G4Media.ro

Șase candidaturi validate, până în prezent, pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova,…

Șase candidaturi validate, până în prezent, pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova, programate în 1 noiembrie

Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a comunicat că în 1 octombrie s-a încheiat perioada de depunere a documentelor în vederea înregistrării candidaţilor la alegerile prezidențialel, scrutin preconizat să aibă loc în 1 noiembrie, informează Radio Chişinău.

Conform datelor Comisiei, au fost înregistrate candidaturile a şase concurenţi electorali, iar dosarele altor candidaţi sunt depuse şi în curs de examinare.

Pe pagina oficială web a Comisiei Electorale Centrale de la Chişinău au fost publicate deocamdată doar numele a şase candidaţi, în ordinea depunerii documentelor: Renato Usatîi (‘Partidul Nostru’), Andrei Năstase (Partidul Politic ‘Platforma Demnitate şi Adevăr’), Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), Igor Dodon, preşedintele în exerciţiu (candidat independent), Violenta Ivanov ( Partidul Politic ‘Şor’), Maia Sandu (Partidul Acţiune şi Solidaritate).

Conform prevederilor Codului electoral, perioada de desemnare a candidaţilor la funcţia de preşedinte începe cu 60 de zile (1 septembrie) înainte de ziua alegerilor şi se termină cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor (1 octombrie), iar campania electorală se desfăşoară în perioada 2 octombrie – 30 octombrie inclusiv.

În acelaşi timp, CEC a indicat că pentru alegerile preşedintelui Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 au fost constituite, în total, 2.143 de secţii de votare.

Dintre acestea, 139 de secţii de votare au fost constituite pentru cetăţenii Republicii Moldova aflaţi peste hotarele ţării, iar 42 de secţii de votare au fost organizate pentru cetăţenii cu drept de vot din localităţile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender şi unele localităţi ale raionului Căuşeni.

Cele mai multe secţii de votare vor fi deschise în circumscripţia electorală Chişinău nr.1, care cuprinde sectoarele şi suburbiile capitalei, în număr total de 305 secţii de votare.

Până la 6 octombrie, inclusiv – conform Comisiei – urmează a fi create birourile electorale ale secţiilor de votare.

Comisia transnistreană pentru gestionarea pandemiei COVID-19 a decis că pe 1 noiembrie, ziua alegerilor prezidenţiale în Republica Moldova, cetăţenii care locuiesc în stânga Nistrului vor putea traversa aşa-numita graniţă pentru a-şi exercita dreptul la vot fără a cere învoire de la comisia respectivă, transmite postul de televiziune Prednestrovie, citat de Deschide.md. Din cauza pandemiei de coronavirus, autorităţile transnistrene au restricţionat circulaţia în şi din regiune, prelungind recent restricţiile până la 1 decembrie. Opoziţia proeuropeană şi-a exprimat îngrijorarea că aceste secţii pot fi folosite pentru transportul organizat al alegătorilor transnistreni la vot, după ce asemenea cazuri au fost semnalate în timpul alegerilor parlamentare din 2019, relatează Europa Liberă.

Preşedintele Republicii Moldova este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Este declarat ales candidatul care a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor ce au participat la alegeri. În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, cu condiţia că numărul acestora e mai mare decît numărul voturilor exprimate împotriva candidatului.

Mandatul Preşedintelui Republicii Moldova durează 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. Şeful statului îşi exercită mandatul pînă la depunerea jurămîntului de către Preşedintele nou-ales. Mandatul Preşedintelui Republicii Moldova poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă, însă nici o persoană nu poate îndeplini funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova decît pentru cel mult două mandate consecutive.

 

Sursa Foto: G4MEdia/ Republica Moldova/ indicator

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...