G4Media.ro

Satelitul ungar VIREO, care a utilizat inteligența artificială în spațiu, și-a încheiat…

Sursa foto: Pixabay

Satelitul ungar VIREO, care a utilizat inteligența artificială în spațiu, și-a încheiat misiunea

Satelitul CubeSat numit VIREO (Virtual Intelligence Realization for Earth Observation), lansat de Ungaria în aprilie anul trecut, şi-a încheiat cu succes misiunea miercuri, şi, revenind în atmosferă, a fost distrus, a anunţat portalul urvilag.hu, citat de Rador.

Scopul VIREO a fost utilizarea inteligenţei artificiale (AI) în spaţiu, extinzând capacităţile acesteia de procesare în timpul zborului, potrivit unui articol publicat pe portalul de ştiri de cercetare spaţială.

Lansarea VIREO a fost și ea specială. Satelitul a petrecut mai mult de o lună la bordul unui transportor orbital pentru a găsi orbita optimă. Transportorul a ajuns cu succes la destinaţie, iar VIREO a intrat imediat pe orbita corespunzătoare şi şi-a continuat experimentele de observare a Pământului, fără probleme, după punerea în funcţiune a subsistemelor sale.

Potrivit relatării, la bordul VIREO au avut loc experimente spaţiale. Datele de imagine înregistrate de camerele satelitului au fost procesate în spaţiu, folosind algoritmi de procesare a imaginilor bazaţi pe inteligenţă artificială.

A fost o noutate pe satelit că în spaţiul de depozitare de 10×10×10 centimetri – pe lângă experimentele deja prezentate – specialiştii au testat şi un subsistem de control al sarcinii utile, ceea ce va sprijini viitoarele proiecte CubeSat. De asemenea, specialiştii s-au pregătit pentru viitoarele misiuni de observare a Pământului. Ei au demonstrat mai multe metode de înregistrare cu patru tipuri diferite de camere trimise în spaţiu.

„Deşi misiunea s-a încheiat, succesul VIREO a demonstrat că prin tehnologia inteligenţei artificiale observarea pământului poate fi mai rapidă şi mai eficientă, ceea ce ar putea însemna un progrese în diferite sectoare, precum agricultura, managementul dezastrelor sau extracţia de energie. Cu ajutorul înregistrărilor din spaţiu, schimbările de pe suprafaţa pământului şi evenimentele neaşteptate pot fi urmărite rapid şi precis. Dezvoltarea în continuare a metodei ar putea deschide calea către alte domenii, cum ar fi o mai bună coordonare a flotelor de sateliţi, asigurarea internetului în regiuni îndepărtate, mineritul spaţial, reducerea deşeurilor spaţiale sau succesul misiunilor spaţiale foarte îndepărtate”, au mai precizat specialiştii.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...