Șapte zile de criză cu Barna, Cioloș, Cîțu și Orban pentru codul bunelor maniere
Liderii USR PLUS n-au reușit să-l schimbe pe Florin Cîțu de la Palatul Victoria, dar după șapte zile de criză politică în plină pandemie au elaborat, împreună cu liberalii, un fel de cod al bunelor maniere din coaliție. Liderii celor patru (trei?) partide au produs un document perfect inutil între parteneri care respectă reguli minimale de bun simț.
Însăilarea de platitudini devine foarte necesară între partide care admit că le lipsesc cei șapte ani de acasă și au nevoie să vadă scris pe ușă că nu e frumos să intri încălțat până în mijlocul sufrageriei, iar pe șervețelele din bucătărie că nu se face să vorbești cu mâncare în gură. Altfel, se omoară între ele.
În esență, în document scrie că partenerii de coaliție vor lua de aici încolo decizii împreună, de unde rezultă că asta nu se întâmpla înainte, că se vor consulta, adică asta nu făceau până acum, că nu se vor mai înjura în public, așa cum aveau obiceiul până ieri. PNL și USR PLUS au mai convenit că premierul va informa înainte să schimbe un ministru partidul din care face parte, pe bază de argumente și după o dezbatere în coaliție, nu unilateral după ce se trezește cu fața la perete, plus alte reguli de bază.
Ele nu prea au ce căuta într-un acord politic dintr-o țară civilizată, doar dacă partidele semnatare vor neaparat să probeze în scris că încrederea reciprocă este atât de praf și comportamentul lor atât de rudimentar, încât au nevoie de un cod al bunelor maniere ca să poată merge mai departe împreună.
- Vezi documentul integral aici
Într-o scurtă discuție cu G4Media.ro, liderul USR, Dan Barna, a declarat că ”am codificat normalitatea”, referindu-se la completările la acordul coaliției. Totuși, nu e cam mult să arunci țara în aer, guvernul în criză politică majoră, să anunți retragerea sprijinului politic pentru prim-ministru, pentru ca în final să nu obții nimic, dar absolut nimic din obiectivele ambițioase cu care liderii USR PLUS au pornit războiul total cu adversarul politic?
Au scăpat de Cîțu? Nu. Vor fi conduși de același ”zombie politic”, cum l-a alintat Drulă. Au obținut vreo garanție că nu vor fi schimbați și alți miniștri la fel? Promisiuni gârlă, garanții ioc. Au câștigat mai multă simpatie publică? Vom vedea în sondaje care partid a pierdut mai mult. Au ținut țara în criză politică timp de o săptămână, în plină pandemie, dintr-o ambiție politică stupidă, pentru a apăra un fost ministru de un egoism politic monumental.
S-au prezentat în schimb după două zile de negocieri, la capătul a vreo zece ore de discuții, cu un regulament de bună purtare, de gentlemen agreement dacă vreți. Nu cumva au făcut cam prea multă gălăgie pentru atât de puțin?
Una peste alta, noul protocol certifică un singur lucru: PNL și USR PLUS s-au înțeles, de fapt, extrem de prost în primele patru luni de guvernare. Din moment ce s-a ajuns aici, la codificarea bunului simț elementar, înseamnă că ”partenerii de coaliție” s-au comportat mereu ca niște adversari fără scrupule în interiorul ei.
Dincolo de aceste observații formale, câteva puncte din document ridică serioase semne de întrebare pe fond: PNL și USR PLUS au simțit nevoia să reînnoiască în scris angajamentul că o serie de reforme esențiale vor fi realizate până la sfârșitul anului (adoptarea legile justiției, eliminarea pensiilor speciale, reforma managementului spitalelor).
Aceste precizări, și ele redundante, indică faptul că cineva se teme că reformele angajate prin programul de guvernare nu vor mai fi realizate și a simțit nevoia să le pună din nou pe hârtie.
Dar să vedem și partea bună a acordului: o criză politică mult umflată de gesturi care trădează imaturitate și lipsă de responsabilitate politică de ambele părți s-a încheiat. Regulile de funcționare a coaliției sunt ceva mai clare, dar adevăratele premise ale conflictului politic rămân la locul lor și ele nu pot fi înlăturate: ambele partide se află într-o dublă competiție, în interiorul lor și între ele.
În interior, PNL și USR PLUS se află în plină campanie internă pentru alegerea unui nou președinte (Cîțu vs Orban, Barna vs Cioloș). Între ele, partenerii de coaliție se comportă încă de acum cu gândul la 2024, an electoral cu miză uriașă, când vor fi patru șiruri de alegeri: locale, europarlamentare, generale și prezidențiale.
Va ajuta codul bunelor maniere coaliția să reziste patru ani sau se va destrăma mai repede din dorința partenerului junior de a ataca din opoziție marile provocări electorale sau din cauza reticenței liberalilor și udemeriștilor de a susține marile reforme?
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
76 comentarii