CSM incepe sa opuna rezistenta factiunii psd-alde, formata din cele 5 judecatoare : savonea, baltag, tant, marcu si oprina.

  4. Nu amanare, ci lichidare a acestei SS=Gestapo care vulgarizeaza dreptul in nesimtire. Ca intr-un imens laborator in care matracuca impostoare Florea este cercetatoare si ceilalti sobolani. Adolfina Flora, in Piata, sa fie scuipata!

  5. Daca cei 7 raman neinduplecati, Savonea e in corzi.
    CSM are 19 membri, iar pt cvorum trebuie sa fie prezenti 15.
    Asa ca nicio sansa pt Savonea – Florea. (deocamdata)
    De remarcat ca niciuna din cele doua slugi care reprezinta societatea civila nu se afla printre cei 7. (din moment ce au fost numiti de PSD…)
    Pe de alta parte, cvorumul CSM a mai fost modificat o data prin OUG, in 2011, cand de la 15 s-a trecut la 14 membri prezenti. N-ar fi imposibil pt Dancila ca din 15 sa faca 12 si rezolva problema.

    • Docila nu mai are voie sa dea OUG pe probleme de justitie.

    • @Alina

      Da, asa este.
      Adica asa a promis Pavianca la Bruxelles.
      Dar dupa ce a ajuns in tara, a declarat public ca:
      „Opozantii cer foarte multe lucruri, asta nu inseamna ca trebuie sa raspundem acestor cerinte”

      Te pui cu proasta?

  6. Date afara japitele care boicoteaza si stoparea wfurilor si tuturor beneficiilor nemeritate facute catre ei . Sa mearga la matura-n plm. de sinistrii . :))

    • Japitele care profita de beneficii nemeritate sunt judecatorii corupti, aflati in slujba mafiei psd, si asa-zisii reprezentanti ai Societatii Civile, dar care sunt, de fapt, tot oamenii mafiei psd, infiltrati in CSM.

  7. „Șapte membri CSM cer amânarea… ”

    Asta inseamna ca cineva trebuie sa aprobe cererea de amanare.
    Daca decizia este la Savonea, e clar ca cererea va fi respinsa.
    Iar daca pt a se lua o decizie e nevoie de un vot in plenul CSM, e foarte probabil ca cererea sa fie respinsa de catre majoritatea formata in jurul „savonierei”.
    Cu cereri si aprobari, nu prea au sanse.
    Ramane boicotul, dar si acolo pot aparea probleme care ar putea duce chiar la modificarea prin OUG a numarului necesar pt asigurarea cvorumului, pe motiv de deblocare a activitatii CSM.

  8. Liuta nu face alceva decat ce a fost invatata de un sistem de justitie defect 100%, corupt in proportie de 95% si slugarnici in fata politicienilor. I se pare ca daca este intr-un post de conducere poate sa-si impuna propriile reguli, fara a tine cont de normele democratice de conducere a unui astfel de organism de supervizare a justitiei.

  9. Ma uit pe lista semnatarilor (cinste lor!) si observ un lucru: ca de obicei, Codrut Olaru e cu curu’n doua luntri!

  10. De acord cu prioritatile prezentate e de Cozmin , ( primul comentariu) ptr. a fi discutate in CSM. Componenta CSM , trebuie sa fie curata moral, fara datorii de protejare a unora sau altora din politica etc.

  11. o sa faca samavolnea atac cerebral!