G4Media.ro

Sărbătoarea musulmană Eid celebrată pentru prima oară în 100 de ani la…

Foto: Wikipedia

Sărbătoarea musulmană Eid celebrată pentru prima oară în 100 de ani la moscheea din Salonic, nordul Greciei (Reportaj Associated Press)

Stelele lui David care împodobesc balcoanele din partea superioară a clădirii prind primele licăriri ale luminii din zori, în timp ce credincioșii trec prin porțile istoricei Yeni Cami, sau Moscheea Nouă, pentru rugăciunile de dimineață.

Miercuri a fost pentru prima dată din anii 1920 când clădirea – construită inițial pentru o comunitate de evrei convertiți la islam într-o perioadă în care orașul Salonic era un creuzet cultural în cadrul Imperiului Otoman – a fost folosită pentru rugăciuni în masă în timpul Eid al-Fitr, sărbătoarea musulmană de la sfârșitul perioadei de post de o lună a Ramadanului.

„Este un lucru frumos, este pentru prima dată când simțim acest lucru, nici măcar nu știam că există această moschee”, a declarat Ismael Bedredin, un membru al minorității musulmane din Grecia, care se afla printre cei aproximativ 70 de credincioși la rugăciunile de dimineață. „Chiar dacă locuiesc aici de 63 de ani, este prima dată când o văd. (…) Ni s-a spus că își deschide porțile pentru prima dată în 100 de ani, iar acesta este un lucru excepțional de frumos.”

Construită în 1902 de arhitectul italian Vitaliano Poselli, clădirea emblematică ascunsă pe o stradă îngustă din centrul orașului a încetat să mai fie folosită ca moschee în anii 1920.

Comunitatea pentru care a fost construită – evreii convertiți la islam cunoscuți sub numele de Donmeh – a fost prinsă în schimbul forțat de populație din 1923 dintre Grecia și Turcia, când musulmanii care trăiau în Grecia au fost trimiși în Turcia în schimbul creștinilor ortodocși care trăiau în Turcia. La fel ca în cazul multor moschei din Grecia, clădirea și-a schimbat destinația de mai multe ori de-a lungul deceniilor. A servit pentru scurt timp ca adăpost pentru refugiații din schimbul de populație înainte de a fi transformată în muzeu arheologic, ceea ce a rămas pentru următorii aproape 40 de ani.

Deschiderea Yeni Cami pentru rugăciunile de Ramadan transmite „un mesaj foarte bun, și anume că nu există nicio contradicție între a fi musulmani și a fi cetățeni ai Greciei”, a declarat Taha Abdelgalil, imamul care a condus rugăciunea. „Nu există nicio contradicție între a deschide un astfel de loc (istoric) și, în același timp, a fi mândru de istoria țării și de independența sa.”

Funcționarea moscheilor din Grecia a fost adesea controversată. Populația țării este în majoritate covârșitoare creștin-ortodoxă, iar comunitatea musulmană este formată în mare parte din migranți și vizitatori, precum și dintr-o mică minoritate musulmană din nord-estul Greciei (Tracia de vest), care a fost scutită de schimbul de populație din 1923, alături de Istanbuk pentru creștin ortodocși. În capitala Greciei, Atena, musulmanii s-au bazat pe săli de rugăciune informale până în 2020, când a început să funcționeze prima moschee finanțată de stat din oraș.

Yeni Cami din Salonic, o clădire cu două etaje, combină tradiția islamică cu tendințele arhitecturale de la începutul secolului trecut, cu un indiciu către fosta credință iudaică a comunității sale originale: Stelele lui David cu șase vârfuri împodobesc atât balcoanele exterioare, cât și o mare parte din interior. Salonic a fost sediul celei mai mari comunități evreiești din Grecia, distrusă aproape în întregime de naziști prin deportare în lagărul de exterminare de la Auschwitz în timpul ocupației din perioada 1940 – 1944.

Restaurată în 1986, clădirea, care prezintă turnuri de ceasuri la colțuri, servește acum ca sediu municipal de expoziții culturale. Muncitorii au acoperit exponatele care făceau parte dintr-o expoziție înainte de rugăciunile de miercuri.

Aproximativ 70 de credincioși – un amestec de turiști în vizită din Turcia, membri ai minorității musulmane din Grecia, studenți străini din Salonic și refugiați care acum consideră orașul din nordul Greciei drept casă – au participat la rugăciunile de Eid.

Studenta indoneziană Prasherly Anura Dinda, în vârstă de 21 de ani, nu cunoștea istoria clădirii, dar a fost fericită că are un loc unde să se roage pentru Ramadan în orașul în care studiază pentru un masterat.

„Sunt atât de recunoscătoare pentru că este departe de orașul meu natal, dar aici pot simți … căldura Ramadanului”, a spus ea.

Hilmi Yasaroglou, un alt membru al minorității musulmane din Grecia, a declarat că a fost foarte bucuros să se poată ruga în Yeni Cami, în condițiile în care nu a mai fost folosită ca moschee de atât de mult timp. „Suntem foarte fericiți”, a spus el. „Să avem pace între noi și să nu existe ostilitate”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează