G4Media.ro

Sârbii au protestat față de îndepărtarea a doi procurori care investigau un…

Sursa foto: European Council

Sârbii au protestat față de îndepărtarea a doi procurori care investigau un caz de corupție în compania de electricitate deținută de stat

Sute de susținători ai opoziției și activiști pentru drepturile omului s-au adunat pașnic joi la Belgrad pentru a protesta față de înlocuirea a doi procurori adjuncți care investigau un caz de corupție la nivel înalt, scrie Reuters.

Protestul are loc în contextul în care Serbia luptă pentru aderarea la Uniunea Europeană, demonstrând că poate eradica corupția și crima organizată, precum și că poate reforma sistemul judiciar și statul de drept.

Cei doi procurori adjuncți, Bojana Savovic și Jasmina Paunovic, au declarat săptămâna trecută că procurorul general Nenad Stefanovic i-a îndepărtat de la investigarea unui caz de deturnare de fonduri în cadrul companiei de stat de electricitate EPS. Ancheta a dus la arestarea a șase suspecți acuzați de deturnarea a 7,5 milioane de dolari.

Într-o declarație, parchetul a spus că cei doi au primit alte îndatoriri din cauza ritmului lent de lucru, dar și la cererea lor.

Protestatarii care purtau bannere pe care scria „Sprijin pentru procurorii curajoși” au aplaudat în timp ce Cedomir Kokanovic, unul dintre organizatori, a declarat că Savovic și Paunovic trebuie să fie puși la loc pe funcțiile lor.

El a cerut, de asemenea, demiterea lui Stefanovic și a lui Zagorka Dolovac, procurorul general al Serbiei.

„Este vorba despre sistemul judiciar independent, (despre) cum ar trebui să fie și nu doar o literă moartă”, a spus el.

Partidele de opoziție îl acuză pe președintele Aleksandar Vucic și Partidul Progresist Sârb (SNS), aflat la putere, de autocrație, corupție, nepotism, legături cu crima organizată și înăbușirea libertăților presei. Atât Vucic, cât și SNS au negat acest lucru.

„Am venit aici pentru a-i susține pe acești procurori care au avut curajul și puterea de a lupta împotriva problemei care pune stăpânire pe această societate”, a declarat Janko Fejdi, din orașul Novi Sad, din nordul țării.

Anul trecut, Serbia a adoptat amendamente la constituție pentru a depolitiza numirea procurorilor și judecătorilor. Atât UE, cât și SUA au salutat această măsură.

Experții juridici internaționali și naționali au declarat că amendamentele reprezintă un pas înainte, dar nu sunt suficiente pentru a garanta că sistemul judiciar sârb va fi independent de influența politică.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...