G4Media.ro

Şapte senatori democraţi cer Departamentului de Justiţie să verifice activităţile lui Rudolf…

Şapte senatori democraţi cer Departamentului de Justiţie să verifice activităţile lui Rudolf Giuliani în favoarea unor entităţi străine. Ei fac referire şi la scrisoarea trimisă autorităţilor române

Şapte senatori democraţi cer Departamentului de Justiţie să verifice dacă Rudolf Giuliani, avocatul preşedintelui Donald Trump, a respectat regulile Foreign Agents Registration Act (FARA), în urma relatărilor recente din presă care sugerează că a „desfăşurat o serie de activităţi politice şi de relaţii publice în numele unor entităţi străine”. Cei şapte senatori americani fac referire şi la scrisoarea transmisă recent de către Giuliani autorităţilor române, în care critică anchetele anticorupţie din ţara noastră, având o opinie care contravine celei a Departamentului de Stat al SUA, transmite News.ro

Cei şapte senatori americani afirmă într-o scrisoare datată miercuri că relatările recente ale presei sugerează că Giuliani a „desfăşurat o serie de activităţi politice şi de relaţii publice în numele unor entităţi străine”, ceea ce ar impune înregistrarea sa ca agent străin, potrivit The Wall Street Journal.

Ei arată în documentul transmis Departamentului de Justiţie că Giuliani a lucrat, din aprilie, în calitate de avocat al preşedintelui Trump, în dosarul privind implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016.

În scrisoarea transmisă Departamentului de Justiţie, cei şapte senatori democraţi mai spun că, de când nu mai este primar al oraşului New York, de la sfârşitul lunii decembrie 2001, Rudolf Giuliani a fost angajat ca avocat şi consilier strategic. El nu a depus niciodată actele FARA, potrivit Departamentului de Justiţie.

Giuliani a spus în trecut că activităţile sale nu impun această cerinţă deoarece nu influenţează politica SUA.

Senatorii americani fac referire şi la scrisoarea pe care Giuliani a trimis-o autorităţilor din România, fiind plătit pentru acest serviciu de către firma de consultanţă Freeh International Solutions, condusă de fostul director al FBI Louis Freeh. „La cererea firmei, domnul Giuliani i-a scris preşedintelui României, criticând anchetele anticorupţie din ţară şi având o opinie care contravine celei a Departamentului de Stat al SUA”, spun senatorii democraţi.

Louis Freeh a fost menţinut în iulie 2016 pentru a evalua condamnarea omului de afaceri român Gabriel Popoviciu după acuzaţii de corupţie, a spus Freeh într-un comunicat emis în august 2017. Freeh era de părere că Popoviciu a fost condamnat incorect. În prezent, Freeh Group International Solutions nu a comentat.

La rândul său, Giuliani a susţinut că lucrează pentru o firmă din SUA şi că nu încearcă să influenţeze politica Statelor Unite şi nu a reprezentat vreodată interese străine.

Rudolf Giuliani a catalogat drept inutil demersul senatorilor americani, pentru că nu vor găsi nimic ilegal.

Departamentul de Justiţie a refuzat să comenteze cererea senatorilor de a face o investigaţie.

Scrisoarea democraţilor apare într-un context în care oficialii americani acordă o atenţie sporită activităţilor de lobby străin care se desfăşoară în SUA. Paul Manafort, fostul preşedinte al campaniei lui Trump, va fi judecat în cursul acestei luni pentru că nu s-a înregistrat ca agent străin atunci când a lucrat pentru preşedinteleucrainean Viktor Ianukovici sau pentru alţi clienţi din afara Statelor Unite.

Săptămâna trecută, Rudolf Giuliani a adresat autorităţilor române o scrisoare pe tema protocoalelor încheiate de instituţii din sistemul judiciar cu SRI, scrisoare de care Ambasada SUA la Bucureşti s-a disociat, transmiţând, prin purtătorul de cuvânt, că Guvernul SUA nu comentează acţiunile persoanelor fizice.

El spunea că a fost contactat de Departamentul de Stat în legătură cu scrisoarea adresată autorităţilor române şi că a discutat cu cel puţin un oficial român, fără a-l nominaliza, conform Washington Post. De asemenea, el a afirmat că poate ar fi trebuit să menţioneze în document că nu reprezintă poziţia preşedintelui Donald Trump.

Giuliani a declarat pentru Politico că scrisoarea sa se baza pe un raport care i-a fost prezentat de fostul director al FBI Loius Freeh, care conduce firma de consultanţă globală Freeh Group International Solutions. „Ei îmi plătesc onorariul”, a spus Giuliani, referindu-se la Freeh Group.

Citește și

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Giuliani a actionat în baza protocoalelor semnate cu PN si SRI în 2018. Trump le va desecretiza în 2016 si le va abroga în 2017.

    • Mai bine DL avocat sa spuna cat a luat, de LA cine a luat si sa trimita o alta scrisoare prin care sa ceara scuze.

    • Trolul DanTeo se vrea haios. Pentru că a primit ordin de la stăpânii lui de fabrica de troli să agite tema fâsâita a protocoalelor, el scrie o prostie fără noimă. Orice, numai să fie vorba
      de protocoale, ca să scape escrocii de pușcărie Fiind limitat, atat poate, atât i-a ieșit. Îmbucurător!

  2. Ce înseamnă că cutare „a fost menținut?”. Rog revizuiți.

  3. ”Acuzatul Rodolfo Giuliani e invitat sa pofteasca la bara!
    -Juri sa spui adevarul si numai adevarul?
    -Jur!
    Rugam Procurorul Federal sa puna primele intrebari..!
    -Ce v-a determinat sa expediati o asemenea scrisoare?
    -Pofta…, Onorata Instanta!
    -Pofta de aventura, pofta de distractii carnale, pofta de inavutire?
    -Nu, pofta de caltabosi in mat de porc de Salcia…! Nici nu stiti ce gustosi sunt…! Ce pun teleormanenii astia in carnea tocata doar Dracu’ stie, dar odata ce ai gustat nu mai poti fara ei…!?
    -Atunci in calitate de Judecator al USA iti spun ”sa-ti pui de acum inainte pofta-n cui…!” si te condamn sa fii vegetarian tot restul zilelor…!
    -Nu, va rog, orice numai asta nu…! Indurare…!”

  4. Merita Giuliani orice ii va veni nasol pt inimaginabila pledoarie pt Mafie! Cum a fost asta procuror antimafia? A avut niste principii? Sau se putea lua de mina cu gangsterii, așa cum rezultă din infama misiva trimisa unui stat european? Asta fac analfabeții din nou, o țară nedemnă de respect!