G4Media.ro

Șapte zile de criză cu Barna, Cioloș, Cîțu și Orban pentru codul…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Șapte zile de criză cu Barna, Cioloș, Cîțu și Orban pentru codul bunelor maniere

Liderii USR PLUS n-au reușit să-l schimbe pe Florin Cîțu de la Palatul Victoria, dar după șapte zile de criză politică în plină pandemie au elaborat, împreună cu liberalii, un fel de cod al bunelor maniere din coaliție. Liderii celor patru (trei?) partide au produs un document perfect inutil între parteneri care respectă reguli minimale de bun simț.

Însăilarea de platitudini devine foarte necesară între partide care admit că le lipsesc cei șapte ani de acasă și au nevoie să vadă scris pe ușă că nu e frumos să intri încălțat până în mijlocul sufrageriei, iar pe șervețelele din bucătărie că nu se face să  vorbești cu mâncare în gură. Altfel, se omoară între ele.

În esență, în document scrie că partenerii de coaliție vor lua de aici încolo decizii împreună, de unde rezultă că asta nu se întâmpla înainte, că se vor consulta, adică asta nu făceau până acum, că nu se vor mai înjura în public, așa cum aveau obiceiul până ieri. PNL și USR PLUS au mai convenit că premierul va informa înainte să schimbe un ministru partidul din care face parte, pe bază de argumente și după o dezbatere în coaliție, nu unilateral după ce se trezește cu fața la perete, plus alte reguli de bază.

Ele nu prea au ce căuta într-un acord politic dintr-o țară civilizată, doar dacă partidele semnatare vor neaparat să probeze în scris că încrederea reciprocă este atât de praf și comportamentul lor atât de rudimentar, încât au nevoie de un cod al bunelor maniere ca să poată merge mai departe împreună.

  • Vezi documentul integral aici

Într-o scurtă discuție cu G4Media.ro, liderul USR, Dan Barna, a declarat că ”am codificat normalitatea”, referindu-se la completările la acordul coaliției. Totuși, nu e cam mult să arunci țara în aer, guvernul în criză politică majoră, să anunți retragerea sprijinului politic pentru prim-ministru, pentru ca în final să nu obții nimic, dar absolut nimic din obiectivele ambițioase cu care liderii USR PLUS au pornit războiul total cu adversarul politic?

Au scăpat de Cîțu? Nu. Vor fi conduși de același ”zombie politic”, cum l-a alintat Drulă.  Au obținut vreo garanție că nu vor fi schimbați și alți miniștri la fel? Promisiuni gârlă, garanții ioc. Au câștigat mai multă simpatie publică? Vom vedea în sondaje care partid a pierdut mai mult. Au ținut țara în criză politică timp de o săptămână, în plină  pandemie, dintr-o ambiție politică stupidă, pentru a apăra un fost ministru de un egoism politic monumental.

S-au prezentat în schimb după două zile de negocieri, la capătul a vreo zece ore de discuții, cu un regulament de bună purtare, de gentlemen agreement dacă vreți. Nu cumva au făcut cam prea multă gălăgie pentru atât de puțin?

Una peste alta, noul protocol certifică un singur lucru: PNL și USR PLUS s-au înțeles, de fapt, extrem de prost în primele patru luni de guvernare. Din moment ce s-a ajuns aici, la codificarea bunului simț elementar, înseamnă că ”partenerii de coaliție” s-au comportat mereu ca niște adversari fără scrupule în interiorul ei.

Dincolo de aceste observații formale, câteva puncte din document ridică serioase semne de întrebare pe fond: PNL și USR PLUS au simțit nevoia să reînnoiască în scris angajamentul că o serie de reforme esențiale vor fi realizate până la sfârșitul anului (adoptarea legile justiției, eliminarea pensiilor speciale, reforma managementului spitalelor).

Aceste precizări, și ele redundante, indică faptul că cineva se teme că reformele angajate prin programul de guvernare nu vor mai fi realizate și a simțit nevoia să le pună din nou pe hârtie.

Dar să vedem și partea bună a acordului: o criză politică mult umflată de gesturi care trădează imaturitate și lipsă de responsabilitate politică de ambele părți s-a încheiat. Regulile de funcționare a coaliției sunt ceva mai clare, dar adevăratele premise ale conflictului politic rămân la locul lor și ele nu pot fi înlăturate: ambele partide se află într-o dublă competiție, în interiorul lor și între ele. 

În interior, PNL și USR PLUS se află în plină campanie internă pentru alegerea unui nou președinte (Cîțu vs Orban, Barna vs Cioloș). Între ele, partenerii de coaliție se comportă încă de acum cu gândul la 2024, an electoral cu miză uriașă, când vor fi patru șiruri de alegeri: locale, europarlamentare, generale și prezidențiale.

Va ajuta codul bunelor maniere coaliția să reziste patru ani sau se va destrăma mai repede din dorința partenerului junior de a ataca din opoziție marile provocări electorale sau din cauza reticenței liberalilor și udemeriștilor de a susține marile reforme?

 

 

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

76 comentarii

  1. Cine ce a câștigat vom vedea în următoarele zile. Printre ei, chiar și cetățenii, pentru ca vor primi mai multe informații. Cine a pierdut, well, cel mai mult a pierdut marele absent.

    • Sfânta naivitate!

    • Primesti mai multe informatii daca primesti procedurile interne ale angajatilor: alea asumate si semnate de catre managerul fiecarei institutii.
      Cred ca e util sa afli cum si cu ce isi ocupa timpul angajatii zi-de-zi.
      Dar daca nu au si ISO 9001 informatiile alea, chiar si asumate, nu inseamna nimic

    • Partidele:
      – aici este o lupta intre vechi si nou:
      – o lupa intre USR -PLUS care vrea sa reformeze si PNL care NU vrea, vrea sa-si pastreze statutul actual de putere (vezi noul scandal Costel Alexe cu numiri politice). PNL se va impotrivi cu tot ce poate ca lucrurule sa ramana asa cum sunt, si sa nu se schimbe cu nimic.
      – In treacat spus nu inteleg cum pana acum de curand PNL a fost curva numarul 1 in coalitia cu PSD >USL si acum pozeaza in vigina politica numarul 1 si plina de bune intentii.
      – Acordul are valoare foarte mare, pentru ca e de fapt pentru Catu si toti slugareii din PNL avertizment sa e compote decent si corect
      – Linistea o sa dureze exact pana cand populatia o sa fie vaccinata si lucrurile se intorc cat de cat la normal -> si apoi o sa fie o lupa la baioneta intre partide.

      Catu:
      – Doamne, nu am vazut un manager mai prost decat asta
      1 Un manager daca facea asta intr-o companie serioasa
      – in primul rand facea echipa praf
      – oamenii plecau din echipa in secunda 1
      2 Managerul era concediat sau in cel mai fericit caz era tras pe linie moarta.
      – un manager bun ar trebui sa faca:
      – sa aiba o discutii corecte si recurente in echipa – pe toate temele, nu numai de evaluare
      – evaluarile sa fie transparente si obiective
      – sa comunice corect si transparent – cel putin in echipa
      – sa promoveze libertatea de opinie in interiorul echipei(sa nu faceti confuzie intre opinie si decizie)
      – Nu conteaza cat de abil techic este acel manager, daca nu comunica corect.

      Deci concluzie:
      – Catu trebuie sa plece, nu pentur ca a facut prostii etc. ci pentru ca nu mai are cum sa luceze cu echipa pe care o conduce, pentru ca increderea este facuta praf. De acum oamenii se ca oricand actiunile trecute sa se repete, si devin foarte defensivi.

      – Carta actuala asa cum se vede este amanata pentru un moment mai bun. Asa cum am zis undeva prin vara cand vaccinarea o sa se incheie, si cand Catu are o sansa foarte mare sa plece pe usa din dos.

      @ DAN TĂPĂLAGĂ – ce au discutat acum partidele nu este pentru nimic asa cum concluzionati. Este doar o amanare a paruielii pentru un timp mai bun. E foarte posibil sa-l vedem pe Catu ca a decis sa-si depuna mandatul din motive personale, sau whatever. Daca nu o sa se intample asta probabil o sa fie executat public, evident daca o sa se poata.

    • Bine le mai zice dl Tapalaga! Conventia contine reguli de conduita elementara pe care, din pacate, ei nu le cunosteau.
      Ar fi grazav daca le-ar respecta de acum inainte, daca ar dovedi buna credinta, daca si-ar aduce egoismul in limite normale.
      Acum pot arata ce-au inteles. Este in joc sanatatea publica si li se da sansa sa propuna din nou un ministru. Oare il vor propune pe cel mai bun di cati au, sau pe criteriul ”unul mie, unul tie”?

  2. E doar începutul. Vor mai urma multe „coduri”, multe anexe la contract, probabil unul pe săptămână.
    Peneliștii și plusereii nu au capacitatea de a guverna. Doar de a se țigăni între ei.

  3. Cred că la prima rectificare bugetară neînțelegerile din coaliție nu vor mai putea fi aplanate și coaliția se va sparge. Ca de obicei, se vor lua bani masiv de la investiții, alea record absolut, de la ministerul Transporturilor, iar USRPLUS nu cred să tolereze șmecheria lui Cîțu!

  4. Fix asa am spus si eu in postarea de azi dimineata de la Ora 8: 23, la articolul de aseara din G4media cu Documentul coalitiei!
    Am scris: „Cu coada-ntre picioare si cu un nou „protocol” completat cu formalitati fara mare importanta pentru EFICIENTA guvernarii in sensul GARANTARII Reformelor promise, USR PLUS se reintorarce la osul de ros, asigurandu-ne, evident, TOTI liderii coalitiei ca e cald si bine si la vara si mai bine!”
    Si:
    „au „reusit” un nou Acord, simple formalitati pe hartie… mare realizare, EFECT pentru Reformele promise= ZERO!”
    Mai mult: in timp ce la televizor se angajeaza toti ca trebuie sa imbunatateasca COMUNICAREA, aseara toti 5 au FUGIT efectiv de intrebarile jurnalsitilor!
    UNUL nu are curaj sa stea in fata jurnalistilor pana nu mai poate, cum statea Basescu si cum a stat Codruta Kovesi in acea seara de neuitat!
    Fug de jurnalsiti ca dracu’ de tamaie!
    Halal „comunicare”, asa-i dle Barna, asa-i dle Ciolos de la Brussels?!!
    Una spuneti la TV sau in Documentele simandicoase postate pe site-ul partidului, dar altfel VEDEM ca faceti la guvern sau la prlament, ca-n proverbul ala: „sa faci ce face popa, nu ce zice popa”!
    Asa sunteti si voi, rusine!

    • Eu am impresia ca tu ai impresia ca ai castigat la loz in plic politicienii astia noi, ca ei nu au nevoie de timp liber pentru viata privata.
      Totul e un best effort comun timp in care mai trebuie sa lupti si cu cei care-ti pun „bete-n roate”.
      Hai sa ramanem la transparenta si bani.
      Despre BANI si investitii nu mai vorbeste nimeni?

    • Am vorbit eu😅

    • Eu ştiam proverbul altfel : să faci ce zice popa ! dar cum toată lumea s’a întors cu, pardon, curul în sus …

  5. Intre timp Recorder continua sa puna degetul pe rana si mafia de la varful PNL aratand ca dupa Apele Romane PNL au feuda si la Mediu, restul din media tac malc si il rastignesc pe Voiculescu pentru proasta comunicare si lipsa dosarului cu sina

    • Noi nu mai avem media! Avem doar șezători de cancan și bârfe. De subiecte cu fapte concrete incomode pentru guvernanți nu se mai preocupă nimeni, anchetele de investigație jurnalistică adevărată au devenit atât de rare încât pare suspect când mai auzi de câte una!
      La TV nu mai găsești un canal obiectiv care să dezbată profesionist subiecte de substanță și adecvate agendei cetățeanului, iar dacă nu au imagini atunci nu au nimic. Mare bucurie mare când primesc imagini cu accidente, cu agresiuni, cu incendii…
      Ziarele sunt și ele slabe și nu-și merită prețul, site-urile de știri sunt majoritatea cu dedicație și suspecte, radio e la coada mass-media…

    • E frumos ca iese la iveala mafia din PNL, dar e interesant cum Recorder nu face investigatii asupra mafiei din PSD :))
      Oare ar avea legatura cu faptul ca au sunt fondati de Felix?

    • @HALO Exact. În gălăgia asta generală, infernală, nimeni nu (mai) vede cu ce se ocupă „mărețul” partid liberal. Cu cât tupeu și nerușinare neagă adevărul, Gelu Puiu, când i se pune înregistrarea cu propria-i voce. În care îi „dă raportul” ministrului Costel Alexe care se interesa dacă funcțiile din țară au fost eliberate. Același Costel Alexe care a rămas neclintit în post, după ce i s-a deschis al doilea dosar la DNA.

  6. Constatările sunt exacte. Plusereii, cu găletușele lor zgomotoase, se vor întoarcere la mușuroiul lor la care toooot adaugă câte un moț, pe care să atârne steagul anticorupăciunii. Cam asta e imaginea acestei adunături de băieți infatuați care nu au loc de manevră unul pentru celălalt din cauza diplomelor, unele dobândite chiar pe merit. A lui Voiculescu nu intră în discuție aici. Sondajele arată limpede că formațiunea asta, sau ce o fi ea, va lua drumul tăricenilor sau ponților, întru gloria luptei lor neînțelese cu mafia. Ca fost susținător și votant al USR PLUS, declar simplu că nu mai fac niciodată greșelile astea. Ei au contribuit fatal la ascensiunea șoșoismului, iar ciolacii deja pot sărbători victoria în noile alegeri. Să fie primit!!!!

    • Super. Pt cei ca tine a aparut AUR. Poti sa te alaturi celor cateva milioane de papagali tricolori si sa votezi acele trompete ce fluiera un nationalism gol.

    • Si ce vei face, „Unule”, vei prefera liberalii la alegeri, sunt mai buni….? Lucrezi la ape sau la mediu….?

    • La ce sondaje te-ai uitat, baiatu’?
      USR nu a scazut deloc in cele 4 luni de guvernare… ceea ce este chiar anormal (orice partid la guvernare se erodeaza).

    • De acord si in aceeasi situatie cu „Unul”, doar ca eu inteleg intotdeauna mult mai greu, trebuie mesajul scris cu litere de-o schioapa ca sa-l citesc. Cu asemenea litere a aparut acum in spatiul public declaratia USR: NU STIM SA FACEM POLITICA. Sint oameni corecti, vor sa inlature coruptia si in general sa faca bine, dar nu pot sa comunice si sa se inteleaga cu restul lumii, sint imaturi. Daca ar avea citeva milioane de alegatori ca ei, n-ar fi mare bai, s-ar intimpla lucruri bune si ingimfarea si erorile comise de un Vlad Voiculescu n-ar deranja atit de tare. Ar comite chiar si asa pacatul de a nu comunica cu restul romanilor care vad lucrurile altfel si de a-i instraina complet pe unii. In politica si, in general, in spatiul public, nu ajunge sa ai dreptate, trebuie sa-i faci si pe altii sa-ti impartaseasca ideile. In orice caz, realitatea e ca USR n-are nici un milion de alegatori. In realitatea asta, partidul trebuie sa comunice, sa colaboreze, sa convinga ca ceea ce vor si fac ei e bine. Daca vrea sa schimbe ceva in Romania, USR trebuie sa colaboreze cu PNL si sa vorbeasca si alta limba decit cea pe care o inteleg un milion de romani. Prin ce-au facut dupa demiterea in fond justificata a lui Vlad Voiculescu, USR a aratat ca nu e adecvat la realitate si ca nu e capabil sa reprezinte decit interesele unui numar din ce in ce mai mic de romani (de fapt, nici pe acelea nu le reprezinta cind risca sa rupa coalitia de guvernare). PNL-ul, in schimb, cu toate pacatele lui mari si multe, s-a comportat ca un partid politic. Liderii lui n-au dat declaratii razboinice la adresa USR-ului, nici macar despre Voiculescu n-au vorbit cum au vorbit useristii de premierul Citu, au tacut si au asteptat sa se aseze la masa negocierilor ca sa rezolve conflictul.

    • Aviz postacilor pluserei. Nu am la îndemână sondajele recente în care șoșocii, adică haur mai pe înțelesul vostru, stau cu 2-3 procente peste USR PLUS. În niciun caz nu sunt simpatizant hauresc, șoșoc adică, și nu votez asemenea gloată turbată ce, din păcate, și datorită talentelor pluseriste de mari veleitari de colțul mesei, va prospera urgent. Observ o mare încrâncenare la pluserei, cam la fel de furioasă ca la șoșoime… Lozincile diferă ușor însă pasiunea și orgoliul sunt aceleași. Simionul atomic are același efect ca și Voiculescul antimafiot. Nu lucrez nici la ape și păduri și ăia care au beneficiat de protecția peneleauă să meragă la cremenal’ și să îl înlocuiască pe mecanicul fără mustață Dragnea, la Rahova. În momentul de fața PNL a fost totuși o soluție minimă de avarie. Așa că liniștiți-vă puțin….. Plusereii vor pierde liniștit alegerile dacă vor continua aceași joacă de-a guvernarea și corupăciunea.

  7. Ce s-a scris in acel pact, in mod normal, nu trebuie scris niciodata cand este vorba despre o intelegere intre gentlemani. Cum PNL a luat in ultimii ani nu doar pesedisti, ci si metehnele pesedistilor, trebuia facut un act, sa nu se spuna dupa aia ca Citu si Orban nu stiau ca reformele nu pot fi amanate la infinit.
    Un lucru au uitat sa puna acolo: sa fie date afara toate „animalele politice”, chelneritele, pile precum fata lui Vela, puse cu nesimtire de PNL fara concurs la Apele Romane, Directiile Silvice, agentiile guvernamentale, pe posturi pentru care nu au nicio pregatire.
    Sunt sigur, insa, ca „bomba” asta le va exploda penelistilor in fata cand le va fi lumea mai draga. 😀

    • Ai uitat sa mentionezi de doamna la Pfizer pusa de Vladut sefa la Agentia Nationala a Medicamentului. Si mai ziceti ca nu sunt interese din zona pharma, nu, nu.

    • @ Gigi: Daca vorbim despre zona pharma, ai uitat sa spui despre jaful PNL de anul trecut facut sub umbrela pandemiei, achizitiile de la Ministerul Sanatatii si Unifarm, secretizate de Citu. „Pam-pam”, vorba mafiotului Costel Alexe, nu stiu de la ce partid. 😛

    • Nu era „Pam-pam”, ci „Bam-bam-bam” în romgleza!

    • Pentru@gigi: mai copile gigica, hai ca m-am enervat, Sefa de la Agentia Nationala a Medicamentului pe numele ei Roxana Stroe, „pusa” (numita, deocamdata fara concurs….) este salariata a Agentiei de peste 10 ani! Un foarte bun profesionist in domeniu (activitatea Agentiei este una de „nisa”, n-am timp si nervi sa-ti explic acum cam cu ce se mananca asta….). Lipirea numelui ei acum de o firma sau alta, este un demers ticalos, presupun ca ori esti platit pentru ziceri anti USRPlus (al carui sustinator/simpatizant am incetat sa mai fiu de ieri seara!), ori ai vreun interes in ceva „pharma” si noua sefa a Agentiei n-a pus botul…Stiu ce spun, pana anul trecut am muncit in Agentie (pe bune….nu ca pilosii PNL/USL-isti care sunt mai mult de jumatate din totalul salariatilor….)Hai, salut si spor la treburi!

  8. Nu iti trebuie sondaje sa-ti dai seama ca USRPLUS a iesit cel mai sifonat din acest scandal. In primul rand si-au ales gresit persoana pe care sa o sustina. Daca erau probleme cu Vlad Voiculescu inainte de demitere ele au devenit evidente pentru toata opinia publica dupa turul facut de acesta pe toate canalele media. Efectiv Voiculescu a reusit sa se compromita pe el si pe toti cei care l-au sustinut in cateva iesiri in presa. USRPLUS ar fi trebuit sa poarte o lupta pe care erau siguri ca o vor castiga. In al doilea rand s-au comportat infantil de la inceput. Nu ma mai joc, plec acasa si imi iau si mingea, dar au realizat tarziu ca nu era mingea lor. In al treilea rand, si poate cel mai important, in afara de faptul ca au pierdut lupta nici nu au castigat nimic din aceasta. Efectiv nu vad nicio concesie facuta de PNL si UDMR partenerului lor. Iar aceasta vina o poarta toti din acest partid.

    • Jules-ule, gandesti exact asa cum trebuie ca banii sa ajunga in teschereaua ta, iar tara…da-o dracului ce-o face ! Voiculescu a fost al doilea din ultimele decenii, dupa Kovesi, care au vrut sa faca ceva bun pentru tara, fiind, insa, ucisi politic de catre mafiotii din tara ! Din cei ca tine, care aruncati cu vorbe rele si murdare, fara motivatii reale, doar pentru a apara mizerabilii materialisti de prin imensa mafie economica, culturala, politica din Romania ! vai de noi…cu oameni ca voi !

  9. Carul cu 2 boi inhamati fiecare trage in alta directie.
    Ce rezultat sa aiba guvernul daca fiecare trage pentur imaginea si interesele lui?

  10. Legea 544/2001 privind Accesul liber la informatii de interes public spune la Art.17:
    „Articolul 17
    (1) Autorităţile publice au OBLIGATIA sa organizeze periodic, de regula o dată pe luna, Conferinţe de presa pentru aducerea la cunoştinţa a informaţiilor de interes public.
    (2) În cadrul conferinţelor de presa autorităţile publice sunt OBLIGATE sa răspundă cu privire la ORICE informaţii de INTERES Public.”

    1. Guvernul, Minsiterele NU au nici macar Purtator de cuvant iar astia fug efectiv cand jurnalistii ii intreaba ceva!
    2. USR PLUS tot vorbeste depsre „transparenta”, suna frumos!
    Ia uite „transparenta” la USR PLUS:
    a) 12 Aprilie 2021. Jurnalista Emilia Șercan a ironizat, pe Facebook, transparența clamată de ministerele conduse de demnitarii USR: ea relatează cum i s-a cerut cerere scrisă pentru a afla cine este purtător de cuvânt al ministerului. Transporturilor.
    Sun la Biroul de Presă al Ministerului Transporturilor ca să întreb cine e purtătorul de cuvânt al instituției pentru că această informație nu este pe site. Îmi răspunde o doamnă, care se prezintă Anișoara Niculae, care îmi spune să fac o cerere SCRISĂ pe Legea 544/2001 ca să mi se răspundă în SCRIS cine e purtătorul de cuvânt de la Ministerul Transporturilor.
    Îi spun doamnei că îi cer verbal să îmi spună cine e purtătorul de cuvânt al instituției în baza art. 8 alin. 5, care spune că informațiile de interes public solicitate verbal de către presă vor fi comunicate, de regulă, imediat sau în cel mult 24 de ore.
    Neclintită îmi spune să trimit cerere scrisă. I-am spus că nu închid telefonul până nu îmi spune verbal cine e purtător de cuvânt. L-a închis ea, cu seninătate, spunându-mi că are treabă“, a relatat Șercan.
    Ulterior, ea a aflat că, de fapt, acest minister nu are purtător de cuvânt.
    “Cică transparență și bună guvernare și oameni noi!“, a apreciat jurnalista.

    b) stiripesurse, 19 Aprilie 2021: „Transparenţă selectivă: Vlad Voiculescu a refuzat să ofere informaţii despre consilierii săi onorifici | Situaţia de la fiecare minister.
    La începutul lunii martie, în jurul ministrului Sănătăţii de la acea dată, Vlad Voiculescu, se stârnea un scandal legal de aşa-zisa transparentizare a datelor din campania de vaccinare. Ministrul lăsase pe mâna unui consilier onorific această procedură, lucru care a ridicat mai multe semne de întrebare, având în vedere statutul acestei gen de personal. În cele din urmă, Corpul de control al premierului a sesizat DIICOT cu privire la situaţia de la Ministerul Sănătăţii. Numeroşii consilieri onorifici ai lui Vlad Voiculescu păreau să fi transformat Ministerul Sănătăţii într-o fabrică de CV-uri. Fără concurs, fără criterii de transparenţă şi fără atribuţii clare, orice apropiat al ministrului putea să beneficieze de un statut privilegiat, de notorietate şi acces la informaţii sensibile. Pentru a lămuri aceste lucruri, am recurs la legea privind informaţiile de interes public. Fără succes în cazul lui Vlad Voiculescu, după cum se va vedea, acesta părăsind funcţia exact în momentul în care ne pregăteam să solicităm instanţei să oblige Ministerul Sănătăţii să furnizeze informaţiile solicitate.
    STIRIPESURSE.RO a solicitat tuturor celor 20 de miniştri ai cabinetului Cîţu să precizeze dacă au consilieri onorifici, dacă există un act administrativ de numire a acestora…
    Dintre cei 20 de miniştri, 11 au răspuns precizând că NU au consilieri onorifici.
    Şase miniştri care au consilieri onorifici (Dan Barna, Lucian Boden, Adrian Oros, Bogdan Gheorghiu, Cristian Ghinea şi Tánczos Barna) au răspuns şi au oferit, mai mult sau mai puţin complet, informaţiile solicitate.
    Doar 3 ministri nu au răspuns: Vlad Voiculescu (Sănătate), Alexandru Nazare (Finanţe), Cătălin Drulă (Transporturi – există doar un răspuns, la 10 zile, în care se precizează că informaţiilor solicitate vor fi transmise în termenul legal de 30 de zile). 12 aprilie a fost ultima zi în care ministerele puteau răspunde cu încadrare în termenul legal.”

    Potrivit art. 7 din Legea 544/2001, „autoritățile și instituțiile publice au OBLIGATIA să răspundă în scris la solicitarea informațiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcție de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare și de urgența solicitării.”

    • Unii au prea mult timp liber. In fapt, nici articolul nu e departe. Am pierdut vremea cu el. O o simpla insailare de vaicareli „vai cum se cearta politicienii astia, fara niciun rost, fara nicio miza, acum, cand tara arde”

      Ei, cum e viata. Acum ceva vreme un premier a demis un ministru care se impotrivea fatis premierului, refuza sa de avizele necesare. Si ministru a fost demis. Exact ca in cazul lui Voiculescu, acum.

      Doar ca acum e apa de ploaie, atunci era dezastru national, dispeream ca natie de pe fata pamantului – asta era opinia domnului Tapalaga. Da, vorbesc de Monica Macovei si de premierul Tariceanu. Ei, alte vremuri, alte personaje..

    • @silicon-v: Dvs, ati inteles despre ce am scris eu in postare!??
      Dumnezeule, ma tem ca spun ceva grav, ma abtin!
      Chiar NU intelegeti despre ce scriu sau partidul nu mai are ce sa va dea sa raspundeti, fix ca la @albinuta harnicuta sau la @m sau la @v sau la @quo!
      Halucinant, ce scriu eu, ce postati dvs|!
      Ce sens are, nu va naga nimeni in seama o astfel de postare, va plateste partidul pe fiecare postare!!!???

  11. Ieri, când am citit ”acordul”, nu mi-a venit să cred ochilor. Un Non-paper ar fi fost arhisuficient, numai că lipseșete o elementară încredere intre ei și fiecare este convins că un simplu ”gentlemen’s agreement” nu va fi respectat de niciunul. Ca între hoții de cai.
    Este ca și în Catch 22 al lui Joseph Heller – râzi în hohote, scrâșnești din dinți, sau înjuri, atât de absurd e totul.

  12. Singura modalitate in care USRPLUS se mai poate spala de rusine este sa-l propuna pe Vlad Voiculescu noul Ministru al Sanatatii. Altfel au blocat tara o saptamana in mod iresponsabil ca sa semneze un document cu prevederi ridicole, de genul: „membrii coalitiei se vor saluta cu formulele de politete ‘Buna dimineata’ ‘Buna ziua’ ‘Buna seara’ dupa caz.

  13. Un acord politic este ceea ce ii spune si numele. Nu este o noua constitutie. Este un angajament in fata publicului, nu in fata partenerilor de guvernare. Daca ar fi existat acest document (asa irelevant cum il numiti astazi) ar mai fi putut Citu sa faca ce a facut? O tineti matz ca documentul este fara putere juridica precum Citu ca „nu exista Grup de Control ca dosarul nu are sina”..cand ideea era ca „oamenii din minister se aplecau asupra problemei..nu o ingropau sub pres”. Jurnalistii romani de astazi sunt de o foarte slaba calitate. Nu fac investigatii, nu fac analize pe date (sondaje sociologice, analize de ex: de cate ori a aparut cuvantul „digi” in comentariile negative in ultimele zile, verificarea statisticilor, de ex de ce e rata de fatalitate in Romania mai mica decat in Germania…). Numai articole de opinii, pareri si teorii sunt puse cap de afis. Si fatza autorului

  14. Este benefic faptul ca au ajuns la un compromis. In caz contrar, „solutia” nociva numita PSD era aproape.

    TOTUSI, criza m-a convins total(aveam oarecare dubii) ca primul ministru Florin Catu, din populism, interes politic sau lipsa de intelegere a situatiei(sau toate la un loc) nu a dorit sa adopte masuri de stopare a pandemiei precum cele din celelalte state europene, consecintele acestei atitudini costandu-ne vieti. Din cauza lui, costurile vor fi si mai mari, in continuare. Printre actiunile(sau nonactiunile) in lupta cu SarsCov2:

    1. Testare mult sub necesitati.

    2. Deschiderea scolilor fara nicio masura adjuvanta serioasa…pe principiul Sa facem pe plac boborului si Ce-o fi o fi! Exact cand valul 3 era la inceput…..si i-a dat un imbold.

    3. A mai dat un imbold prin relaxarea in ceea ce priveste deschiderea localurilor, cluburilor…tot la inceput de val 3

    4. Vaccinarea cu prioritate a unor nevulnerabili, in detrimentul vulnerabililor.

    5. Dezinteres si rea vointa in ceea ce priveste carntinarea, cu consecinte grave.

    6. Dezinteres in a clarifica raportarile de infectari si decese….e clar ca de la bun inceput raportarile au fost sub cele reale…..cu contributia esentiala a spitaleleor si DSP-urilor(populate de o majoritate de personaje, care nedorind carantina pentru ei, raportau sub nr real de cazuri, refuzau testarea, etc).

    La un moment dat toate acestea vor avea consecinte care ne vor afecta nu numai intern, ci si in cadrul UE. Atentie! Aici nu e vorba de Voiculescu sau Moldovan, ci de iresponsabilitatea lui Catu.

    Daca era constient de incapacitatea lui Voiculescu de a gestiona Min Sanatatii, de ce nu a luat nicio masura cu mult inainte? De ce nu a discutat cu el si cu Moldovan? Cu Moldovan nu a vrut sa se intalneasca niciodata.

  15. Interesant. Si politicienii si media sunt depasiti de cetateanul de rand. Asta da o problema.

  16. „Au aruncat țara în aer ?” „Liderii USRPLUS au pornit războiul total …”?
    Unde erați ,domnule Tapalaga,când Florin Cîți l-a demis pe Vlad Voiculescu fără a-și motiva decizia decât spunând că își exercită atribuțiile constituționale ? Exact așa a motivat Codrin Ștefănescu măcelarirea legilor justiției spunând:”Pentru ca putem !”

  17. In Germania Wirecard a avut ca rezultate capete cazute in Romania scandalul de la apele romane a fost ignorat total de parlamentul roman si mai ales de incoruptibili useristi.
    Daca voiau sa dea guvernul jos puteau invoca animalul politic si poate castigau ceva capital politic nu sustinerea tipica pesede pentru un politruc incompetent ” e rebut dar e al nostru”

  18. Nimic de întâiul schior al țării care NU ȘI-A FĂCUT TREABA timp de o săptămână după ce a girat mintenaș porcăria lui Cîțu? Dar mnoh, la noi bunul simț și dorința de normalitate sunt văzute drept naivitate și, de ce nu, prostie. Vă meritați frate animalele politice, aveți grijă să nu le pierdeți, altfel doamne feri, poate ajungeți și voi cetățeni de mâna a doua, și nu mâna a treia.

  19. CE SA INVETE COPIII ( DIN USR PLUS ) CELOR DIN PNL SI PSD. CE VAD IN CASA FAC SI EI. CAPRA SARE MASA, IADA SARE CASA! NU?
    DE TOATA JENA!

  20. chiparusii au devenit barbati 🙂 Barbatii au devenit Ingeri 🙂 …ingerasii damboviteni vor guverna oamenii 🙂 guvernarea ingerasilor nu poate fi controlata din ext sau int …sau de oameni 🙂 treaba mere ca unsa 🙂 …adevarul e ca se pricep sa organize alegeri 🙂 traiasca iliberalismul de catifea 🙂

  21. Bun articol. Felicitari dle Tapalaga .
    Si acum sa ma felicit si pe mine: „Bravo pentru Guvern si dl Orban si Catu in special. Exact cum am vrut.(pohta ce-am pohtit!   ) Bravo pentru mintea de pe urma a romanului!”

  22. Ce mai freamăt, ce mai zbucium! Coalitia a dat in clocot si intr-un inceput furios sau trezit- in ring -fata in fata – mai ceva ca Sony Liston si Cassius Clay .Sau ratoit unii la altii de zici – ca se darima pamintul sau involburat apele clocotind mai mai sa dea pe delaturi . Nu il mai vrem pe premier – ce nevoie avem de un premier zombie , nu stiti – Orban este cel mai bun- si au tinut-o tot asa timp de vreo trei zile si citeva ceasuri .Totul s-a dovedit a fi un foc de paie .Mult zgomot pentru nimic sau cum va place si ce doriti ? Capcana , in care erau sa cada tinerii Useristi ,pusa cu grija si cu ajutorul celor mai vocali de la Plus , nu a tinut . Degeaba sau batut cu pumnii in piept mai ceva ca celebrul Tarzan – fiul junglei , totul a fisiit degraba .Fostul premier, ce a pierdut alegerile parlamentare, s-a dezis de laudele aruncate cu toptanul in media si a jurat credinta vesnica premierului actual , ba mai mult intr-o incercare de copiere a saditului de pomi (dar fara invitatul de seama) isi rupse si sapa (doar nu o sa voteze vasnicul romanas un rupator de cazma cind este bine stiut rolul ei in destelenirea lucrurilor ).UDMR- responsabil si eficace – a intins o mina- vasnicului premier contestat – ce tocmai a ridicat ratingul de tara .Vrind – nevrind USR devine din contestatar un pasnic aparator al guvernului de fata si pluseaza aducind in fata natiei o hirtie frumos scrisa , dar dezamagitoare ca si continut . Codul bunelor maniere impreuna cu cei sapte ani de acasa uneste degraba coalitia si reafirma sprijinul neconditionat pentru vasnicul premier CITU. Din acest moment jocurile sunt facute . Citu face legea in coalitie sustinut deigur de presedintele tarii si de organismele internationale ce pot face diferenta .Coalitia nu are alta sansa decit a se misca rapiod in directia cerintelor electoratului si a deciziilor UE iar cei care inca sperau ca USR sa sara pirlezul (dar nu prea aveau unde ) inghit in sec si isi musca pumnii de atita invidie . Intre timp PSD tot numara la voturi de prin sacii- nu stim cui – si solicita o demisie de onoare . Cum rezultatul alegrilor nu poate fi schimbat nici macar de- saculetul fermecat- vor numara voturile si sacii pina la adinci batrinete .Vorba lui Pacala – salta sacul parinte ca se uda evanghelia- . Si uite tot asa ne-am trezit dis de dimineata dornici de a vedea urmatorul eveniment politic . Oare ce le-or mai trece prin minte sa faca ?

    • Drulă, despre clinciul cu premierul Cîțu: „Poate fiecare am exagerat. Asa o fi? poate fiecare a exagerat dar incolonarea este evidenta .

  23. Persistati intr-un dubios „praf” de partizanat voalat cu sistemul securistoid care l-a hacuit efectiv pe Vlad V. demonstrat de faptul ca persistati infantil si usor insalubru in a NU aborda OBIECTIV si cu ARGUMENTE situatia creata de securistul „Catzu”, limitandu-va la acuzatii incalificabile, nefondate, neargumentate, partizani in interminabilul context de linsaj mediatic la adresa lui Vlad folosindu-va de acuzatii patetice de tip „egoism politic”!? In continuare stati pe forma si sfidati, batjocoriti jurnalismul si fondul problemei desi am asistat sapte zile la VALIDAREA INSTITUTIONALA a unui act de EXECUTIE DE TIP MAFIOT practicata de securistii „galbeni”! La asta asista o natiune intreaga iar voi va bazati patetic, neprofesionist, in continuare, pe faptul ca 80% din populatie sunt dezinformati si nu pricep mai nimic din ceea ce se intampla! Pe asta va bazati voi „zicerile” non jurnalistice! Daca acesta este un „bastion” al jurnalismului romanesc inseamna ca jurnalismul romanesc este mort si rece! Rusine pentur modul in care tratati aflarea adevarului! In loc sa aratati populatiei abominabilul dimensiunii impresionante la care a ajuns statul mafiot, in loc sa aratati enormele resurse angrenate in jocul mafiot, enorma complicitate a unui sistem care duhneste a securism si neobolsevicism, voi aruncati pietre in Vlad si „scrieti” zero argumente!

  24. …cotcodaceala s-a finit, incepe scormoneala si ciugulirea.

  25. E clar ca acest lucru nu ar trebui sa se intample intr-o tara civilizata.
    Dar nu suntem acolo inca. Poate ar trebui sa constientizam asta si va multumesc ca ati inceput acest proces.

    Dl Tapalaga, totusi, puneti si dvs punctul unde trebuie ca asa parca dati vina pe intreaga coalitie. Pe cand stiti foarte bine care membri ai acestei coalitii au aruncat cu mai multe atacuri asupra celorlalti in spatiul public.

    Poate ar trebui sa reamintiti in articol cine a intrat cu bocancii plini de noroi si i-a trantit direct pe masa si a rupt increderea.

    Iar celorlalti comentaci ce tin cu PSD? Cat mai mult sictir si nu mai furatzi va rog.

  26. În ultimele zile cam așa arată lucrurile:
    -1432 internați la ATI
    -237 decese de Covid
    -150.000 de soldați ruși mobilizați la granița Ucrainei
    -zeci de vase militare în misiune în Marea Neagră

    Cu toate acestea USRPLUS a preferat șantajul politic la adresa guvernului, a ales să submineze grav credibilitatea autorităților în momente delicate, pentru că un mărunt birocrat care s-a dovedit a fi incompetent a fost dat afară. Eu mă mir dacă USRPLUS o să mai treacă pragul electoral. Numai dacă vor fuziona, cum e și firesc, cu AUR.

    • Sa mai punem inca o catastrofa pe lista: se duce dracului si rapitza, dupa cum bine zicea nenea Iancu.

      In rest, e cam bizar ca puneti totul in carca USRPlus si nu in cel care a declansat toata criza, adica premierul Citu. Care a demis un ministru al partenerilor de guvernare fara nici cea mai mica discutie preliminara. O marlanie care s-a intamplat o singura data in ultimii 20 de ani, cand Tariceanu a demis-o pe Monica Macovei si stim ce a urmat dupa aia (spargerea guvernului, distrugerea finantelor publice inainte de criza din 2008-2009, distrugerea echilibrului politic dreapta/stanga prin crearea USL in 2010 si asa mai departe).

      Bonus: cei de la USRPlus s-au comportat chiar responsabil, dincolo de declaratiile belicoase inevitabile. Nu au blocat functionarea guvernului si au dat intr-o saptamana o noua nominalizare la Ministerul Sanatatii.

  27. interesant ce avem la mic dejun. analiza unui realist, felicitări domnule Dan. Tapalagă nu Barna. am reusit, „am înfrânt”, s-a jucat periculos, mutari de şah la plesneala aş îndrazni sa afirm. cu premeditare si inspirata de nebunul de Bobby Fischer afirmă comentatori atenți la orice detaliu. sa fie linişte, banii sa vină de la UE, că de cheltuit omul ştie cum. vă dau o veste bună: dacă Romania valorifică potentialul uriaş uman si oportunitațile financiare europene in urmatorii 3 ani vom avea o economie care duduie pe bune. profitorii sunt pregătiți, vom vedea clar dacă statul este pregatit, in prima linie fiind MAI si Justitiția.

  28. Dl Tapalaga ar putea sa se adapteze vremurilor. Perspectiva opiniei din acest articol este una din vremurile cu PSD la putere, cand lupta era pt Statul de drept. Desi mai lent, o sa inteleaga si autorul noua conjunctura. S-au schimbat polii. Este o lupta intre vechile obiceiuri (aranjamente, cumetrii) si schimbarea catre o societate moderna, dupa model occidental.

    • Bine-ar fi sa fie asa…dar mi-e teama ca ne tot zbatem in acelasi marasm de 31 de ani, si sistemul securisto-mafiot castiga toate bataliile importante!

  29. Prostii. Acest protocol a fost scos numai pentru USRPlus sa isi spele „imaginea” deteriorata de declaratiile lor de cocosi, emotionale si razboinice fara nici o baza in spate. Nici un protocol in politica nu este dus pana la capat. La un moment dat cineva tot il va incalca justificand binele tarii sau o plata pentru activitati „subversive” ale celuilalt partid(e). Eu presupun ca primii care il vor incalca vor fi USRPlus pentru ca au cativa lideri care vorbesc fara sa gandeasca si ei cred ca aceste pozitionari dure ii fac mai barbati, iar ei confunda TV-ul cu Facebook unde pot sa zica si sa scrie ce vor ei. Cand vor iesi din bucla lor de Facebook, ONG-uri, piste de bicicleta si m*** PSD si vor intelege ce se intampla in lumea reala, abia atunci cred ca vor putea sa insemne ceva bun dpdv politic in aceasta tara. Pana atunci vom asista la spectacole jenante de vedete arogante de la emisiunile de can-can.
    De aceea eu cred ca a pierdut cel mai mult USRPlus in aceasta saptamana si daca s-ar face un sondaj am vedea aceste cifre. Deasemenea si pe termen lung pentru ca cei care nu sunt fanatici USR au inteles ca adevarul este la mijloc si USRPlus ar fi putut sa o „joace” mai bine, chiar sa o intoarca spre binele lor si sa ii stranga si mai mult cu usa pe PNL in lupta cu statul mafiot, pentru ca i-ar fi avut putin la mana. Vedeti discursul lui Tudor Benga, unul din putinii oameni rationali din USRPlus, dar marginalizat continuu, referitor la ce ar fi trebuie sa faca USRPlus dupa acest atac, murdar intr-adevar, al PNL-ului.
    Cat despre PNL, ei sunt intr-o cadere inceata si sigura pentru ca apar din ce in ce mai mult informatii ca intre ei si PSD este o diferenta numai de culoare. Daca vedem ca a facut secretarul de stat de la Mediu – vezi investigatia Recorder – intelegem ca tot partidul este construit pe sistemul mafiot dus la extrem si perfectionat de fostul PDL, cei mai mari spagari din istoria post-decembrista.
    Viitorul nu suna bine deloc. Cu un PNL in care latura USL castiga din ce in ce mai mult teren, cu un USRPlus imatur, buimac si fara directie, cu un AUR in crestere si un PSD care se pregateste in umbra cred ca vom asista la un noua coalitie in 2024 intre PSD + AUR si chiar o aripa desprinsa din PNL. Pana atunci dupa inca vreo 5-6 vaccinari sa speram ca o sa traim sa mai ajungem la vot.

    • Nu, nu e inutil. Acest protocol a fost scris pentru ca acolo sa apara negru pe alb ca primul ministru nu poate sa demita un ministru al celorlalte partide fara consultari.

      E evident ca e un document politic si atat. Si ca daca vrea Citu musai si are acordul lui Iohannis poate sa demita fizic un alt ministru USRPlus, ca nu ii poate nimeni lega mainile. Doar ca pretul politic platit de PNL ar fi mult mai mare si la fel si marja de negociere a USRPlus in situatia asta.

  30. Se intra cu pantofii pana in mijlocul sufrageriei, nu esti obligat sa iti iei papucii la intrare si cu atat mai putin , adica de loc, daca este invitat sau musafir.
    Nu vii din ograda, din gradina de legume, atunci da, iti lasi gumarii afara, langa usa.
    Nu e in regula incepand cu metafora de mai sus.

  31. Acordul semnat zilele aceste intre partenerii de guvernare este foarte necesar.
    Niciunde in lumea civilizata, intr-o coalitie guvernamentala, un PM nu demite un ministru fara explicatii, fara stirea partidului din care face parte cel demis.
    Degeaba faceti eforturi disperate sa ne convingeti, noi vedem bine cine este ciobanul care « a intrat cu opincile murdare in sufragerie ».
    Aceasta coalitie este una contra naturii, cele doua formatiuni (USRPLUS si PNL) au viziuni total diferite, reprezinta doua aspiratii, doua lumi diferite. Conflictele se vor tine lant de acum inainte.

  32. Fain articol Pro-PNL scris asa cu tenta. In genul CTP. Sa para ca sunt neutru si echidistant dar de fapt sa lovesc la ficati in cine trebuie.

    Greu in pandemie cu donatiile de la romani, asa-i? Au venit banii de la PNL si la G4media. Se vede.

  33. Un text corect.
    Domnule Tapalaga, istoria se repeta: sa verificati ce s-a intimplat in 1997, dupa ce a cistigat CDR alegerile. S-au certat la fel cum s-au certat astia acum. Apoi au infiintat CoCoPo si CoCopa (ceva cu consiliul de coordonare al coalitiei, etc.). Ceva de genul asta s-a infiintat si acum. A fost frectie la picior.
    Acum, cei de de USRPlus (pe care i-am votat) au cistigat praful de pe toba.
    In 2019 UsrPlus a cistigat 22%. In 2020, a luat 15% din voturi.
    Niste procente bune au zburat. De ce?
    Lucrurile sint destul de clare : pentru ca UsrPlus sa creasca, trebuie sa fie votati de mai multi oameni. Ceea ce se numeste largirea bazei electorale. Or, ceea ce au facut ei acum numai la largirea bazei electorale nu va duce.
    Guvernarea cu mofturi nu are priza. O fi VV un tip de calitate, dar ca sa fii om politic iti trebuie si intelepciune, tact si un orgoliu strunit.

  34. gargara…usr+ si-au tras una la oo….daca nu vedem rezultate concrete pt. oameni si raman cu pnl=psd, sa vezi atunci valul de emigrari

  35. Codul bunelor maniere ? Există așa ceva în ROMÂNIA ? Eu știam doar de PUPAT PIAȚA ENDEPENDEȚEI !

  36. Urat, foarte urat… Well, asta e, asa se incheie si cotizatia mea, v-as spune sa aveti succes, da’ nu cred ca-mi doresc asta.

  37. Criza este generată de conflictul dintre cei care vor sa fure in continuare [inclusiv] din banii mei, cleptocrația, si cei care vor sa realizeze sfarsitul perioadei de tranziție postcomunistă in România.

    … Nu codul bunelor maniere.

  38. Dupa parerea mea, e o analiza destul de primitiva, facuta repede-repede pe genunchi.
    In continuare, „corifeii” G4Media, dezamagitori, vadit partinitori (risc pe care un jurnalist si-l ia doar daca e platit bine in compensatie) si lipsiti de reactie la criticile cititorilor.