G4Media.ro

Satu Mare: Zeci de fermieri protestează, nemulţumiţi de subvenţii şi produsele din…

Sursa foto: Pixabay

Satu Mare: Zeci de fermieri protestează, nemulţumiţi de subvenţii şi produsele din marile magazine

Zeci de fermieri protestează luni, în municipiul Satu Mare, nemulţumiţi de modul în care se acordă subvenţiile, de creşterea preţurilor şi de faptul că pe rafturile magazinelor sunt produse neconforme, relatează Agerpres.

Protestatarii s-au adunat cu zeci de utilaje în curtea unei cooperative, urmând să se deplaseze în coloană pe centura municipiului Satu Mare şi să se oprească în parcarea unui centru comercial internaţional.

Principalul organizator, Daniel Drei, preşedintele unei asociaţii de creştere a vacilor, a declarat că, fără sprijinul statului, jumătate din ferme se vor închide.

„Nu am crezut că vom reuşi să ne strângem în număr atât de mare, dar văd că motivele acestui protest au fost destul de clare şi v-au motivat să ieşim în stradă împreună. Acesta este un protest de avertisment. Principalul obiectiv al nostru este ca să golim rafturile de produsele care sunt neconforme, în principal produsele din uleiuri vegetale hidrogenate. Printre altele, majoritatea suntem din zootehnie, dacă România vrea să rămână fără zootehnie aşa trebuie să continue mai departe. Noi, fără sprijinul statului, în jumătate de an închidem minimum 50% din ferme. Ne-au promis 73 de euro pe cap de vacă, văd că o lălăie de la o săptămână la alta, nu se mai povesteşte nimic. Săptămâna trecută, vineri, trebuia să avem din nou întâlnire la minister, nu ne-au mai invitat, nu se mai zice nimic de această subvenţie. La secetă noi care suntem în zootehnie am fost excluşi, pe partea de păşune şi fâneaţă”, a spus Daniel Frei.

El a explicat că banii pe care ar urma să îi primească de la guvern nu vor ajunge nici pentru hrana animalelor.

„OK, o să ne dea acei 1.000 – 1.500 de lei promişi. Cu aceştia noi o să ne plătim facturile, dar mai departe ce dăm de mâncare la vacă, din ce hrănim? Avem ceva bani puşi deoparte, dar ăştia nu sunt suficienţi. Acum dacă mergem să cumpărăm fân sau orice tip de furaj pentru animale sunt nişte preţuri foarte mari. Săptămâna trecută am cumpărat balotul de fân de slabă calitate cu 250 de lei. Asta înseamnă că mie îmi ajunge doar pentru tineret şi vacile gestante undeva la 5-6 pe zi, înseamnă undeva la 1.500 de lei pe zi numai pe partea asta. La vaca de lapte încă nu i-am dat de mâncare. În condiţiile astea noi putem pune lacătul în vreme ce ei pe rafturi vând tot felul de mizerii”, a mai spus Daniel Frei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Ce PLM treaba au ăștia cu produsele neconforme din magazine?

  2. Cand 1 Litru de Lapte costa 10 Lei , Nu mai Cumpara Nimeni Lapte ! 30 de Lei este Mancarea pe 1 Zi ! Oamenii nu au 10 Lei sa dea pe 1 Litru de Lapte ! O sa ramana cu Laptele Nevandut ! Ca o sa arunce pana la urma Laptele la Gunoi !

  3. NU mai este Laptele cu 2 lei si 50 de bani Litrul ca in 1988 . Cu 10 lei 1 Litru de Lapte , nu mai cumpara Nimeni Lapte ! O sa se Strice Laptele in Magazine si o sa dea Laptele innapoi la Producator . Iar Producatorul cu Laptele Stricat , o sa Declare Pierderi la Lapte si la Bani .

  4. Pai seceta e datorata si zootehniei. Asa ca poate disparea aceasta ramura

  5. subventie = o activitate in care bagi mai multi bani decat scoti si diferenta ti-o platesc altii (nu statul, ca statul nu are bani, ci alti contribuabili din munca lor, de regula fara acceptul lor). acordarea de subventii, nu numai pt agricultura dar si in transporturi sau alte domenii, este discutabila fiindca nu incurajeaza performanta si discriminatorie fiindca se acorda numai in unele domenii. sunt firme din alte domenii de activitate (de ex se scria de Clujana saptamana trecuta) care au intrat in faliment, dar daca li se dadeau subventii traiau si ele mai departe chiar daca lucrau in pierdere. putem subventiona toate activitatile ? in mod cert nu. si atunci ? fermierii, cu toata stima pt munca lor dificila, trebuie sa intelega faptul ca nu au un drept absolut la orice suma de care au ei nevoie, luata din buzunarele celorlati, dintre care unii o duc chiar mai greu decat fermierii respectivi.

    • Corect! Tocmai cei din domeniul cel mai subventionat se plang incontinuu ca trebuie sa primeasca mai multi bani. La cati bani a papat agricultura din 2007 incoace, trebuia sa fim super dezvoltati!

    • Subventia acopera lipsa de eficienta si de competitivitae a celor care o primesc.Ati vazut vreodata ca agricultura sa ceara facilitati de finantare ca sa poata sa investeasca in tehnologii si in dezvoltare?Eu personal, nu am remarcat un astfel de discurs din partea fermierilor romani.Ei cer doar subventii in bani,altceva nu-i intereseaza.

  6. Tu fermierule fa altceva ce rentează și terminați cu cerșetoria că Tu ai ales să fi mare fermier, motivat de pomenile de la stat și acuma nu te mai saturi .