G4Media.ro

Satul antic iordanian Umm al-Jimal, cunoscut și ca “Oaza Neagră”, a fost…

Captura X, UNESCO

Satul antic iordanian Umm al-Jimal, cunoscut și ca “Oaza Neagră”, a fost înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO

Satul Umm al-Jimal, cunoscut sub numele de „Oaza Neagră”, a devenit al șaptelea sit istoric din Iordania înscris pe lista UNESCO. Unele dintre clădirile sale datează din secolul I d.Hr., notează Le Figaro.

Situat deasupra câmpiilor din nordul Iordaniei, satul antic Umm al-Jimal adăpostește aproape 2.000 de ani de istorie. Fostul centru important pentru agricultură și comerț în epoca romană a fost înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO, au anunțat duminică autoritățile iordaniene. UNESCO, al cărui comitet s-a reunit la New Delhi pentru cea de-a 46-a sesiune, a subliniat că cele mai vechi clădiri descoperite în Umm al-Jimal datează din secolul I d.Hr., „când regiunea făcea parte din regatul nabateean”.

Inscripții în „greacă, nabateeană, safaitică, latină și arabă, care acoperă mai multe secole, au fost descoperite în acest sit, oferind o perspectivă asupra istoriei sale și evidențiind schimbările în credințele religioase ale locuitorilor săi”, a subliniat organizația. Satul de lângă granița cu Siria, situat la 86 de kilometri nord de capitala Amman, este cunoscut drept „oaza neagră”, datorită prezenței rocilor vulcanice.

O viitoare destinație turistică

Ministrul Iordaniei pentru Turism și Antichități, Makram al-Qaisi, a declarat duminică, în cadrul unei conferințe de presă, că includerea Umm al-Jimal pe lista UNESCO este „un mare succes” pentru țară, care speră să facă din această localitate „o destinație turistică atractivă”.

Numele Umm al-Jimal (Mama cămilelor) provine de la utilizarea acestor animale în caravanele comerciale care treceau prin sat. Satul a fost locuit pentru prima dată de nabateeni în secolul I d.Hr., înainte de a fi ocupat de romani, moment în care a devenit un centru important pentru agricultură și comerț.

Umm al-Jimal este al șaptelea sit istoric din Iordania înscris pe lista UNESCO, după Petra, vechea capitală a nabateenilor. Turismul reprezintă 12-14% din produsul intern brut al Iordaniei și este un sector vital pentru cei zece milioane de locuitori ai țării. Potrivit ministrului, Iordania a primit mai mult de șase milioane de turiști în 2023.

Cu toate acestea, acest sector este afectat de războiul care face ravagii în Fâșia Gaza de la 7 octombrie. Potrivit lui al-Qaisi, regatul a suferit o scădere de 4,9% a veniturilor din turism de la începutul anului și o scădere de 7,9% a numărului de turiști. Majoritatea acestora provin din Europa, Statele Unite și Canada.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Inca un motiv de mandrie pentru teroristi, inca un gest antisemit din partea ONU. Iar acum, romanii ortodocsi pot mandri merge sa viziteze acest sit inainte sa se scalde in marea plina de sange