Șase moduri de a-ți detoxifia organismul după excesele de sărbători
Indiferent dacă ai băut prea mult vin vineri seara sau un weekend întreg de exces, sunt șanse să simți că este timpul să te cumințești. Nu ești singur: căutările Google pentru „cum să detoxifiezi corpul” au crescut cu 120% în ultima lună și abia dacă există o sticlă de apă în țară care să nu fie completată cu mai multă sârguință la începutul săptămânii viitoare, scrie publicația Vogue.
Corpurile noastre știu ce să facă atunci când au fost expuse la un exces de toxine – se întâmplă în fiecare zi, suntem înconjurați de ele. „Toxinele includ poluanții de mediu, toxine alimentare precum pesticidele și micotoxinele, alcoolul, substanțele chimice din țigări și chiar curățarea chimică și metalele grele”, spune Rhian Stephenson, nutriționist, naturist și fondator al Artah. „Propriile noastre procese metabolice produc și toxine.”
Organismul este pregătit pentru detoxifiere
Din fericire, procesul de detoxifiere este gestionat incredibil de bine de un „sistem inteligent și complex încorporat” în organism, care este centrat în jurul ficatului, principalul organ de detoxifiere al organismului. Dar alte organe, cum ar fi plămânii, intestinele, rinichii și pielea, sunt, de asemenea, implicate, fie în procesul de detoxifiere în sine, fie în excreția acelor toxine. „De exemplu, celulele epiteliale ale intestinului, care formează bariera noastră intestinală, au un sistem de detoxifiere și excreție care ajută la prevenirea trecerii substanțelor chimice dăunătoare prin intestin în circulația noastră”, explică Stephenson.
Deci, în principiu, organismul este suficient de inteligent pentru a se detoxifica singur și nu are nevoie de un ceai de detoxifiere sau de un supliment special pentru a-și îndeplini treaba. „Dacă auzi pe cineva spunând că trebuie să iei ceva extern pentru ca detoxifierea să aibă loc, acesta este marketing”, subliniază Stephenson. „Cu toate acestea, asta nu înseamnă că nu există niciun merit în a ajuta aceste procese – mai ales când nu funcționăm la 100%.”
Încercați să reduceți aportul de toxine
Bine, deci este ușor de spus retrospectiv, dar merită să înțelegem că cu cât luăm mai puține toxine sau la care suntem expuși și, prin urmare, cu cât corpul nostru funcționează mai eficient, cu atât sarcina de toxine va fi mai mică. „Dacă mâncăm o mulțime de alimente ultraprocesate, consumăm alcool în mod regulat, consumăm o mulțime de pesticide în alimente și trăim într-un oraș aglomerat, cu niveluri ridicate de poluare a aerului și a mediului, acest lucru prezintă o povară pentru organism, ” spune Stephenson.
Reducerea consumului de alimente ultraprocesate reduce, de asemenea, expunerea la ambalajele din plastic și la alți aditivi alimentari potențial dăunători care ar putea să nu fie considerați din punct de vedere tehnic o toxină, dar ar putea avea totuși un efect dăunător asupra sănătății noastre generale în timp, spune Stephenson, care subliniază emulgatorii ca fiind un exemplu.
Faceți cunoștință cu „Clean Fifteen” și „Dirty Dozen”
Studiile au arătat că anumite pesticide pot avea efecte negative asupra sănătății noastre și ne pot expune unui risc mai mare de diabet de tip 2 și cancer de sân – iar majoritatea dintre noi nici măcar nu realizează că există. Stephenson recomandă utilizarea Clean Fifteen și Dirty Dozen de la Environmental Working Group pentru a înțelege cum să reduceți expunerea la pesticide. Prima se referă la cele 15 fructe și legume găsite a avea cele mai mici cantități de reziduuri de pesticide în 2024, o listă care include în prezent porumb dulce, avocado, sparanghel, pepene galben, varză și ciuperci. Acesta din urmă, dimpotrivă, este o listă a celor 12 fructe și legume care sunt cele mai contaminate cu pesticide, inclusiv căpșuni, spanac, struguri, mere, ardei gras și iute, fasole verde și afine.
O statistică indică faptul că peste 90% din probele de căpșuni, mere, cireșe, spanac, nectarine și struguri au fost testate pozitiv pentru reziduurile a două sau mai multe pesticide, ceea ce este o chestiune destul de îngrijorătoare. Dacă doriți să le cumpărați, încercați să cumpărați organice. „În plus, spălarea fructelor și legumelor într-o soluție de bicarbonat de sodiu și apă poate ajuta, de asemenea, la reducerea pesticidelor”, adaugă Stephenson.
Consumați o mulțime de fitonutrienți și ierburi
Fitonutrienții găsiți în plante pot induce și sprijini detoxifierea, precum și susțin intestinul. „De exemplu, N-acetil cisteina este esențială pentru producția de glutation [un antioxidant care ajută la detoxifiere printre celelalte beneficii ale sale], în timp ce acidul alfa-lipoic ajută la detoxifierea metaboliților medicamentelor și poate promova excreția de mercur [care poate provoca o varietate de substanțe. a problemelor de sănătate]”, spune Stephenson. „Există și anumite ierburi care pot fi utile, inclusiv ciulinul de lapte și turmericul.”
Îmbunătățiți-vă sănătatea intestinală
Când intestinul tău este sănătos, și restul sistemelor corpului funcționează mai bine. „Un intestin și un microbiom sănătoși sunt importante pentru a sprijini procesul de detoxifiere, așa că urmărește să includă alimente fermentate, multe fibre și o varietate de plante în dieta ta”, spune Stephenson.
Susține-ți sistemul limfatic
Sistemul limfatic este responsabil pentru scoaterea deșeurilor din organism, printre alte funcții cheie ale corpului. Fie că este vorba de respirație și de yoga sau de mișcare de impact, cum ar fi trambulina, mersul pe jos, sărituri sau jogging ușor, stimularea poate ajuta cu adevărat la promovarea detoxifierii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank