Sârbii din Bosnia-Herțegovina au blocat activitatea guvernului de la Sarajevo cerând ca judecătorii străini să fie înlăturați din Curtea Constituțională
Liderii politici ai sârbilor din Bosnia-Herţegovina au decis miercuri să blocheze activitatea guvernului de la Sarajevo, cerând plecarea judecătorilor internaţionali de la Curtea Constituţională, transmite AFP, citată de Agerpres.ro.
„Fie cădem de acord, fie ţara asta nu are nicio şansă”, a avertizat Milorad Dodik, reprezentantul Republicii Srpska – entitatea sârbă – în preşedinţia tripartită a Bosniei-Herţegovina.
Preşedinta Republicii Srpska, Zeljka Cvijanovic, a prezentat rezoluţia „unanimă” adoptată de liderii sârbilor bosniaci la o reuniune la Banja Luka: aceştia nu vor mai participa la luarea deciziilor în instituţiile centrale.
Pentru deblocare, sârbii pun condiţia reformării Curţii Constituţionale şi eliminarea magistraţilor străini.
Trei judecători internaţionali, numiţi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, fac parte din această instituţie, alături de doi sârbi, doi bosniaci (musulmani) şi doi croaţi.
Parlamentul entităţii sârbe se va reuni luni pentru confirmarea hotărârii, a precizat Dodik, care consideră instanţa de la Sarajevo „un tribunal de ocupaţie”.
Curtea Constituţională a adoptat vineri o nouă decizie care i-a nemulţumit pe sârbi: la sesizarea unor deputaţi bosniaci, judecătorii au stabilit că terenurile agricole fără proprietari aparţin de drept statului central, nu entităţilor componente. Curtea a invalidat astfel prevederile unei legi a Republicii Srpska, text contestat în cauză.
Reprezentantul bosniacilor în preşedinţia tripartită, Sefik Dzaferovic, a reacţionat la anunţul liderilor sârbi apreciind că este „o lovitură împotriva acordurilor de pace de la Dayton” prin care – reaminteşte AFP – a luat sfârşit războiul din 1992-1995, soldat cu circa 100.000 de morţi. „Cei care ameninţă cu blocarea instituţiilor pun la îndoială cauza păcii şi a stabilităţii”, a arătat Dzaferovic într-un comunicat.
„Tot timpul, de mai mulţi ani, primim decizii ale Curţii Constituţionale care lovesc în interesele Republicii Srpska”, a susţinut Cvijanovic.
Printre altele, în 2015, Curtea a apreciat că sărbătoarea naţională a Republicii Srpska este discriminatorie faţă de bosniaci şi croaţi. Decizia a fost respinsă de toate partidele sârbe, iar sărbătoarea a fost marcată în continuare, acordându-i-se chiar mai multă importanţă.
Aproximativ 100 de hotărâri ale Curţii Constituţionale de la Sarajevo nu au fost implementate, potrivit presei locale. Nu doar sârbii au ignorat unele decizii, ci şi bosniacii şi croaţii.
Bosnia-Herţegovina este alcătuită din două entităţi cu grad ridicat de autonomie – Republica Srpska şi federaţia croato-bosniacă – subordonate unui guvern central.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii