G4Media.ro

Sârbii din Bosnia-Herțegovina au blocat activitatea guvernului de la Sarajevo cerând ca…

Sârbii din Bosnia-Herțegovina au blocat activitatea guvernului de la Sarajevo cerând ca judecătorii străini să fie înlăturați din Curtea Constituțională

Liderii politici ai sârbilor din Bosnia-Herţegovina au decis miercuri să blocheze activitatea guvernului de la Sarajevo, cerând plecarea judecătorilor internaţionali de la Curtea Constituţională, transmite AFP, citată de Agerpres.ro.

„Fie cădem de acord, fie ţara asta nu are nicio şansă”, a avertizat Milorad Dodik, reprezentantul Republicii Srpska – entitatea sârbă – în preşedinţia tripartită a Bosniei-Herţegovina.

Preşedinta Republicii Srpska, Zeljka Cvijanovic, a prezentat rezoluţia „unanimă” adoptată de liderii sârbilor bosniaci la o reuniune la Banja Luka: aceştia nu vor mai participa la luarea deciziilor în instituţiile centrale.

Pentru deblocare, sârbii pun condiţia reformării Curţii Constituţionale şi eliminarea magistraţilor străini.

Trei judecători internaţionali, numiţi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, fac parte din această instituţie, alături de doi sârbi, doi bosniaci (musulmani) şi doi croaţi.

Parlamentul entităţii sârbe se va reuni luni pentru confirmarea hotărârii, a precizat Dodik, care consideră instanţa de la Sarajevo „un tribunal de ocupaţie”.

Curtea Constituţională a adoptat vineri o nouă decizie care i-a nemulţumit pe sârbi: la sesizarea unor deputaţi bosniaci, judecătorii au stabilit că terenurile agricole fără proprietari aparţin de drept statului central, nu entităţilor componente. Curtea a invalidat astfel prevederile unei legi a Republicii Srpska, text contestat în cauză.

Reprezentantul bosniacilor în preşedinţia tripartită, Sefik Dzaferovic, a reacţionat la anunţul liderilor sârbi apreciind că este „o lovitură împotriva acordurilor de pace de la Dayton” prin care – reaminteşte AFP – a luat sfârşit războiul din 1992-1995, soldat cu circa 100.000 de morţi. „Cei care ameninţă cu blocarea instituţiilor pun la îndoială cauza păcii şi a stabilităţii”, a arătat Dzaferovic într-un comunicat.

„Tot timpul, de mai mulţi ani, primim decizii ale Curţii Constituţionale care lovesc în interesele Republicii Srpska”, a susţinut Cvijanovic.

Printre altele, în 2015, Curtea a apreciat că sărbătoarea naţională a Republicii Srpska este discriminatorie faţă de bosniaci şi croaţi. Decizia a fost respinsă de toate partidele sârbe, iar sărbătoarea a fost marcată în continuare, acordându-i-se chiar mai multă importanţă.

Aproximativ 100 de hotărâri ale Curţii Constituţionale de la Sarajevo nu au fost implementate, potrivit presei locale. Nu doar sârbii au ignorat unele decizii, ci şi bosniacii şi croaţii.

Bosnia-Herţegovina este alcătuită din două entităţi cu grad ridicat de autonomie – Republica Srpska şi federaţia croato-bosniacă – subordonate unui guvern central.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Sincer, nu stiu cum ar putea tara asta sa fie viabila. Mai stabila ar fi situatia daca federatia croato-musulmana s-au uni cu Croatia, iar Republica Srpska cu Serbia.

  2. Ai văzut cum arată pe harta Republica Srpska?

    Sugestia e război în toată regula. La fel Albania poate să ceară Kosovo.

    • Da, stiu cum arata pe harta Republica Srpska. Dar tot mai bine asa decat sa se distruga reciproc intr-un stat nefunctional compus din entitati care se urasc. Important este sa se puna de acord sa se desparta pasnic. Apoi pot negocia niste intelegeri care sa faciliteze accesul eficient pe caile de transport intre Croatia si Serbia, sigur cu ajutorul UE, incat locuitorii ne-UE din vecinatatea granitei cu UE sa aiba facilitati de circulatie (se practica deja in alte parti). Bonus: asta ar incuraja Serbia sa faca ce trebuie pentru a adera la UE.
      Mai departe, daca vor, ar putea incerca sa negocieze si un schimb de teritorii – desi asta este mai greu, dar nu imposibil, mai ales daca tii cont de densitatea populatiei.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Bosnia_and_Herzegovina#/media/File:BiH_population_density_map_2013_by_municipalities.png

      De exemplu, Croatia ar putea facilita toata treaba prin cedarea (la schimb, etc) unei portiunii din sud (imediat langa Muntenegru) care este slab populata dar care ar putea asigura Serbiei access la Marea Adriatica. Adica, daca se vrea, se poate ajunge la o intelegere.