G4Media.ro

Eveniment editorial: Șapte povești de dragoste din vremea Holocaustului, comunismului și azi…

Foto: Petru Clej

Eveniment editorial: Șapte povești de dragoste din vremea Holocaustului, comunismului și azi de Petru Clej / O carte în care ficțiunea și istoria se combină într-un elogiu adus empatiei

Cartea, apărută la Editura Meridiane Publishing din Iași, cuprinde șapte povești de dragoste între evrei și ne-evrei care se întind de-a lungul ultimilor 80 de ani. Iată și un fragment:

“— Pavel, vreau încă o dată să-ți mulțumesc pentru tot ce ai făcut pentru mine; fără tine nu aș̦ fi fost acum în viață. Vreau de asemenea să-mi cer iertare că nu am putut fi alături de tine ca parteneră de viață, deși te-am iubit cum nu am mai iubit vreun alt bărbat în viața mea.

— Lea, nu trebuie să̆-ți ceri iertare. Vremurile și locurile unde am trăit nu ne-ar fi permis să fim împreună. Dar și eu vreau să-ți mulțumesc. Dacă nu te întâlneam, aș̦ fi rămas un simplu pădurar, care nu ar fi știut că în viață trebuie să lupți și să te sacrifici pentru o cauză. Mi-am pus viața în pericol și am stat 12 ani în închisoare, dar nu-mi pare rău. Simplul fapt că te-am cunoscut a fost o binecuvântare pentru mine, zise Pavel.”  

Autorul cărții, jurnalistul Petru Clej, corespondent G4Media la Londra, a studiat fenomenul Holocaustului din România în ultimii peste 30 de ani și experiența sa se reflectă în această carte, în care personajele sunt fictive, dar contextul istoric este 100% respectat.

Așa cum spunea Petru Clej în interviul acordat G4Media, cartea se adresează tinerilor între 7 și 107 ani și ar putea constitui și un material didactic ajutător atunci când va începe să fie predată materia Istoria evreilor și a Holocaustului în anul școlar 2023/2024.

E de remarcat faptul că deși poveștile urmăresc și să îl învețe ceva pe cititor, autorul nu alunecă în didacticism. Evenimentele și personajele istorice apar in mod natural și necesar în narațiune și chiar atunci când anumite lucruri sunt spuse direct de personaje, nu apare senzația că se dau explicații de la catedră. Este un fapt care mărește șansele de reușită și în această intenție a autorului.”, comentează fostul jurnalist BBC și Europa Liberă, Mihai Vasilescu.

Cartea poate fi comandată pe pagina Editurii Meridiane Publishing unde poate fi cumpărată și varianta electronică. Persoanele din afara României interesate să cumpere cartea își pot arăta interesul pe adresele de mail ed.meridiane@gmail.com  sau pclej02@gmail.com.

Citiți și INTERVIU Evreii și poveștile lor de dragoste în vremuri de prigoană, surprinse în noua carte a jurnalistului Petru Clej: ”Fiecare poveste a fost scrisă fără întrerupere”

foto: Petru Clej

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Nu stiu ce e aia holocaust dar stiu ce este Rugul aprins .

  2. Alte șapte ?

    • Care au fost inainte?

    • Asta se intelege de cand ati intrebat „alte sapte?”. Normal ca celealte, din moment ce sunt altele. Va intrebam insa care sunt acelea? Stiti despre ele sau doar vorbiti asa ca sa va aflati in treaba?

  3. Holocaustul inca se practica in Romania.