Satelitul nord-coreean a cărui lansare a eşuat pe 31 mai nu avea „nicio utilitate militară”, susţine Coreea de Sud
Satelitul nord-coreean a cărui lansare a eşuat pe 31 mai şi care s-a prăbuşit în mare nu avea „nicio utilitate militară”, a afirmat miercuri Coreea de Sud, după ce a analizat resturi ale acestuia, informează AFP, citată de Agerpres.
Experţi sud-coreeni au conchis că aparatul nu avea „nicio utilitate militară în calitate de satelit de recunoaştere”, a anunţat Ministerul Apărării al Coreei de Sud.
Elemente ale satelitului au fost pescuite din Marea Galbenă, apoi analizate de oameni de ştiinţă americani şi sud-coreeni.
Pe 31 mai, Coreea de Nord a încercat să lanseze un satelit în spaţiu, însă racheta care îl transporta s-a prăbuşit din cauza unei probleme la motor, potrivit Phenianului.
Tirul a declanşat alerte de rachetă în Japonia şi în Coreea de Sud, inclusiv o urgenţă critică la Seul, care în final s-a dovedit eronată.
Operaţiunile sud-coreene de căutare a pieselor detaşate au durat 36 de zile şi au mobilizat o flotă de nave, dragoare şi scafandri.
Coreea de Nord explicase că dezvoltarea acestui satelit „spion” îi este necesară în faţa prezenţei militare în creştere a SUA în regiune.
Programele spaţiale fac de altfel parte din priorităţile liderului nord-coreean Kim Jong Un, iar Coreea de Nord şi-a făcut publică intenţia de a lansa un nou satelit cât de curând.
În Coreea de Nord, partidul aflat la putere i-a criticat „aspru” pe cei responsabili pentru prăbuşirea satelitului, potrivit media oficiale.
Washingtonul, Seulul şi Tokyo au condamnat acest test spaţial, acesta încălcând sancţiunile ONU la adresa Coreei de Nord.
Analiştii estimează că lansările spaţiale şi tirurile de rachete balistice intercontinentale (ICBM), arme puternice pe care Phenianul are interzis să le utilizeze, se bazează pe tehnologii similare.
Relaţiile dintre cele două Corei sunt la cel mai jos nivel, iar diplomaţia se află într-un punct mort. Discuţiile asupra denuclearizării Coreei de Nord nu au reuşit, Kim Jong Un declarând „ireversibil” statutul de putere nucleară al ţării sale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank