G4Media.ro

Șase misiuni spațiale pe care nu trebuie să le ratezi în 2024

sursa foto: captură de ecran

Șase misiuni spațiale pe care nu trebuie să le ratezi în 2024

Anul 2023 s-a dovedit a fi unul important pentru misiunile spațiale, cu misiunea OSIRIS-REx a NASA care a returnat o mostră de pe un asteroid și cu misiunea Chandrayaan-3 a Indiei care a explorat polul sudic lunar, iar 2024 se anunță a fi un alt an interesant pentru explorarea spațială.

Mai multe misiuni noi în cadrul planului Artemis al NASA și al inițiativei Commercial Lunar Payload Services vor viza Luna.

În a doua jumătate a anului vor avea loc mai multe lansări interesante, cu lansarea misiunii Martian Moons eXploration în septembrie, Europa Clipper și Hera în octombrie și Artemis II și VIPER către Lună în noiembrie – dacă totul decurge conform planului.

The Conversation prezintă șase dintre cele mai importante misiuni spațiale ale lui lui 2024:

 

  1. Europa Clipper

NASA va lansa Europa Clipper, care va explora unul dintre cei mai mari sateliți ai lui Jupiter, Europa. Europa este puțin mai mică decât Luna Pământului, cu o suprafață formată din gheață. Sub învelișul său de gheață, Europa adăpostește probabil un ocean de apă sărată, despre care oamenii de știință estimează că ar conține de două ori mai multă apă decât toate oceanele de aici de pe Pământ la un loc.

Cu Europa Clipper, oamenii de știință doresc să investigheze dacă oceanul Europei ar putea fi un habitat potrivit pentru viața extraterestră.

Misiunea plănuiește să facă acest lucru zburând pe lângă Europa de aproape 50 de ori pentru a studia învelișul de gheață al lunii, geologia suprafeței sale și oceanul său subteran. Misiunea va căuta, de asemenea, gheizere active.

Fereastra de lansare – perioada în care misiunea ar putea fi lansată și ar putea realiza traseul planificat – se deschide la 10 octombrie 2024 și durează 21 de zile. Nava spațială va fi lansată cu o rachetă SpaceX Falcon Heavy și va ajunge în sistemul Jupiter în 2030

2. Lansarea programului Artemis II

Programul Artemis, numit după sora geamănă a lui Apollo în mitologia greacă, este planul NASA de a se întoarce pe Lună. Acesta va trimite oameni pe Lună pentru prima dată din 1972, inclusiv prima femeie și prima persoană de culoare. Artemis include, de asemenea, planuri pentru o prezență susținută pe termen mai lung în spațiu, care va pregăti NASA pentru a trimite oamenii chiar mai departe – pe Marte.

Artemis II este primul pas în cadrul acestui plan care include un echipaj uman, patru astronauți urmând să se afle la bord în timpul misiunii de 10 zile.

Misiunea se bazează pe Artemis I, care a trimis o capsulă fără echipaj pe orbită în jurul Lunii la sfârșitul anului 2022.

Artemis II îi va plasa pe astronauți pe orbita Lunii înainte de a-i readuce acasă. În prezent, este planificată pentru lansare în noiembrie 2024. Dar există o șansă ca aceasta să fie amânată până în 2025, dacă toate echipamentele necesare nu vor fi pregătite până atunci.

3. VIPER

VIPER, acronimul de la Volatiles Investigating Polar Exploration Rover, este un robot de mărimea unei mașini de golf pe care NASA îl va folosi pentru a explora polul sud al Lunii la sfârșitul anului 2024.

Programată inițial pentru lansare în 2023, NASA a amânat misiunea pentru a finaliza mai multe teste asupra sistemului de aterizare, pe care Astrobotic, o companie privată, l-a dezvoltat în cadrul programului Commercial Lunar Payload Services.

Această misiune robotică este concepută pentru a căuta substanțe volatile, care sunt molecule care se vaporizează cu ușurință, precum apa și dioxidul de carbon, la temperaturi lunare. Aceste materiale ar putea oferi resurse pentru viitoarele explorări umane pe Lună.

Lansarea și livrarea lui VIPER pe suprafața lunară este programată pentru noiembrie 2024.

4. PRIME-1 și Lunar Trailblazer

NASA a investit recent într-o clasă de misiuni planetare mici, cu costuri reduse, numită SIMPLEx, sau Misiuni mici și inovatoare pentru explorarea planetară. Aceste misiuni economisesc costurile prin faptul că se alătură altor lansări pentru a întreprinde sarcini utile secundare.

Un exemplu este Lunar Trailblazer. La fel ca VIPER, Lunar Trailblazer va căuta apă pe Lună.

Însă, în timp ce VIPER va ateriza pe suprafața Lunii, studiind în detaliu o anumită zonă din apropierea polului sud, Lunar Trailblazer va orbita în jurul Lunii, măsurând temperatura suprafeței și cartografiind locația moleculelor de apă de pe glob. În prezent, Lunar Trailblazer este pregătită pentru a fi gata de lansare la începutul lui 2024.

Cu toate acestea, deoarece este o sarcină utilă secundară, calendarul său de lansare depinde de disponibilitatea de lansare a sarcinii utile principale. Misiunea PRIME-1, programată pentru o lansare la jumătatea anului 2024, este călăuza lui Lunar Trailblazer.

5. Misiunea de explorare a lunilor planetei Marte

În timp ce Luna Pământului are mulți vizitatori – mari și mici, roboți și echipaje – planificați pentru 2024, lunile lui Marte, Phobos și Deimos, vor primi în curând și ele un vizitator. Agenția japoneză de explorare aerospațială, sau JAXA, are în dezvoltare o misiune robotică numită Martian Moon eXploration, sau MMX, planificată pentru lansare în jurul lunii septembrie 2024.

Principalul obiectiv științific al misiunii este de a determina originea sateliților lui Marte. Oamenii de știință nu sunt siguri dacă Phobos și Deimos sunt foști asteroizi pe care Marte i-a capturat pe orbită cu ajutorul gravitației sale sau dacă s-au format din resturi care se aflau deja pe orbită în jurul lui Marte.

Nava spațială va petrece trei ani în jurul planetei Marte, efectuând operațiuni științifice pentru a observa Phobos și Deimos. MMX va ateriza, de asemenea, pe suprafața lui Phobos și va colecta o mostră înainte de a se întoarce pe Pământ.

6. Hera

Hera este o misiune a Agenției Spațiale Europene care va reveni în sistemul de asteroizi Didymos-Dimorphos, pe care misiunea DART a NASA l-a vizitat în 2022.

Dar DART nu doar că a vizitat acești asteroizi, ci s-a ciocnit cu unul dintre ei pentru a testa o tehnică de apărare planetară numită „impact cinetic”. DART a lovit Dimorphos cu o asemenea forță încât i-a schimbat efectiv orbita.

Tehnica impactului cinetic izbește un obiect de ceva pentru a-i modifica traiectoria.

Acest lucru s-ar putea dovedi util în cazul în care omenirea va găsi vreodată un obiect potențial periculos pe curs de coliziune cu Pământul și va trebui să îl redirecționeze.

Hera va fi lansată în octombrie 2024, urmând să se îndrepte la sfârșitul anului 2026 către Didymos și Dimorphos, unde va studia proprietățile fizice ale asteroizilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nu o sa le ratam. Am luat bilete deja.