G4Media.ro

Săracii Romei sunt tinerii sub 35 de ani: „Plătesc chirie și nu…

Sursa foto: Pixabay

Săracii Romei sunt tinerii sub 35 de ani: „Plătesc chirie și nu pot să mă descurc” / Sărăcia scade progresiv cu vârsta, afectând 6% dintre persoanele de peste 65 de ani / Cuplurile în vârstă sunt cele mai puțin afectate de lipsa banilor, 4,6%

Tinerii sunt din ce în ce mai săraci, iar trista realitate îi vede pe cei sub 35 de ani cei mai expuși riscului, mai ales dacă au copii și dacă sunt împovărați de costurile chiriei, relatează La Repubblica.

Cercetările Departamentului de Metode și Modele pentru Economie, Teritoriu și Finanțe al Universității Sapienza din Roma au arătat că cei mai expuși riscului de sărăcie sunt tinerii între 18 și 34 de ani, dar și cei între 35 și 44 de ani: 11% sunt deja în această situație, iar dacă au o familie cu trei sau mai mulți copii, sărăcia este asigurată.

Costul chiriei reprezintă în medie mai mult de 40 la sută din salariu, la Roma, iar din 2010, tendința cândva în creștere prin care familiile își cumpărau case s-a oprit. Și tocmai ei, tinerii cu familii care încearcă să își construiască un viitor, sunt cei care suferă cel mai mult din cauza faptului că nu dețin o casă și trebuie să plătească chiria în fiecare lună luând bani din salariu.

Dimpotrivă, sărăcia absolută scade progresiv cu vârsta, afectând 6% dintre persoanele de peste 65 de ani, în timp ce cuplurile în vârstă sunt cele mai puțin afectate în comparație cu media (4,6%).

Corelația dintre riscul de sărăcie și chirie este foarte ridicată și este clar că creșterea continuă a prețurilor chiriilor  este un factor penalizator care afectează negativ dinamica orașului prin creșterea sărăciei, accentuarea inegalităților și limitarea mobilității sociale. Cercetarea Sapienza a fost comandată de departamentul de patrimoniu al municipalității, iar scopul este și acela de a înțelege cum să se intercepteze noile nevoi: nu mai sunt vârstnicii cei care suferă cel mai mult, ci cei care au toată viața înainte, cel puțin din punct de vedere demografic.

De exemplu, astăzi, în clasamentul celor cu cele mai mari punctaje, familiile numeroase de 5 sau 4 membri sunt subreprezentate, în timp ce 46% sunt persoane singure. O cifră care intră în conflict cu noua alarmă de sărăcie în rândul tinerilor și al familiilor. Vârsta medie a solicitanților (54 de ani) este, de asemenea, semnificativ mai mare decât cea a grupului cu cel mai mare risc de sărăcie, și anume familiile în care persoana de referință are mai puțin de 44 de ani.

 

Municipalitatea va aloca un milion de euro donat de Fondazione Roma pentru tinerii părinți care au avut copii între 2023 și 2024 și au un venit scăzut. Contribuția, care ajunge până la 1.000 de euro pe familie, este destinată și familiilor numeroase și celor care au copii cu handicap.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.