Profesorul Radu Vancu face o analiză atentă a cauzelor care au condus la un rezultat fără precedent în istoria României, în alegerile prezidențiale: un candidat care nu a fost surprins de nicio casă de sondare a opiniei publice și de nicio instituție a statului implicată în alegeri, cu discurs pro-Putin și neolegionar, a obținut cele mai multe voturi în primul tur. „Prima dintre cauze e cea globală – resurgența generală a fascismelor, a extremismelor. A doua cauză este războiul hibrid. România n-a înțeles că e în prima linie a acestei lupte a Rusiei contra Occidentului și am fost foarte ușor penetrați de războiul informațional”, a declarat Radu Vancu pentru Edupedu.ro.
„Republica Moldova s-a dovedit mai stăpână, mai în control pe aceste mijloace ale războiului hibrid, decât România. Ar trebui să învățăm de la ei cum se face asta și să învățăm cât mai rapid. Serviciile noastre de informații au eșuat lamentabil. A treia cauză ține de politica noastră internă, de cinismul înfiorător al lui Klaus Iohannis”, a explicat Vancu.
Amintim că pro-rusul Călin Georgescu, candidat în alegerile prezidențiale din România cu poziții ultra-naționaliste și anti-europene, se situează pe primul loc, cu peste 22% din voturi, potrivit primelor rezultate ale primului tur al alegerilor prezidențiale. Elena Lasconi a trecut pe locul 2, cu 15 voturi în fața lui Marcel Ciolacu, transmite G4Media.ro.
Analiza profesorului Radu Vancu:
Rep: Suntem într-un context fără precedent pentru România, cu candidatul pro-rus Călin Georgescu care a strâns cele mai multe voturi fără să fi fost surprins de niciunul dintre exit-poll-urile publicate după închiderea urnelor și de niciun sondaj sociologic anterior votului. Avem doi candidați anti-sistem care intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, conform numărătorii voturilor de până la această oră. Care este cauza pe care o estimați a rezultatului acestuia?
Radu Vancu: Convingerea mea, atât cât se poate intui acum, este că nu putem vorbi despre o cauză unică, ci de un cumul de cauze care s-au aliniat cumva pentru furtuna perfectă care l-a avantajat într-adevăr pe acest candidat venit aparent din neant, Călin Georgescu.
Pe de o parte, cred că prima dintre cauze e cea globală – resurgența generală a fascismelor, a extremismelor.
A doua cauză este războiul hibrid. România n-a înțeles că e în prima linie a acestei lupte a Rusiei contra Occidentului și am fost foarte ușor penetrați de războiul informațional. Vedeți, în Republica Moldova Călin Georgescu nu a luat voturi. Republica Moldova s-a dovedit mai stăpână, mai în control pe aceste mijloace ale războiului hibrid, decât România. Ar trebui să învățăm de la ei cum se face asta și să învățăm cât mai rapid. Serviciile noastre de informații au eșuat lamentabil.
A treia cauză ține de politica noastră internă, de cinismul înfiorător al lui Klaus Iohannis, al celor care au construit în clădiri ale serviciilor de informații, cum am aflat din documentarul Recorder, această alianță anti-democratică între PSD și PNL și alegătorii s-au simțit pur și simplu ignorați, s-au simțit trădați, mințiți. O parte din aceste voturi anti-sistem au fost, de fapt, împotriva acestei alianțe dintre politicieni și serviciile de informații care au ignorat pur și simplu votul popular.
A patra cauză ține de lipsa de cunoaștere a modului în care funcționează TikTok. Noi nu știm nimic despre algoritmul TikTok. El nu este o rețea socială, este o armă. Se încadrează la acea cauză privind războiul hibrid despre care am vorbit mai sus. Dar țin să particularizez această influență nocivă a a TikTok-ului, pentru că trebuie reglementat, cum s-a întâmplat în atâtea țări europene. Trebuie reglementat și la noi, se vede ce efecte poate genera.
O a cincea cauză ține de felul în care a jucat Biserica Ortodoxă Română. Sunt multe informații care spun că preoții au făcut propagandă directă pentru Călin Georgescu. Și aici, din nou, trebuie ca și Biserica Ortodoxă Română să-și facă curățenie și să nu permită politizarea serviciului religios. Trebuie ca instituțiile statului să nu permită asta, de asemenea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
16 comentarii