Sărăcia se agravează în Regatul Unit şi afectează un copil din cinci, atenţionează un ONG
Peste 9 milioane de oameni, inclusiv unul din cinci copii, se află în sărăcie extremă în Regatul Unit, întâmpinând dificultăţi în a-şi asigura hrana şi nevoile de bază, potrivit unui raport realizat de un ONG, publicat miercuri, transmite AFP, transmite Agerpres.
În total, 14% din populaţia din Regatul Unit se confrunta cu foamea şi lipsurile la sfârşitul lunii martie 2023, cu un milion de persoane mai mult decât cu cinci ani în urmă, potrivit studiului Trussell Trust, o organizaţie de caritate care administrează o vastă reţea de bănci alimentare din toată ţara.
Fenomenul îi afectează în special pe copii, dintre care 20,9% se află în această situaţie, la fel şi o treime din familiile monoparentale şi 28% dintre persoanele din rândul minorităţilor de culoare, africane şi caraibiene.
Mai mult de jumătate dintre cele 9,3 milioane de persoane vizate în studiu trăiau şi într-o familie în care un membru suferă de dizabilităţi, subliniază Trussell Trust, care consideră ca fiind în situaţie de sărăcie extremă gospodăriile ale căror resurse disponibile sunt, de exemplu, 152 de lire sterline (181 de euro) pe săptămână pentru o persoană singură şi 204 lire sterline (243 euro) pe săptămână pentru un adult cu un copil.
Potrivit Trussell Trust, pandemia de Covid-19 şi criza costului vieţii care a lovit ţara începând din 2022, din cauza repercusiunilor războiului din Ucraina, explică parţial agravarea situaţiei.
Organizaţia menţionează că a distribuit un număr record de 3,1 milioane de pachete cu alimente între aprilie 2023 şi martie 2024, de două ori mai multe decât cu cinci ani în urmă.
ONG-ul evidenţiază însă şi „slăbiciunile” sistemului de asigurări sociale, în special în ceea ce priveşte funcţionarea aşa-zisului „credit universal”, alocaţia de bază plătită gospodăriilor cu venituri mici sau inexistente, creată în 2013 de guvernul conservator.
În faţa acestor cifre, organizaţia solicită guvernului laburist să ia măsuri pentru îmbunătăţirea sistemului de asistenţă socială, în special prin definirea unui nivel minim „protejat”.
„Dacă nu se va schimba nimic, numărul persoanelor care se zbat să-şi procure alimente şi care trăiesc în sărăcie nu va face decât să crească”, notează Helen Barnard, directoare pentru politici, cercetare şi impact la Trussell Trust, citată într-un comunicat de presă.
Guvernul – care îşi va prezenta următorul buget la sfârşitul acestei luni – trebuie să facă din reforma sistemului „o prioritate urgentă”, insistă ea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank