G4Media.ro

Șase giganți, printre care Apple și Microsoft, trebuie să respecte, începând de…

Sursa foto: Comisia Europeană

Șase giganți, printre care Apple și Microsoft, trebuie să respecte, începând de astăzi, obligațiile care le-au fost impuse prin Actul legislativ privind piețele digitale (DMA)

Șase giganți din sectorul tehnologic, desemnați drept „controlori ai fluxului de informație” (gatekeepers), trebuie să respecte complet, începând din 7 martie, toate obligațiile care le-au fost impuse prin Actul legislativ privind piețele digitale (DMA), transmite, într-un comunicat, Comisia Europeană (CE).

Apple, Alphabet (Google), Meta (Facebook), Amazon, Microsoft și ByteDance (TikTok) au fost desemnate, în 5 septembrie 2023, gatekeepers – entități cu o poziție dominantă care oferă platforme care sunt greu de evitat de către consumatori.

Aceste companii dețin platforme online – precum motoare de căutare, magazine virtuale de aplicații, piețe online de publicitate sau servicii de mesagerie -, din opt sectoare, care trebuie să se supună unor noi reguli după data de 7 martie.

dma, apple, microsoft, comisia europeana
Cei șase controlori ai fluxului de informație și platformele lor importante. (Sursa: Comisia Europeană)

Actul legislativ privind piețele digitale vrea să facă piața digitală din regiune mai echitabilă prin eliminarea „avantajelor nedrepte” pe care giganții din domeniul tehnologic le au, potrivit CE.

De exemplu, compania Apple a fost nevoită să le permită utilizatorilor de iPhone din Uniunea Europeană să poată instala aplicații din surse alternative, nu doar din magazinul său App Store. Totodată, furnizorii de servicii de plăți care deservesc clienți din Uniune vor avea acces la cipurile NFC de pe smartphone-urile produse de companie. Toate aceste modificări sunt incluse în actualizarea software iOS 17.4, disponibilă acum.

Microsoft a făcut schimbări în sistemul de operare Windows pentru a respecta cerințele DMA. De exemplu, gigantul software a adăugat, pentru utilizatorii europeni, posibilitatea de a dezactiva căutarea web implicită prin intermediul motorului de căutare Bing și oferă o nouă opțiune de dezinstalare a browserului Edge.

Totodată, furnizorii de servicii online vor avea acces, în Uniunea Europeană, la datele generate de activitățile lor pe platformele operate de cei șase controlori ai fluxului de informație.

Pentru utilizatorii finali, legea aduce, de asemenea, beneficii. Aceștia vor putea accesa mai ușor platforme alternative la cele oferite de gatekeepers. De exemplu, va putea fi făcut mai ușor transferul de date dintr-o aplicație în alta alternativă.

Totodată, furnizorii de servicii alternative mai mici le vor putea cere celor șase giganți să le permită să interopereze cu platformele lor.

Mai mult, consumatorii vor fi întrebați dacă pot fi combinate și asociate cu contul lor datele obținute despre ei din servicii diferite.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează